In vizor

Medicii, plătiți în funcție de performanță: „Un medic cu 5 operații nu poate fi plătit la fel cu unul care face 30 de operații”. Ce spun managerii de spitale din Cluj-Napoca

Scris de 1,337

Ministrul sănătății Sorina Pintea a gândit mai multe reforme în sistemul sanitar. Cele mai importante vizează plata medicilor în funcție de indici de performanță.

De asemenea, concursurile de angajare din spitale nu vor mai fi organizate de unitățile sanitare, ci în centre regionale, cu observatori din alte zone ale țării. Astfel, speră cei de la minister, va fi promovată meritocrația și va exista mai multă transparență atunci când angajații vor intra în sistemul sanitar. 

„Comisia de examinare va fi organizată la nivelul Direcției de Sănătate Publică. Fiecare unitate sanitară cu personalitate juridică va trimite la DSP lista cu posturi vacante, atunci când va scoate posturi la concurs. De asemenea, am nenumărate adrese de la medici, de la organizațiile profesionale, în care mi se spune că nu e normal ca un medic cu 5 operații să primească același salariu cu un medic care face 30 de operații. Va trebui să facem o diferențiere pe indicatori de performanță a secției, nu eu voi decide”, a declarat Pintea, conform hotnews.ro.

Părerile sunt împărțite la Cluj

Noile măsuri propuse de Pintea sunt privite, în general, cu ochi buni de toți managerii de spitale, însă există și conducători ai instituțiilor spitalicești care au multe semne de întrebare. 

Unul dintre sceptici, doctorul Vasile Mureșan, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” Cluj Napoca, se teme că sistemul ar putea fi dat peste cap

: „La cum văd eu lucrurile, un manager ar trebui să aleagă, să-și facă echipa. Mereu responsabilitatea e a managerului și a oamenilor cu care lucrează. Cu siguranță, aceste noi măsuri ar fi de impus acolo unde nu există seriozitate, sunt de acord că trebuie făcut așa ceva. Iar cu indicatorii de performanță, e o mare problemă pe ce criterii se va stabili. Trebuie să fie totul obiectiv, dacă se va face subiectiv se va da peste cap totul. Oricum, e la nivel de discuții, să nu uităm acest lucru”.

Spre deosebire de Mureșan, Doctorul Mihai Mleșnițe, managerul Institutului Regional de Gastroenterologie și Hepatologie salută noile măsuri. Chiar și așa, trage la rândul său un semnal de alarmă atunci când vine vorba de subiectivism.

„Eu nu văd nicio problemă în aceste măsuri. E chiar de lăudat, mă scapă pe mine de griji. Posturile oricum sunt scoase la concurs și acum. Cât despre indicii de performanță, totul trebuie să fie făcut cu maximum de obiectivitate. Să nu existe cazuri că nu-i place cuiva fața unui coleg… Eu vreau să ridic o altă problemă, de unde bani? Doamna ministru a spus clar că nu scad salariile, deci vorbim de un bonus. De unde? Care va fi mecanismul? Din ce bani?”,a declarat Mleșnițe pentru Ziar de Cluj.

Un alt manager de spital care este de acord cu măsurile gândite de Sorina Pintea e Sanda Patrichi, managerul Sitalului Clinic de Recuperare Cluj:

„Dacă spun bine, e puțin spus. Adica ar trebui ca performața să fie cea care decide venitul unui angajat, doar că este destul de stabilit criteriile în baza cărora să se acopere toate aspectele care validează performanța unui act medical. Nu putem să luăm în considerarea numai numărul de externări. Să luăm de exemplu un chirurg ultra-specializat care face un reimplant de membru, care are o operație pe zi, față de un chirurg care excizează mici tumorete, care poate face 5 pacienți pe zi. Undeva trebuie să fie luate în considerare criterii vizând complexitatea cazului și costurile și competențele medicilor”.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours Analiza
  Marțafoii Clujului, Alin Tișe și Emil Boc, au trimis la STS o adresă smiorcăită, de ciudă că Clujul a pierdut Cloud-ul Regional. Sunt Tișe și Boc izolați de PNL?
 • Acum 11 hours FOTOGRAFILA
  VIDEO/FOTO: Cluj-Napoca, ca un patinoar. N-a făcut ”OSĂ” Boc patinoar pe lacul din Parcul Central, a făcut iarna în tot orașul
 • Acum 18 hours Politica
  De la semnarea Proiectului în valoare de 60 de milioane de euro pentru digitalizare în regiunea de Nord-Vest a României a lipsit președintele CJ Cluj
 • Acum 19 hours Politica
  Rafila, reacție la dosarele de șpagă din sistemul medical: ”E inacceptabil ca personalul să primească bunuri materiale în schimbul serviciilor pe care le oferă. Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane”
 • Acum 21 hours Din oras
  MAI UȘOR CU ANUNȚUL DE ANGAJARE PE SCĂRI! LEGAL, discriminarea în cuprinsul unui anunţ de angajare, pe criteriul genului şi al aspectului fizic ESTE INTERZISĂ
 • Acum 1 day Sport
  BUN SABĂU, BUNI JUCĂTORII U CLUJ! FC U Craiova – U Cluj 5-0, în etapa a 24-a din Superliga. Mai bine antrena Șurubaru, și așa ia bani degeaba
 • Acum 2 days In vizor
  FELICITĂRI, FAINE LUCRĂRI! ”Dottore” Bode a fost bun și ca ministru al Transporturilor
 • Acum 2 days PubliNews
  TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, a încheiat 2022 cu afaceri de 711 milioane lei, dar profitul a scăzut cu 64%
 • Acum 2 days Justitie
  CUM SĂ-ȚI PASEZI RESPONSABILITATEA, ROMÂNEȘTE: CA Cluj dă vina pe parchet pentru că violatorul din Cășeiu a fost eliberat: ”Judecătorul, sesizat cu 54 de minute înainte să expire reținerea”
 • Acum 2 days General
  Bărbatul care a violat o minoră în Cășeiu și nu a mai fost arestat că judecătorul a întârziat la serviciu, a fost prins de polițiști
 • Acum 2 days Din oras
  Până să se unească Cluj-Napoca cu Floreștiul, grație Supercom, s-a unit cu Pata Rât
 • Acum 2 days Politica
  Petre Daea: “Vaca trece prin mari greutăți. A devenit dușmanul planetei, e responsabilă că avem atâta poluare. România are 2 milioane de vaci și 9 milioane de mașini, și unele au două țevi”
 • Acum 2 days In vizor
  Începând de anul acesta, Educaţia din România va fi analizată în raportările pe baze de date ale OCDE “Education at a Glance”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE