PORTRET

Medicul Adriana Florinela Cătoi: "Starea psihică afectează foarte mult capacitatea omului de vindecare. Pe fiecare pacient îl tratez și ca suflet”

Adriana Florinela Cătoi e medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice și conferențiar universitar la Catedra de Fiziologie a UMF Cluj-Napoca. Colaborează în tratarea obezității morbide cu echipa de chirurgi de la Chirurgie II și, fiindcă e un medic cu suflet, își tratează pacienții nu doar trupește, ci, atunci când e posibil, și sufletește, pentru că boala nu e, de multe ori, doar a corpului, ci și a sufletului.

A făcut Liceul de Științele Naturii, unde învățau în mod special copii care se pregăteau pentru cariera medicală. Mulți actuali medici și profesori universitari care au făcut o carieră de excepție în medicină au absolvit acest liceu. Însă alegerea carierei medicale a fost determinată și de puterea exemplului, tatăl ei, medicul Florin Galea, fiind pionierul chirurgiei obezității în România, cel care a inițiat și dezvoltat acest tip de chirurgie la Cluj, în cadrul Clinicii Chirurgie II.

„Se spune că am un efect liniștitor asupra celor cu griji și cu probleme”

„Am văzut în casă ce înseamnă să fii medic”, se destăinuie Adriana Cătoi, ,,mie îmi place să interrelaționez cu oamenii și acum, pacienții pe care îi am în momentul de față, pe lângă actul medical în sine, vin de multe ori și așteaptă sau le face plăcere să le dau o vorbă bună, să îi încurajez, și nu de multe ori vin și îmi povestesc alte probleme colaterale afecțiunii de bază, diabetul, și cred că dincolo de puterea exemplului există și în structura mea o disponibilitate de a asculta un om, un suflet; mi se întâmplă de multe ori să fiu abordată și să fac un fel de psihoterapie – departe de mine gândul de a fi psihoterapeut, nefiind în domeniu, dar așa se spune, că am un efect liniștitor asupra celor cu griji și cu probleme.”

În 1992 a intrat la Facultatea de Medicină, iar în timpul facultății a cochetat și cu alte specialități, cardiologie, ginecologie, dar înainte de a da examenul de rezidențiat, în mintea viitorului medic era deja conturată ideea de diabet, boli de nutriție și endocrinologie, pentru că în anul 2000, când a dat acest concurs, deja tatăl ei, Florin Galea, era tot mai implicat și începuse trendul ascendent al chirurgiei bariatrice, un domeniu nou, care a atras-o, așa că și-a ales o specializare medicală ce s-a gândit că se va împleti foarte bine  cu partea chirurgicală, în tratamentul obezității morbide.
 

„Majoritatea cazurilor de obezitate morbidă se datorează ingestiei calorice excesive”

Majoritatea obezilor, spune medicul Cătoi, sunt obezi de aport caloric, obezitatea secundară unei boli endocrine fiind destul de rară, majoritatea cazurilor de obezitate morbidă datorându-se ingestiei calorice excesive:

„Singură, afecțiunea endocrină nu justifică obezitatea morbidă, ci doar un câștig de maxim 10 kilograme față de greutatea normală, în cazul hipotiroidismului, care e cea mai frecventă afecțiune. Am ales specialitatea diabet, nutriție și boli metabolice pentru că mi s-a părut frumos să colaborez în familie cu tatăl meu care dezvolta foarte mult această linie, a tratamentului obezității morbide.”

În 1999 a dat concurs de preparator la Catedra de Fiziologie, în 2000 a intrat în programul de rezidențiat, iar în 2002 a ajuns asistentă universitară; între 2000-2005 a fost rezidentă de diabet, nutriție și boli metabolice în cadrul Centrului de Diabet din Cluj-Napoca și a început să se ocupe de pacienții cu obezitate morbidă și cu diabet, ca boală asociată preoperatoriu și postoperatoriu.

Intervenția chirurgicală este pentru cei care au încercat tot și nu mai au altă posibilitate

În 2004 s-a înscris la doctorat, cu  teza „Efectele terapiei chirurgicale în obezitate”, o temă nouă în România, lucrarea ei fiind prima din țară pe acest subiect:

