In vizor

Medicii de familie recomandă ca vaccinarea copiilor peste 12 ani cu vaccinul anti-COVID-19 și cu cel anti-HPV să fie făcută simultan

Scris de 112

Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România și Societatea Națională de Medicina Familiei recomandă părinților fetițelor din grupa de vârstă 11-14 să depună în continuare cerere la medicul de familie pentru vaccinul anti-HPV. De asemenea, recomandă părinților copiilor peste 12 ani să îi vaccineze pe aceștia anti-COVID-19.

„Reluarea campaniei de vaccinare anti-HPV pentru fetele din grupa de vârstă 11-14 ani reprezintă o oportunitate pentru recăpătarea încrederii populației în acest vaccin. Chiar și în condițiile în care se derulează simultan și campania de vaccinare anti-COVID-19, administrarea acestui vaccin constituie o prioritate de sănătate publică în România”, au transmis Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România și Societatea Națională de Medicina Familiei

Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România și Societatea Națională de Medicina Familiei recomandă medicilor să NU contraindice administrarea simultană sau la orice interval de timp a vaccinurilor anti-HPV și anti-COVID-19, în cazul în care apare această oportunitate, copiilor, adolescenților sau adulților.

În acest moment, în România, în contextul epidemiologic deosebit determinat de pandemia de COVID-19, se desfășoară două campanii de vaccinare:

 1. Campania de vaccinare curentă prin maternități și cabinetele de medicină de familie, cu vaccinurile din Calendarul Național de Vaccinare (CNV)
 2. Campania de vaccinare împotriva COVID-19, care se desfășoară în centre de vaccinare, centre sau echipe mobile, drive-through și cabinete de medicină de familie. Unul dintre vaccinurile care face parte din CNV este vaccinul anti-HPV 9-valent. Acesta a început a fi administrat din anul 2020, la cererea părinților, fetelor care se află în grupa de vârstă 11-14 ani.

În plus, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat coborârea limitei inferioare de vârstă la care poate fi administrat la 12 ani, pentru vaccinul anti-COVID-19
produs de firma Pfizer (Comirnaty).

Astfel, devine plauzibilă situația în care ambele vaccinuri, vaccinul anti-COVID-19 și vaccinul anti-HPV 9-valent, să fie administrate concomitent.

Până în luna mai 2021, vaccinurile anti-COVID-19 au fost recomandate a se administra la un interval de 14 zile de alte vaccinuri și doar în anumite situații, acest interval putea fi micșorat din rațiuni de maximă precauție.

Dar, până în data de 14.06.2021, au fost administrate la nivel internațional 2,4 miliarde de doze de vaccin anti-COVID-19. În acest fel, au fost colectate date substanțiale cu privire la siguranța vaccinurilor anti-COVID-19 autorizate în prezent. Experiența extinsă cu vaccinurile non-COVID-19 a demonstrat că imunogenitatea și profilurile evenimentelor adverse sunt în general similare atunci când vaccinurile sunt administrate simultan, ca și atunci când sunt administrate singure.

Este acceptat faptul ca că nu există date care să contraindice administrarea concomitentă acelor două vaccinuri. În același timp, vaccinarea pentru cele două patologii reprezintă o prioritate de sănătate publică și o oportunitate de a recăpăta încrederea în vaccinuri și vaccinare.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 22 mins Din oras
  AICI SUNT VOTURILE DUMNEAVOASTRĂ: Primăria plătește 14 milioane de lei compensaţie pentru căldură clujenilor
 • Acum 34 mins Politica
  PSD își face planurile pentru preluarea conducerii Guvernului: puncte “fierbinți” în relația cu PNL
 • Acum 1 hour Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Campanie pe #Clujul_Civic: “Haideți să îi încălțăm pe micuții de la Pata Rât. Eu pot trăi fără 100 de lei în portofel, dar ei cum pot trăi fără încălțăminte?!”
 • Acum 2 hours In vizor
  Din 2014 suntem anunţaţi că se va putea ateriza şi “cu ceraceaful pus pe geam” pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. Banii ăia s-au topit ca şi o ceaţă. Acum suntem “ameninţaţi” cu un nou sistem ultra-modern. BONUS: care este diferenţa dintre cei 150 de metri din 2014 şi cei 150 de metri din 2023? S-a devalorizat şi metrul de atunci?
 • Acum 2 hours In vizor
  Cum arată un proiect european la Dej. Apa din rigole refulează prin canalizare în casele oamenilor
 • Acum 3 hours In vizor
  VAL DE REVOLTĂ LA CLUJ DUPĂ CE STATUIA LUI IULIU MANIU A FOST TRATATĂ CA UN DEŞEU: “Spargerile de asfalt, rebordurările continuă în Cluj fără ruşine”. Constatăm că Boc nu ştie ce să mai mintă
 • Acum 4 hours Din oras
  DE CE NU NE MIRĂ? După ce a pus monopol pe Cluj, Supercom își dă arama pe față: tarifele aproape s-au dublat, dar gunoiul nu e ridicat
 • Acum 5 hours Politica
  În calendarul anului școlar viitor, vacanța de primăvară nu cuprinde nici Paștele Catolic, nici Paștele Ortodox. Păi, politicienii noştri serbează numai Paştele Cailor
 • Acum 6 hours Din oras
  Cel mai urmărit prezentator de evenimente: Alin Sălăjean, de departe cel mai popular din breaslă pe social media
 • Acum 6 hours Eveniment
  E LUNI, LUMEA SE GRĂBEȘTE LA SPITAL: Accident grav între Gilău și Căpușu Mare
 • Acum 8 hours Eveniment
  CLUJ: O minoră de 17 ani a decedat într-un accident grav la Bucea
 • Acum 19 hours Politica
  Nicolae Ciucă, în ședința PNL de la Vila Lac: ”Rotația se va face ca în protocol. Vă asigur”
 • Acum 20 hours Politica
  DOMN’ PROFESOR DE CONSECVENȚĂ: Ieri, Vasile dÎncu vroia privatizarea învățănântului gimnazial, azi vrea ”echitate” la admiterea în liceu și la probele de BAC
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE