Sanatate

Medicii de familie, protetează în fața Casei de Asigurări de Sănătate Cluj. Din punctul lor de vedere, nu se vor mai face consultații gratuite

Peste 100 de medici de familie protestează, joi dimineață, în fața Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Cluj, avertizând că începând cu 1 februarie 2024, în condițiile adoptării noului contract cu CNAS, a creșterii taxelor si impozitelor și a creșterii cheltuielilor de funcționare ale unităților medicale, cabinetele de medicină de familie nu vor continua activitatea medicală gratuită.

”Medicii de familie nu vor semna un contract oneros, abuziv care limitează acordarea de servicii medicale, pe de o parte, și impune scaderea finanțării serviciilor, pe de altă parte”, au spus protestatarii.

Aceștia au afișe cu mesaj precum: „Nu semnez pentru faliment”, „Nu omorâți medicina familiei” sau „Fără o medicină de familie sănătoasă, această națiune va fi bolnavă”. S-a scandat „Nu semnăm! Jos Guvernul!”
”Guvernul si instituțiile statului trebuie sa asigure accesul gratuit la servicii de sănătate și nu pot să transfere această obligație în sarcina medicilor! Suntem convinși că pacienții înțeleg situația în care ne aflăm și avem credința ca ne vor susține în demersul nostru de a refuza un contract care ne afectează deopotrivă, pacienți și medici”, au mai spus medicii de familie din Cluj.
„Retragerea proiectului de ordin de pe transparență decizională de pe site-ul Casei Naționale. Acest proiect de ordin duce la scăderea finanțării cabinetelor de medicină de familie și ale medicilor specialiști din ambulatoriu cu până la 40%, asta în condițiile în care oricum există mult mai multe taxe în acest an, există impozite majorate și o creștere a cheltuielilor de funcționare ale cabinetelor medicale.
Se știe că veniturile obținute de la Casa de Asigurări nu sunt veniturile medicilor. Din aceste sume, medicii își plătesc tot ce înseamnă cheltuieli de funcționare.
Chiar dacă am semna contractul de la 1 februarie, ne vom vedea obligați să-l închidem la sfârșit de lună, probabil, pentru că nu susținem funcționarea cabinetului.
Pacienții trebuie să cunoască situația. Medicii de familie au o  relație mai apropiată cu aceștia, le știu toate problemele, medicale dar și sociale și dorim să-i anunțăm că, în aceste condiții, prin nesemnarea contractului de la 1 februarie, va însemna refuzarea oricărui serviciu gratuit, mai puțin urgențele medicale, asta însemnând inclusiv consultații sau eliberări de rețete”, a declarat dr. Emiliana Costiug, președintele Asociației Medicilor de Familie Cluj.
„Referitor la modificările propuse prin Proiectul de hotarare de modificare a HG 521/2023 si proiectul de hotarare de modificare al Ordinului 1857/441/2023,
În condițiile unui deficit sever de medici de familie, a creșterii nevoilor de îngrijiri de sănătate ale populației și a problemelor legate de respectarea termenelor de plată de către CJAS față de cabinetele de medicină de familie, în ultimele luni,
În condițiile creșterii taxelor și impozitelor și a cheltuielilor de funcționare ale cabinetelor, modificările propuse vor afecta activitatea asistenței medicale primare și accesul populației la servicii medicale de bază.
În acest context, modificările propuse nu pot fi acceptate, argumentele fiind clare si bine documentate.
Ca urmare, medicii de familie își rezervă dreptul de a nu semna noul contract, începând cu 1 februarie 2024, în condițiile în care aceste proiecte vor fi adoptate”, scrie pe pagina de Facebook AMF Cluj.
Exit mobile version