In vizor

Medicii de familie clujeni sunt disperați. De 10 ani se chinuie cu sistemul eșec PIAS, un proiect de 300 de milioane de euro

Medicii de familie din Cluj atrag din nou atenția asupra funcționării deficitare a platformei informatice din sistemul de asigurări de sănătate (PIAS). Potrivit acestora încă din noiembrie platforma funcționează cu mari deficiențe, ceea ce îi împiedică să le ofere pacienților cele mai bune servicii.

Din cauza funcționării cu deficiențe a sistemului PIAS, pacienții așteaptă în plus la cabinetele medicilor de familie, iar unii chiar sunt puși pe drumuri deoarece nu se poate verifica faptul că sunt asigurați.

„Începând din 8 noiembrie 2023 platforma informatică din sistemul de asigurări de sănătate (PIAS) funcționează cu mari deficiențe, oficial în regim offline. În ultimele zile ratele de erori au ajuns să depășească în mod constant 90%, după cum puteți vedea în poza alăturată, ceea ce îngreunează mult activitatea din cabinetele medicale”, transmit medicii de familie clujeni.

Principalele servicii care nu pot fi oferite pacienților:

– nu se poate verifica pentru pacienți calitatea de asigurat,

– nu se pot emite rețete online,

– nu se pot valida serviciile medicale acordate,

– nu se pot folosi uneori cardurile de sănătate,

– nu se poate trimite raportarea activității lunii ianuarie,

– nu se pot actualiza informațiile din lista de pacienți.

Din această cauză timpii de așteptare în cabinetele medicale sunt crescuți. Rețetele offline eliberate pe două sau trei luni nu se pot elibera fracționat din farmacii. Pacienții la care nu se poate verifica starea de asigurat sunt nevoiți să meargă la sediul CAS Cluj pentru a obține adeverință de asigurat.
Medicii de familie cer din nou Casei de Asigurări să ia măsuri pentru remedierea problemelor astfel încât medicii să nu fie nevoiți să valideze noaptea serviciile deoarece sistemul informatic nu face față solicitărilor din timpul zilei.
„Nu este normal ca furnizorii de servicii medicale să fie obligați prin contract să utilizeze platforma informatică a CNAS – Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, însă aceasta să fie mereu nefuncțională. În ultimii 10 ani au fost constant perioade în care PIAS a funcționat cu erori chiar dacă CNAS nu a recunoscut întotdeauna oficial acest lucru. Din păcate și după 10 ani de sincope ale PIAS, din partea CNAS nu vedem nicio măsură eficientă de remediere permanentă a problemelor. PIAS trebuie să fie funcțională la capacitate maximă în timpul zilei, în timpul orelor de program ale furnizorilor de servicii medicale. Nu este normal ca din cauza unui sistem informatic incorect elaborat și mult subdimensionat medicii să valideze noaptea serviciile medicale acordate în timpul zilei”, au transmis medicii de familie clujeni.
Cardul de sănătate a fost tipărit prima oară în 2012 și a devenit obligatoriu începând cu 2015. Doar cele 14 milioane de bucăți au costat 43,4 milioane de euro. Din 2023, a început tipărirea unei noi tranșe de carduri, potrivit europalibera.ro

Fără această bucată de plastic, nicio persoană dintre cele 14 milioane nu se poate trata. Dar nici cu cardul de sănătate, tratamentul nu e garantat.

Asta deoarece sistemul informatic de la Casa de Asigurări de Sănătate, care a costat în total 300 de milioane de euro, funcționează numai când vrea el. Din când în când.