In vizor

Medicii de familie clujeni susțin vaccinarea anticovid în cabinetele lor: „Medicul de familie e principalul vaccinator din sistemul sanitar”

Ministerul Sănătății ia în calcul ca în viitor vaccinarea să aibă loc și în cabinetele medicilor de familie, după cum se menționează în Ordinului Nr. 68/101/2021 din 29 ianuarie 2021.

Ordinul conține reglementări privind activitatea de informare, programare la vaccinare, monitorizare, raportare a reacţiilor adverse şi, după caz, vaccinare realizată în cabinete medicale din asistenţa medicală primară aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.

Ziar de Cluj i-a solicitat un punct de vedere președintei Societății Medicilor de Familie din Cluj, doamna doctor Emiliana Coștiug, care ne-a transmis:

„Opinia mea e ca ar fi mai simplu, medicul de familie e principalul vaccinator din sistemul sanitar”. 

De altfel dr. Coștiug a declarat și anterior că este foarte dificil pentru medicii de familie să programeze pacienții la vaccin în centrul și la ora care să fie convenabilă pentru ei. Din acest motiv ei ar putea organiza mult mai bine vaccinarea vârstnicilor și bolnavilor cronici de pe listele lor, dacă i-ar putea programa la cabinet 

„Avem și noi frigidere pentru ținut vaccinul, doar să fie asigurat transportul dozelor de la centrele de stocare la cabinete. Noi ne cunoaștem pacienții și ne putem organiza activitatea”, a mai spus Emiliana Costiug.

De altfel, un sondaj IRES a dezvăluit faptul că medicul de familie rămâne de departe PROFESIONISTUL cel mai influent în a consilia pacienții despre importanța vaccinării, chiar în a schimba opinia despre vaccinare a celor care refuză vaccinarea sau sunt indeciși.

Medicii de familie urmează să primească sume de bani suplimentare pentru pacienții pe care reușesc să îi programeze și care se vor vaccina.

Activitatea de informare, programare la vaccinare, monitorizare, raportare a reacţiilor adverse şi, după caz, vaccinare a pacienţilor desfăşurată în cabinetele medicilor de familie se finanţează de la bugetul de stat. 

Astfel. ei vor primi 30 lei pentru primii 50% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare, 50 de lei peste pragul de 50,001% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie sau 60 de lei peste pragul de 60,001%. Medicii vor primi acești bani pentru fiecare persoană programată și care se vaccinează.

În acest moment însă toate persoanele sub 65 de ani care s-au programat la vaccin au fost reprogramate deoarece dozele de vaccin sunt insuficiente. Campania de vaccinare se va relua normal îndată ce numărul dozelor de vaccin care ajunge în România va începe să crească. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *