Anchete

Medicină cu TIR-UL! Șarlatanii au invadat Clujul și promit că te scapă de cancer. Autoritățile stau cu mâinile în sân

Cluj-Napoca este un El Dorado al „vindecătorilor” de boli grave, care au găsit aici locul propice pentru a atrage naivi disperați să scape de moarte. Bolnavii care nu își găsesc leacul în spitalele din Cluj, renumit centru medical în toată țara, o cotesc spre terapii dubioase, care le pun viața în pericol în loc să îi salveze. Medicina germanică este doar una din aceste metode de „tratament” care există bine mersi de ani buni în Cluj-Napoca. Crina Vereș, alintată „Crima” Vereș este un fel de guru al medicinei germanice. Practică aceste „tratamente” sub masca unor firme care au cu totul alt obiect de activitate: transport rutier de mărfuri și consultanță în afaceri. Nicio instituție nu s-a autosesizat, nu există statistici oficiale despre bolnavi care și-au pus viața în pericol, poate chiar au murit după ce au sperat naivi că se vor vindeca. Conducerea Direcției de Sănătate Publică Cluj spune clar că așa ceva nu ar trebui să existe.

Crina Vereș, alintată „Crima” Vereș, este cel mai cunoscut „specialist” în medicină germanică din Cluj. După ce a oferit „consultații” și „tratamente” ani la rând în Cluj, recent a anunțat că își extinde activitatea în București la clinica Perfect Detox Efect SRL, unde oferă așa zise consultații împreună cu un profesor doctor rus, pe nume Ashot Khachatryan. Despre el, Vereș scrie pe Facebook că este o somitate a medicinei, care tratează peste tot în lume, dar mai ales în țările din fostul bloc URSS. Pe mâinile acestui profesor doctor rus au ajuns președinți, diplomați și alți oameni de rang înalt. Acest lucru nu este dovedit, așa că noi considerăm că sunt doar baliverne menite să inducă în eroare pacienții naivi. Pe internet, despre acest Ashot Khachatryan apar doar câteva informații pe site-uri obscure, un CV la fel de obscur, împopoțonat cu titluri de la fel și fel de universități fantasmagorice.

medicina germanica

medicina germanica

Crina Vereș este absolventă de Medicină, iar acest lucru îi oferă credibilitate în fața bolnavilor disperați să se vindece de boli grave. Nu îi conferă însă dreptul să practice așa zise consultații și tratamente care induc bolnavii în eroare. De exemplu, în urmă cu 3 ani cerea 100 euro pentru o ședință. O familie din Constanța a fost convinsă să renunțe la tratamentul clasic în cazul copilului lor bolnav de leucemie. Pe propria răspundere a renunțat la tratament și l-a dat pe copil pe mâinile Crinei Vereș.

„Crima” Vereș a scris pe blogul său că s-a autovindecat de nenumărate cancere și cum de fiecare dată propriul exemplu este extrem de conivingător, pacienții săi au căzut, naivi, în plasa acestei femei. Poveștile sale ating paroxismul grotescului și tupeului.

„Doctorița” din Cluj apare pe o listă a șarlatanilor cu diplomă, întocmită de un site care promovează medicina naturistă. Este cap de listă. Acest top a fost întocmit în urmă cu 4 ani. În tot acest timp, nicio autoritate nu s-a autosesizat, pacienți încă există, disperarea vindecării împingându-i pe bolnavi spre tratamente despre care nu există nicio dovadă a eficienței lor.

Nu există nici un suport științific pentru această practică. Justificările pe care le aduc persoanele în cauză sunt interpretări eronate, prezentate convingător pentru acea categorie de pacienți aflați într-un impas al vieții din punct de vedere al sănătății sau pentru aparținătorii care în situații disperate acceptă cu ușurință astfel de practici”, a precizat Mihai Moisescu, directorul Direcției de Sănătate Publică Cluj.

Medicina germanică este o mare țeapă. Lucru confirmat de autorități.

„Medicina germanică nu face parte din nomenclatorul specialităților medicale sau atestatelor. Persoanele care practică așa ceva nu sunt autorizate și nici locațiile în care se întâmplă așa zisele «consultații și tratamente»”, a afirmat Mihai Moisescu.

Adepții acestui curent au găsit însă masca sub care să se ascundă pentru a practica liniștiți „consultații și tratamente”.

Crina Vereș și-a extins activitatea și în București. „Clinica” din București unde și-a extins Crina Vereș activitatea este de fapt firmă de transport rutier de mărfuri. Numele te duce cu gândul la cu totul altceva, numai la transport rutier de mărfuri nu. „Renumitul” profesor Ashot Khachatryan este asociat al acestei clinici, care se ascunde sub paravanul transportului de mărfuri.

medicina germanica

Perfect Detox Efect SRL a fost înființată în 2014, are sediul în Voluntari, județul Ilfov, o are ca administrator pe Cristina Astrid Burlan și asociați Cristin Astrid Burlan și Asociația Centrul Profesor Khachatryan Revitalizare Detoxifiere Scădere Ponderală. Obiectul de activitate al acestui SRL este transportul rutier de mărfuri. Atât în 2016 cât și în 2017, Perfect Detox Efect SRL a avut cifră de afaceri zero și pierderi de 21.000 lei în urmă cu doi și zero, anul trecut. De asemenea, numărul mediu de angajați în 2017 era zero.

Cine poate interveni în astfel de cazuri de șarlatanie bine mascată? Legislația este destul de permisivă din moment ce de ani de zile, niciun particant al acestui curent nu a fost sancționat de nimeni.

„În astfel de situații, instituția noastră nu are competențe și legislație pe baza cărora să intervină. Pot interveni numai organismele statului care au competențe de depistare și luare de măsuri pentru astfel de practici. Din punctul nostru de vedere, nicio persoană nu trebuie să recurgă la nicio altă practică decât cea dovedită științific și care are baza legală atât pentru diagnostic cât și pentru tratament”, a mai precizat Mihai Moisescu.

Aceste practici au șanse mari să fie încadrate la art. 244 din Codul Penal care spune următoarele: 

“Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *