In vizor

Medicii rezidenți, obligați să se înscrie în Colegiul Medicilor: „Vor doar cotizația de 50 de lei. E un abuz”

Scris de 203

Medicii rezidenți sunt extrem de nemulțumiți de anunțul făcut de Colegiul Medicilor (CMR) cu privire la faptul că sunt oblIgați să se înscrie în CMR, asta deși ei nu au drept de liberă practică. Medicii îi acuză pe cei din Colegiu că îi interesează doar să adune de la rezidenți cotizația de 50 de lei pe lună, deoarece medicii rezidenți nu au niciun beneficiu. 

Colegiul Medicilor din România a transmis că în baza legislației în vigoare înscrierea în Colegiul Medicilor din România este obligatorie pentru toți medicii, inclusiv medicii rezidenți.

„Conform Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, art. 390, alin. 1, se precizează că „Medicii care întrunesc condiţiile prevăzute la art. 376 exercită profesia pe baza certificatului de membru al CMR, avizat anual pe baza asigurării de răspundere civilă, pentru greşeli în activitatea profesională, valabilă pentru anul respectiv.” Art. 393, alin. 1 vine cu următoarea completare: „Practicarea profesiei de medic de către o persoană care nu are această calitate constituie infracţiune şi se pedepseşte conform Codului penal, cu modificările şi completările ulterioare.”. La art. 416 alin. 1, se întărește obligativitatea antemenționată: „În vederea exercitării profesiei de medic, medicii cetăţeni români şi medicii cetăţeni ai unui stat membru al UE, ai unui stat aparţinând SEE sau ai Confederaţiei Elveţiene, stabiliţi în România, precum şi medicii care întrunesc condiţiile prevăzute la art. 376 alin. (1) lit. c) şi e) au obligaţia să se înscrie în CMR.”, a transmis CMR.

Medicii rezidenți însă consideră că CMR comite un abuz și că articolul de lege la care se face referire nu îi vizează deoarece ei nu au drept de liberă practică, deci nu pot comite nici malpraxis. 

Au legalizat furtul CMR de la rezidenti . 50 lei pe luna. Sunt si ei buni la ceva .

NU scrie nicaieri in lege ca medicul rezident este obligat sa se inscrie in CM. Ceea ce face CM este un abuz GROSOLAN!!!! MEDICUL REZIDENT NU PRACTICA MESERIA DE MEDIC!!! NU POATE COMITE MALPRAXIS!!! Asadar, CM interpreteaza legea abuziv, dupa bunul plac.

E simpatic cum e citata o lege care nu zice deloc ce spun domnii de la colegiu ca zice. Rezidentul nu are drept de libera practica … e intr-un proces de invatamant…
Si sa si ceri taxa tot atatia bani ca de la medici e chiar strigator la cer. Sper sincer sa se gaseasca suficienti rezidenti care sa actioneze in judecata acest abuz.

Foarte frumos felul in care Colegiul Medicilor le explica medicilor rezidenti ca trebuie sa faca parte din colegiu- cu extrase referitoare la pedepsele din Codul Penal !! as fi tare recunoscator daca mi-ar explica cineva, care e rolul Colegiului Medicilor in formarea profesionala a unui medic? Organizeaza Colegiul Medicilor testari proprii, pentru a certifica medicii? De ce nu poate un medic in Romania, dupa ce a trecut prin 6+5 sau 6+4 sau 6+3 ani de pregatire, sa practice meseria , fara a fi ”fortat” de ”lege” sa se inscrie intr-o organizatie care, in contul cotizatiei lunare , ce face? macar publica o revista gratuita pentru membri?

Pentru a încerca să îi atragă pe medicii rezidenți, Colegiul Medicilor a înființat recent Comisia Medicilor Rezidenți, structură consultativă dedicată sprijinirii și comunicării cu tinerii medici.

Comisia Medicilor Rezidenți a Consiliului Național al CMR consultă medicii rezidenți și înaintează propuneri către Consiliul Național al CMR, cu scopul îmbunătățirii activității profesionale a medicilor rezidenți și în vederea apărării drepturilor acestora. De asemenea, comisia reprezintă o platformă prin care medicii rezidenți din România pot transmite probleme sau pot solicita întrebări cu privire la activitatea acestora sau înscrierea în colegiul medicilor.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Analiza
  BASMELE DESPRE METROU CONTINUĂ. Primarul Emil Boc susține că studiile tehnice pentru aceste proiecte conțin toate soluțiile, inclusiv un plan de managemet al traficului. MATEMATICA, IDIOATA DE EA, ÎL CONTRAZICE. Dar ce contează?
 • Acum 6 hours Eveniment
  Pompierii clujeni au intervenit anul trecut la peste 900 de incendii de vegetație. Apel (degeaba) către cetățeni să nu mai dea foc la miriști
 • Acum 20 hours Vocea ta
  Cine-i ”idiotul”?
 • Acum 22 hours Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 24 hours Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 1 day Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 1 day In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 1 day Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 1 day In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 1 day Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 1 day In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 1 day Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 1 day Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
Citește și...
Recomandările redacției
OPINIE Vocea ta

Cine-i ”idiotul”?

Szakats Istvan Dacă primarul Boc a avut azi eleganța de-al face idiot pe inginerul Carol […]

TOP CITITE