In vizor

Medicul clujean Adrian Copcea, victima inteligenței artificiale. A fost protagonistul unui clip trucat în care făcea reclamă la pastile minune care vindecă diabetul

Adrian Copcea, medic primar Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice din Cluj, a fost șocat să descopere că i-a fost folosită imaginea și vocea pentru a face reclamă unor produse minune care ar vindeca diabetul. Folosindu-se inteligența artificială a fost creat un clip video în care apărea doctorul Copcea. Acesta avertizează pacienții asupra acestor reclame trucate ce vor apărea tot mai des, să fie vigilenți și să ceară sfatul medicilor înainte de a lua pastile.

Din păcate e o epocă urâtă dar nu cu mult diferită celei cu articole cu preparate minune pentru vindecarea diabetului şi pentru încă zeci de alte afecţiuni. Doar că acum trucajele sunt tot mai avansate, ne putem auzi chiar noi, medicii, făcând reclame de toată minunea. Iar antidotul e o bună educaţie, o cât mai antrenată vigilenţă. Cât timp Poliţia şi justiţia nu fac faţă…rămâne doar pe bieţii pacienţi să nu se lase păcăliţi.

Repet, nu fac reclamă la niciun medicament, niciun preparat minune de diabet…O să tot apărem de acum încolo noi, medicii, făcând reclame (trucate) la tot felul de prostii. Şi probabil vor fi şi creduli care să cumpere.

De dat în judecată e evident că n-are cine şi pe cine, de obicei aceste escrocherii se fac aşa încât să nu le dai de urmă. Call-centere prin ţări mai la est de noi, reţele de neprins…Nu mai zic de capacitatea instituţiilor noastre de a face faţă.

Iar adevărul e că nici nu-ţi mai vine să mai ieşi pe undeva public. Să te trezeşti vorbind gogomănii cât China, cu vocea ta (!)…asta chiar e un progres greu de anticipat. Şi cel mai probabil n-are nimeni cum să se bată cu aşa ceva, nu în ţara asta.
Deja nivelul de trucare al “interviurilor” cu diferite personaje de încredere care recomandă diverse pastile minune a avansat foarte mult. Suficient de mult incât şi eu să recomand pastile care “vindecă diabetul”. Aş pune zâmbilici dar mi se pare foarte nasol. Ca să o zic foarte pe româneşte.

Grijă mare cu ce cumpăraţi şi ce reclamă v-a convins. Eventual scrieţi-vă pe o hârtie, întrebaţi-vă medicul, sfătuiţi-vă cu o persoană în carne şi oase care a luat produsul, de obicei sunt pastile care nu conţin absolut nimic, doar excipienţi, cu zero efecte, este mesajul transmis de doctorul Adrian Copcea.