In vizor

Medicii scolari, cu drepturi reduse de practica medicala pe motiv ca isi suprapun activitatea cu cea a medicilor de familie

Situatia medicilor scolari a trecut de aproape opt ani in patronajul autoritatilor publice locale, respectiv al Primariilor. Astfel, toti medicii scolari din Cluj-Napoca isi desfasoara activitatea sub patronajul Primariei municipiului. Cu toate acestea, medicii scolari sunt restrictionati cand vine vorba de desfasurarea activitatilor presupuse de meseria lor. Ei realizeaza niste conventii cu Casa de Asigurari de Sanatate, dar nu au dreptul sa faca trimiteri la medici specialisti sau sa elibereze retete, pe motiv ca aceasta responsabilitate revine, de drept, medicului de familie. 

Sursa Foto: impactingorj.com

Paradoxal este ca in contextul in care medicii scolari activeaza sub patronajul primariei municipiului de care apartin, ei nu au dreptul sa elibereze trimiteri pentru copiii care sunt din localitate, ci doar pentru cei din afara ei, conform ziuadecluj. Cu privire la acest aspect, reactia celor de la Casa de Asigurari de Sanatate din oras este una destul de relaxata, asigurand, de fapt, ca exista niste conventii in baza carora medicii scolari isi pot desfasura activitatile. Adica, ei pot elibera retete si pot face trimiteri catre medicii specialisti, acolo unde e cazul. Singura conditie este aceea ca medicii scolari sa realizeze respectivele conventii. 

„Depinde care sunt cei care si-au incheiat conventiile, nu toti au incheiate conventii cu noi. Noi trimitem catre primarii, primariile trimit catre noi tabelul pe baza cu cine se incheie si cu actele pe care le solicitam noi si pe baza tabelelor ce le primim de la primarii se incheie conventie cu respectivii medici din unitatile scolare. E un drept pe care trebuie sa il solicite. Medicii scolari au conventii cu noi, depinde pe ce tip: pentru bilete de trimitere, pentru internare, pentru medicii stomatologi si asa mai departe”, explica Florina Filipas, sef serviciu ambulator.

Cei de la CAS nu mentioneaza nicio diferenta cu privire la localitatea de care apartin copiii. Insa, se pare ca, desi exista conventiile respective, medicii scolari nu au dreptul sa faca trimiteri catre medicul specialist cand vine vorba de copii din aceeasi localitate. Astfel, nici medicii scolari din Cluj-Napoca nu pot sa faca trimiteri catre medici specialisti pentru copiii din municipiu. Ei au aceasta ,,putere” doar cand elevii sunt din alta localitate, informeaza Daniela Rajka, vicepresedinte al Societatii Medicilor din Colectivitatile de Tineri si Copii.

„Avem acea conventie pentru copii din alte localitati, exact cum scrie si in articol. Daca este din Cluj, nu putem sa-i facem bilet de trimitere, daca este din alta localitate, da. Trebuie sa mearga la medicul de familie, copiii din Cluj. Aceasta depistare pentru copiii din Cluj, trebuie sa o faca medicul de familie. Avem aceste conventii cu Casa de Asigurari, dar nu pentru copiii din Cluj si problema se pune pentru bilete de trimitere pentru cazurile depistate la examenele de bilant. Astfel, daca descoperi o boala cronica la un copil din Cluj, nu poti sa-i faci bilet de trimitere. Practic, prin copil pierzi legatura cu parintele. Motivul e ca ne-am suprapune cu medicul de familie, am primit acest raspuns de la Casa Nationala de Asigurari”, declara Daniela Rajka.

Sursa Foto: ziuadecluj.realitatea.net

Primaria, legata la maini

Situatia e contradictorie mai ales din cauza faptului ca medicii scolari depind de primaria municipiului de care apartin, dupa cum spun si cei de la Directia de Sanatate Publica Cluj-Napoca. Acestia informeaza ca ei nu mai sunt responsabili de activitatea medicilor scolari. Primaria, are, in schimb, responsabilitatea de a tine legatura cu casele de asigurari cu privire la situatia medicilor scolari.

„Medicii scolari de la Turda tin de primaria Turda, de la Gherla de primaria Gherla, de la Cluj-napoca, de Primaria Cluj-Napoca. Fiecare sector de medicina scolara si crese apartine Primariei municipiului in care functioneaza. Medicii acestia au angajare la Primarie de vreo opt ani. Toata structura lor si tot ceea ce se intampla pe linia lor este coordonat si dirijat de Primarie in baza legilor, evident”, informeaza Dorina Duma, directorul DSP Cluj.

Primaria este legata la maini din acest punct de vedere. Ziar de Cluj a solicitat un raspuns referitor la conditia medicilor scolari si din partea Primariei. Reprezentantii acesteia au luat legatura cu Aurel Mocan, seful Directiei de Asistenta Sociala si Medicala din Cluj-Napoca, care a transmis ca medicii sunt nevoiti sa se conformeze legislatiei. Iar legislatia determina ca medicii scolari sa-si desfasoare activitatile in regim limitat.

„Intr-adevar asa este. Nu se poate face mai mult, pentru ca asa prevede legislatia. Ei sunt in caz de urgenta, nu stim daca acelasi statut il au si cei de la gradinita, acolo asistenti sunt sigur, la scoli sunt medici propriu-zis. Ei acorda primul ajutor in caz de urgenta sau cand sunt cazuri de sunat la UPU sau de pus un pasament, in orice alta situatie care implica deja reteta, aceasta nu se poate elibera pentru ca depinde de medicul de familie”, conchid reprezentantii Primariei.

Medicii scolari nu reprezinta o amenintare, ci o completare a actului medical

De cealalta parte, si medicii de familie considera ca legislatia in vigoare actioneaza ca un handicap la nivelul practicarii meseriei de catre medicii scolari. Din punctul de vedere al unui medic de familie, activitatea medicilor scolari reprezinta un plus si poate actiona in completarea actului medical. In situatia in care consultul la medicul de familie necesita programare, interventia medicului scolar si posibilitatea acestuia de a face trimiteri catre medici specialisti ar facilita demersul si ar scuti parintii de drumuri suplimentare.

„Practic le reteaza orice drept de practica medicala. Adica, daca ei nu pot finaliza o consultatie care mai este rostul medicului in colectivitatile scolare? Medicii scolari sunt foarte importanti in preventie, dar si in problemele urgente, medicale, ale copilului, care pot aparea in perioada de scoala si atunci ar fi bine sa existe o finalitate a actului lor medical. Eu zic ca ar trebui sa colaboram pe toate specialitatile nu numai medic de familie – medic scolar, pentru ca asa se intampla si in alte tari si mi se pare normal sa acorzi asistenta medicala acolo unde este copilul. Sigur ca trebuie sa fie adus si la cunostinta medicului de familie care ingrijeste per global copilul, asta e un alt aspect, dar nu o consider nici o amenintare, ci chiar o completare. Consider ca trebuie sa colaboram sa fie bine pentru copii, nu sa-i purtam pe drumuri pe parinti sau pe copii pentru ca noi lucram pe baza de programari. Din pacate, birocratia e foarte mare in cabinetele medicilor de familie. Atunci, daca exista o problema urgenta de sanatate, cu atat mai mult, aceasta nu sufera amanare, nu are rost sa purtam copiii intre doua cabinete de medicina scolara si medicina de familie, iar daca se poate finaliza consultatia la nivelul cabinetului de medicina scolara, eu consider benefic acest lucru”, a declarat pentru Ziar de Cluj, Emiliana Costiug, medic de familie si membru al Asociatiei Medicilor de Familie din Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version