In vizor

Medicii de familie clujeni susțin vaccinarea anticovid în cabinetele lor: „Medicul de familie e principalul vaccinator din sistemul sanitar”

Scris de 254

Ministerul Sănătății ia în calcul ca în viitor vaccinarea să aibă loc și în cabinetele medicilor de familie, după cum se menționează în Ordinului Nr. 68/101/2021 din 29 ianuarie 2021.

Ordinul conține reglementări privind activitatea de informare, programare la vaccinare, monitorizare, raportare a reacţiilor adverse şi, după caz, vaccinare realizată în cabinete medicale din asistenţa medicală primară aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.

Ziar de Cluj i-a solicitat un punct de vedere președintei Societății Medicilor de Familie din Cluj, doamna doctor Emiliana Coștiug, care ne-a transmis:

„Opinia mea e ca ar fi mai simplu, medicul de familie e principalul vaccinator din sistemul sanitar”. 

De altfel dr. Coștiug a declarat și anterior că este foarte dificil pentru medicii de familie să programeze pacienții la vaccin în centrul și la ora care să fie convenabilă pentru ei. Din acest motiv ei ar putea organiza mult mai bine vaccinarea vârstnicilor și bolnavilor cronici de pe listele lor, dacă i-ar putea programa la cabinet 

„Avem și noi frigidere pentru ținut vaccinul, doar să fie asigurat transportul dozelor de la centrele de stocare la cabinete. Noi ne cunoaștem pacienții și ne putem organiza activitatea”, a mai spus Emiliana Costiug.

De altfel, un sondaj IRES a dezvăluit faptul că medicul de familie rămâne de departe PROFESIONISTUL cel mai influent în a consilia pacienții despre importanța vaccinării, chiar în a schimba opinia despre vaccinare a celor care refuză vaccinarea sau sunt indeciși.

Medicii de familie urmează să primească sume de bani suplimentare pentru pacienții pe care reușesc să îi programeze și care se vor vaccina.

Activitatea de informare, programare la vaccinare, monitorizare, raportare a reacţiilor adverse şi, după caz, vaccinare a pacienţilor desfăşurată în cabinetele medicilor de familie se finanţează de la bugetul de stat. 

Astfel. ei vor primi 30 lei pentru primii 50% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare, 50 de lei peste pragul de 50,001% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie sau 60 de lei peste pragul de 60,001%. Medicii vor primi acești bani pentru fiecare persoană programată și care se vaccinează.

În acest moment însă toate persoanele sub 65 de ani care s-au programat la vaccin au fost reprogramate deoarece dozele de vaccin sunt insuficiente. Campania de vaccinare se va relua normal îndată ce numărul dozelor de vaccin care ajunge în România va începe să crească. 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 25 mins In vizor
  Din 2014 suntem anunţaţi că se va putea ateriza şi “cu ceraceaful pus pe geam” pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. Banii ăia s-au topit ca şi o ceaţă. Acum suntem “ameninţaţi” cu un nou sistem ultra-modern. BONUS: care este diferenţa dintre cei 150 de metri din 2014 şi cei 150 de metri din 2023? S-a devalorizat şi metrul de atunci?
 • Acum 25 mins In vizor
  Cum arată un proiect european la Dej. Apa din rigole refulează prin canalizare în casele oamenilor
 • Acum 2 hours In vizor
  VAL DE REVOLTĂ LA CLUJ DUPĂ CE STATUIA LUI IULIU MANIU A FOST TRATATĂ CA UN DEŞEU: “Spargerile de asfalt, rebordurările continuă în Cluj fără ruşine”. Constatăm că Boc nu ştie ce să mai mintă
 • Acum 3 hours Din oras
  DE CE NU NE MIRĂ? După ce a pus monopol pe Cluj, Supercom își dă arama pe față: tarifele aproape s-au dublat, dar gunoiul nu e ridicat
 • Acum 4 hours Politica
  În calendarul anului școlar viitor, vacanța de primăvară nu cuprinde nici Paștele Catolic, nici Paștele Ortodox. Păi, politicienii noştri serbează numai Paştele Cailor
 • Acum 5 hours Din oras
  Cel mai urmărit prezentator de evenimente: Alin Sălăjean, de departe cel mai popular din breaslă pe social media
 • Acum 5 hours Eveniment
  E LUNI, LUMEA SE GRĂBEȘTE LA SPITAL: Accident grav între Gilău și Căpușu Mare
 • Acum 6 hours Eveniment
  CLUJ: O minoră de 17 ani a decedat într-un accident grav la Bucea
 • Acum 18 hours Politica
  Nicolae Ciucă, în ședința PNL de la Vila Lac: ”Rotația se va face ca în protocol. Vă asigur”
 • Acum 19 hours Politica
  DOMN’ PROFESOR DE CONSECVENȚĂ: Ieri, Vasile dÎncu vroia privatizarea învățănântului gimnazial, azi vrea ”echitate” la admiterea în liceu și la probele de BAC
 • Acum 1 day Din oras
  Peisagistică cu barda în Parcul Farmec, gunoiae în loc de rațe pe Canalul Morii
 • Acum 1 day In vizor
  USAMV Cluj Napoca la încă o tură de judecată cu omul de afaceri din imobiliare Călin Buzoianu. Aceeași ”stațiune de cercetare experimentală”, bat-o vina!
 • Acum 1 day Justitie
  CU JUSTIȚIA ȘI POLITICA DE CUMETRIE, NOI VREM ÎN SCHENGEN! Cum au scăpat de pușcărie zece traficanți de copii cu complicitatea politicienilor și procurorilor români
Citește și...
Recomandările redacției