„Obezitatea morbidă este o boală care are ca și indicație terapeutică tratamentul chirurgical. În criteriile de selecție pentru chirurgia obezității intră și eșecul pentru intervențiile non-chirurgicale, asta însemnând modificarea stilului de viață, alimentație, activitate fizică, la care se adaugă și tratament medicamentos. Toți pacienții care vin la intervenție chirurgicală sunt cei care au încercat tot și nu mai au altă posibilitate, deci oarecum este ultima abordare. Sunt cei care nu reușesc să slăbească, și sunt cei care slăbesc într-o oarecare măsură, dar care nu reușesc să se mențină, și care iar devin clienții chirurgului. Eu mă ocup și înainte de intervenția chirurgicală, fac o analiză a tuturor afecțiunilor asociate obezității, și post-chirurgical ne interesează dinamica greutății, probleme legate de alimentație, probleme de toleranțe, intoleranțe alimentare, de reducere ponderală corectă după intervenție, sau probleme legate de reducerea exagerată în greutate. Post-chirurgical pe mine m-a interesat foarte mult legătura dintre reducerea ponderală și îmbunătățirea stării generale a pacientului, îmbunătățirea profilului glicemic, lipidic, a valorilor tensiunii arteriale, cu alte cuvinte, dinamica bolilor asociate.”

După intervenția chirurgicală unii pacienți cu diabet nu mai au nevoie de medicație

Adriana Cătoi s-a axat în special asupra diabetului și dislipidemiei, asupra pacienților cu diabet care sunt cu medicație sau cu insulină, cărora, după intervenția chirurgicală, medicația trebuie să le fie redusă, existând și pacienți care nu mai au nevoie de medicație.

În 2008 a fost promovată șefă de lucrări și a continuat colaborarea cu profesorul Galea, tatăl ei, apoi cu profesorul Mironiuc, ce a dus mai departe activitatea lui Florin Galea în ceea ce privește chirurgia obezității și a introdus o tehnică nouă, care acum e la modă pe plan internațional, de sleeve gastrectomie. Adriana Cătoi a activat, studiat și colaborat în acest domeniu al obezității morbide, activitatea sa concretizându-se prin numeroase lucrări și publicații la congrese naționale și internaționale.

Dincolo de cartea scoasă împreună cu Florin Galea, „Chirurgia bariatrică și metabolică de restricție gastrică cu inel și alte proceduri”, Adriana mai are o carte de suflet, publicată în 2013, „Fiziopatologia obezității și implicațiile chirurgiei bariatrice”, o monografie ce face o analiză asupra obezității ca și boală și a patologiei asociate și a implicațiilor non-chirurgicale pe care le are tratamentul chirurgical, cartea privind problema din punctul de vedere al diabetologului. În ultima perioadă tratamentul chirurgical al diabetului zaharat de tip 2,  în care se folosesc și metode specifice, utilizează, cel mai frecvent, metoda sleeve gastrectomiei.

„Procentul obezilor în cadrul populației este de 30-36%”

Conform Adrianei Cătoi, procentul obezilor în cadrul populației este de 30-36%, în cazul celor supraponderali, și de 20-25%, cei cu obezitate:

„Cei 30-36% sunt în drum spre obezitate, iar ca sfaturi, le recomand schimbarea stilului de viață, principii de alimentație corectă, mișcare. Pot să spun din practica mea medicală că am observat că în general trebuie insistat foarte mult asupra acestor principii de alimentație corectă, pentru că oamenii știu și nu știu, nu sunt foarte buni cunoscători asupra a ceea ce înseamnă alimentație sănătoasă și sunt niște tradiții alimentare care vizează consumul de alimente grase, ce sigur că trebuie schimbate. Grăsimile se depun, consumate în exces se depun automat, în timp ce hidrații de carbon în exces se consumă cu condiția activității fizice. Se recomandă efortul prelungit, de rezistență, o jumătate de oră – o oră, pentru că făcând o activitate fizică susținută, de intensitate moderată,  se mobilizează depunerile adipoase.”

Din 2014 Adriana Florinela Cătoi a devenit conferențiar universitar. Deși e cadru didactic în sistemul de învățământ de stat, ca medic, pacienții o pot găsi doar în mediul privat, în cadrul policlinicii Medstar.

„Starea psihică afectează foarte mult capacitatea omului de vindecare”

Ca principii profesionale, medicul Cătoi consideră că e important și să găsești tratamentul optim, cu eficiența maximă, dar și să acorzi pacientului sprijinul emoțional și sufletesc de care are nevoie:

„Eu cred că una fără alta nu se poate, pentru că starea psihică afectează foarte mult capacitatea omului de vindecare, foarte mult contează să îl susții și să îl încurajezi.”

Adriana Cătoi consideră că orice pacient care i se adresează nu e un simplu bolnav, ce suferă de o anumită boală, ci e un unicat, neexistând doi pacienți la fel – există bolnav, nu există boală. Și fiindcă e un medic sufletist, tratamentul ei se adresează nu doar trupului, ci și sufletului:

„Pe fiecare pacient care mi se adresează îl tratez ca și afecțiune clinică, dar îl tratez și ca om, și ca suflet. Încerci, sigur, nu ești atotștiutor…”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *