PORTRET

Medicul neurolog Nicu Drăghici: „O să rămân să profesez în România, la Cluj! La Institutul RoNeuro avem aparatură mai nouă decât la Paris!”

Nicu Drăghici este medic specialist neurolog în cadrul Institutului RoNeuro, un centru de excelență de cercetare și diagnostic al bolilor neurologice. Nicu Drăghici a absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, în anul 2010, iar în timpul rezidențiatului și-a desăvârșit pregătirea profesională prin două stagii în Franța, dintre care unul la cunoscutul spital Pitié Salpêtrière din Paris, unde a urmat, timp de 6 luni, cursurile Universității Sorbona. 

Tânărul medic a lucrat în cadrul Institutului RoNeuro încă din timpul rezidențiatului, iar acum este decis să rămână în țară, la Cluj, unde consideră că poate profesa la fel de bine ca în afara țării, la RoNeuro având la dispoziție tehnologie care acoperă toate ramurile neurofiziologiei, aparatură chiar mai nouă decât la Paris, prin care se poate diagnostica și trata orice afecțiune la fel ca în Occident. În plus, doctorul apreciază relația medic-pacient care în România este una caldă, de atașament reciproc, spre deosebire de alte țări, unde actul medical se desfășoară într-un cadru protocolar, rece și birocratic. Nicu Drăghici face parte din noua generație de medici care doresc să se afirme în România, pentru că, așa cum afirmă neurologul: „Pacienți ca în România, mai rar găsești!”

S-a simțit întotdeauna atras de medicină, de neurologie și de Cluj

Nicu Drăghici s-a născut în Slatina, în urmă cu 30 de ani. S-a simțit mereu atras de medicină, iar la 7 ani, când a avut o problemă medicală și a ajuns la spital pentru îngrijiri, a avut revelația că vrea să devină medic.

În școala generală și în liceu a învățat cu plăcere biologia și a participat la toate olimpiadele la care se putea participa. Din clasa a XI-a a început să se pregătească pentru examenul de admitere la Medicină, fiind decis să vină la facultate la Cluj, cu toate că nu cunoștea orașul, iar Bucureștiul era mult mai aproape:

„Ceva m-a atras la Cluj, nu pot să explic ce anume… mai fusesem doar o singură dată la Cluj, în copilărie. Numai aici am dat admitere și mi-am zis că dacă nu intru la Medicină la Cluj, înseamnă că nu mai intru deloc! Dar, am intrat!”

Încă din primul an de facultate, lui Nicu Drăghici i-a plăcut foarte mult neuroanatomia, știința care studiază creierul. După ce, în anul V, a făcut stagiul la secția de Neurologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, el s-a decis că vrea să devină medic neurolog. S-a pregătit pentru a lua o notă cât mai mare la rezidențiat, pentru a-și putea alege neurologia, a reușit, iar în timpul rezidențiatului și-a completat pregătirea profesională cu mai multe stagii în Franța:

„Am fost într-un stagiu de 6 luni în anul II, iar în anul III am fost într-un alt stagiu de 6 luni la Paris, la un centru specializat pe neuropatii periferice. Am fost interesat de neuropatiile periferice încă din primul an de rezidențiat, însă pot spune că stagiul pe care l-am făcut la Paris a fost hotărâtor, atunci am decis că asta vreau să fac pe viitor. 

În continuare mi-am obținut competența de electroneuromiografie  și acum, în majoritatea timpului, mă ocup cu diagnosticul și tratamentul neuropatiilor periferice. Acestea sunt boli rare, care afectează predominant nervii periferici, pacienții prezentând o serie de simptome precum tulburari de mers, deficite motorii și senzitive. Un nerv este considerat periferic în raport cu sistemul nervos central reprezentat de creier și trunchiul cerebral și este format din rădăcini care, plecând din măduva spinării, formează ulterior trunchiuri nervoase, nervul propriu-zis.”

A lucrat la RoNeuro încă din timpul rezidențiatului

Nicu Drăghici a lucrat încă din timpul rezidențiatului la RoNeuro, ca voluntar. Mai apoi, ca medic specialist, și-a continuat activitatea în cadrul acestui centru de cercetare și diagnostic al bolilor neurologice:

„Am avut o colaborare strânsă cu domnul profesor Dafin F. Mureșanu, chiar din timpul rezidențiatului, plus o colaborare foarte apropiată cu medicii care lucrează la RoNeuro, și astfel mi-am dorit să lucrez aici, unde avem posibilități infinite de evoluție profesională și personală. La RoNeuro îmi fac și teza de doctorat, tema mea de cercetare fiind «Eficiența și inocuitatea farmacologică a neuroplasticității în neuropatie diabetică».

Institutul RoNeuro dispune de tehnologie de ultimă generație, aici putem face electroneurografii, electromiografii, potențiale evocate motorii, tehnica triplei stimulări (care nu se mai face nicăieri în Transilvania), tot ce ține de electroneurofiziologie.”

Anul trecut, doctorul Nicu Drăghici a diagnosticat peste 400 de pacienți cu diferite patologii (de lezare a sistemului nervos periferic sau patologii periferice), dintre care cele mai frecvente au fost polineuropatiile senzitivo-motorii, sindromul de tunel carpian și radiculopatiile – compresiuni ale rădăcinilor nervoase de către discurile intervertebrale în cadrul bolilor de coloană vertebrală (protruzii discale sau hernii de disc):

„Pacienții se pot prezenta cu încredere la RoNeuro pentru că la noi beneficiază de servicii medicale de calitate. La RoNeuro facem o investigație într-o oră, o oră și jumătate și astfel pacientul este foarte bine văzut, este diagnosticat complet și corect.”

Pentru o mare parte din neuropatii există tratament

Doctorul Nicu Drăghici îi asigură pe pacienți că pentru multe din bolile neurologice există tratament:

„O mare parte din neuropatii au tratament. În principiu, la ele trebuie găsită boala de bază, prin diferite teste sangvine sau examinări imagistice, și tratată.

Neuropatiile periferice dau diferite simptome: arsuri, furnicături, senzația de slăbiciune musculară, crampe, oboseală cronică, deficite motorii si impotență funcțională.  Teoretic, orice furnicătură sau amorțeală, atât cronică, dar mai ales dacă este acuta, ar trebui explorată prin electroneuromiografie (EMG).”

Astăzi, problemele de coloană vertebrală au început să fie din ce în ce mai frecvente, dar acestea pot fi prevenite prin exerciții fizice și  printr-un stil de viață sănătos și echilibrat:

„Oamenii care stau timp îndelungat pe scaun trebuie să facă pauze la fiecare oră, în care să se miște, iar exercițiile antigravitaționale și sportul, cum ar fi înotul, sunt indicate și benefice în profilaxia bolilor de coloană.

O altă boală care afectează din ce în ce mai mulți oameni este neuropatia diabetică, o complicație importantă a diabetului zaharat –  boală din ce în ce mai frecventă în lume, asociată civilizației moderne, întreținută de o alimentației dezechilibrată, obezitate și stres. O problemă care apare în diabet este și sindromul de tunel carpian, care se manifestă prin parestezii și furnicături în primele 3 degete de la mână, sindrom care apare de obicei la pacienții care lucrează foarte mult cu mâinile (cei care lucrează la calculator sau care au meserii ce necesită îndemânare – bucătarii, croitorii, profesii ce sunt predispuse, datorită mișcării repetate de flexie și extensie a mâinii, la compresia cronică a nervului median la nivelul pumnului).”

„Aproape orice tratament care există în Europa se găsește și în România”

Nicu Drăghici consideră că în profesia sa seriozitatea și sârguința sunt două calități foarte importante. Pe viitor, medicul intenționează să rămână la Cluj, să facă cercetare:

„Vreau să studiez diagnosticul și tratamentul neuropatiilor periferice pentru că sunt destul de puțin diagnosticate în România, unde sunt puțini specialiști care fac electroneuromiografie.

Sentimentul meu este că aparțin acestei națiuni, pacienți ca în România mai rar găsești! Pacienții noștri se atașează de medici și noi ne atașăm de pacienți! În România există o comunicare caldă în relația medic-pacient, am fost plecat din țară și pot spune că vorbesc în cunoștință de cauză. Sentimentele acestea, relațiile calde între medici și pacienți nu le găsești în afara țării, unde totul este protocolar, rece și birocratic.

În Franța, nu poți să suni medicul când ai o problemă, acolo suni la secretariat, ți se face o programare și te întâlnești peste 4 săptămâni cu medicul care doar atunci te ascultă sau îți face investigația. În România nu este așa. Aici medicul acceptă să fie sunat, încurajează relația cu pacientul care simte într-adevăr apropierea aceasta, simte că tu, ca medic, vrei să îl ajuți, simte că îi vrei binele și nu ești un simplu robot cu program de la 8 la 17.

Am avut pacienți, și nu puțini, care au venit din Anglia să se trateze în România, pacienți care spun că în Anglia au fost programați la luni distanță de la debutul simptomatologiei, iar în România și-au rezolvat problema în 3-4 zile.”

Cu toate că sunt foarte mulți medici care au plecat din România, Nicu Drăghici este unul dintre acei medici buni care au rămas în țară, considerând că se poate face medicină de calitate și aici:

„A fost un val foarte mare de medici care au plecat, dar cred că valul acesta s-a oprit și, din câte știu eu, sunt mulți care s-ar întoarce sau care nu ar mai pleca din România. Medicii nu mai pleacă pentru că au observat că și în România se poate face treabă. Acum internetul ne ajută foarte mult să ne pregătim, să studiem; orice articol pe care îl citește un medic din Statele Unite îl pot citi și eu în România și atunci nu mai există diferențe între noi. Aproape orice tratament care există în Europa se găsește și în România. Mai ales la RoNeuro, având atât de multă tehnologie, care practic acoperă toate ramurile neurofiziologiei, putem diagnostica și trata orice, la fel ca în Occident.

În  Franța ești plătit în euro, dar și cheltuiești în euro și cred că un medic poate avea un trai decent și în România. Nu văd de ce aș mai pleca din țară din moment ce aici pot să fac absolut orice fac și în afara țării. La RoNeuro chiar avem aparatură mai nouă decât la Paris!

Din experiența mea, din ce am văzut în stagiile în care am fost, în Franța pacienții vin la medic așa cum ar veni la mall – nu vin neapărat cu încredere, vin la un tip de medic care își face treaba și atât! În România, pacienții au mai mare încredere în medic, aici efectiv te atașezi de ei, îi simți mai bine, e un feeling aparte, care în afara țării nu există! Eu indubitabil o să rămân să profesez în România, la Cluj!”, conchide medicul Nicu Drăghici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *