In vizor

Medicii care l-au tratat pe Florin Piersic: Este o situație gravă pentru sănătatea lui care poate să îi pună viața în pericol

Medicii de la Institutul Inimii au oferit detalii cu privire la starea de sănătate a actorului Florin Piersic. Specialiștii au precizat că acesta se confruntă cu o infecție generalizată în sânge care îi pune viața în pericol.

Se pare că actorul ar fi contractat o infecție de la o branulă, acesta fiind motivul pentru care Florin Piersic a ajuns la secția de infecțioase a Spitalului Militar. Ulterior a fost transferat la Institutul Inimii unde i-a fost extras stimulatorul cardiac deoarece cele două sonde s-au infectat. Ulterior, pentru a trata infecția de la genunchi și extragerea protezei, familia a dorit să colaboreze cu medicul ortoped care i-a montat-o și care se află la București, de aici și decizia de a-l muta la Institutul Matei Balș. Medicii clujeni au dat asigurări că starea acestuia este stabilă, în ciuda diagnosticului grav și că putea fi tratat la fel de bine și la Cluj.

„S-a lucrat cu o echipă disciplinară formată din persoane care au răspuns promt la chemarea noastră. Au fost zile când domnul Piersic a fost consultat dimineața și seara de infecționist, de ortopezii care s-au ocupat de dumnealui în Spitalul Militar. Spitalul de Infecțioase a fost parte din această poveste prin specialiștii pe care îi are. Ceea ce se face în Cluj și ceea ce s-a făcut în cazul dumnealui s-a făcut la nivel înalt. Demersul de a ajunge la București vine exact în ideea de a face ceea ce s-a întâmplat și în cazul nostru, respectiv medicul care a intervenit și i-a implantat dânsului acea proteză trebuia să facă o reevaluare ortopedică. Nu a fost un demers de a ne recunoaște prin asta limitele, pentru că la nivel de oraș lucrurile puteau fi rezolvate. A fost decizia familiei și nimic altceva”, a precizat managerul Institutului, Florin Crișan.

Florin Piersic ar fi contactat infecția de la o branulă

„Despre starea de sănătate a domnului Florin Piersic am fost contactat de către managera Spitalului Militar din Cluj în urmă cu șapte zile când mi s-a apus faptul că infecția care era localizată la genunchi și care a fost tratată la Spitalul Militar s-ar fi extins la nivelul inimii. Am fost rugați să facem o evaluare și să ne consultăm asupra a ceea ce poate fi rezolvat în situația dânsului. Dumnealui a ajuns la Spitalul Militar în urma unei infecții pe care probabil a contractat-o de la o branulă care i-a fost pusă cu câteva zile înainte. Cel mai probabil, dar nu se știe exact punctul de plecare. A acuzat dureri la nivelul genunchiului, a prezentat subfebrilități și apoi febră acasă și a fost dus de urgență la Spitalul Militar unde i s-au făcut tratamentele necesare. Când a ajuns la noi în spital în data de 29 aprilie pentru a fi evaluat a fost văzut de colegele mele de la cardiologie și s-a pus diagnosticul de preszență a unor vegetații, respectiv a unei infecții la nivelul sondelor de stimulare care i-au fost implantate în inimă în urmă cu 15 ani. Nu s-a impus o intervenție chirurgicală imediată, am evaluat situația, am considerat că în timp, după ce făceam încărcarea cu antibioticele potrivite urma să i se scoată și acele sonde din inimă. I-am cerut maestrului să permită să fie internat la noi în Institut. Într-o primă fază el a dorit să își continue tratamentul la Spitalul Militar unde se simțea foarte bine îngrijit și se simțea în siguranță. I-am respectat dorința. Dânsul s-a dus înapoi la Spitalul Militar pentru ca a doua zi să fim contactați de la nivelul conducerii Spitalului Militar și să ni se solicite să îl primim la noi în Institut pentru că se considera că va fi mai bine supravegheat aici având în vedere posibilele complicații care puteau să apară și dânsul a acceptat să vină. A fost imediat internat, a stat în Secția de Terapie Intensivă două zile după care a fost mutat la Clinica de Chirurgie Cardiacă, secția de Terapie Intensivă, pentru că era mai bine izolat. A fost văzut de mai mulți specialiști în această perioadă și a fost tratat cu atibiotice și evoluția lui a fost favorabilă. Am știut că la un moment dat va fi nevoie de extragerea acelor sonde, astfel încât am așteptat că domnul conferențiat Roșianu să vină din concendiu și să efectueze această manoperă. S-a așteptat o îmbunătățire a stării lui generale pentru ca manopera să se efectueze în condiții se siguranță”, a explicat directorul medical al Insitutului Inimii, prf. dr Adrian Molnar.

Medicul care a efectuat intervenția de îndepărtare a stimulatorului cardiac, Conf. dr. Horia Roșianu a precizat că atât stimulatorul cât și proteza de la genunchi trebuie îndepărtate pentru ca tratamentul cu antibiotice să dea rezultate.

„Situația era a unui pacient cu septicemie, cu o infecție generalizată în sânge, cu tratament antibiotic complex, dar care avea două zone protetice: proteză de genunchi și stimulatorul cardiac cu cele două sonde. Materialele protetice nu se pot apăra, nu au imunitate sufiecintă în fața unei infecții severe, altfel spus în acele zone germenii bacterieni se colonizează și se sustrag tratamentului antibiotic. Un principiu general spune că ar trebui extrase toate elementele protetice pentru a ada posibilitate tratamentului antibiotic să acționeze asupra germenilor care determină infecția septicemică. În linii mari ar fi trebuit extrasă proteza de genunchi, sigur este o acțiune pe care nu ne-o putem noi asuma, nu aparține specialității noastre, dar din nefericire s-au infectat și sondele stimulatorului cardiac, sonde care sunt direct în inimă. Este știut că astfel de materiale nu reușești să le sterilizezi altfel decât îndepărtându-le. Așa cum s-a spus deja, eu eram în vacanță în Germania. În permanență am fost ținut la curent cu evoluția și situația medicală, iar în cazul unei sonde infectate nu ar trebui să ai o reacție isterică de a te repezi și a scoate sonda, ci de a face un tratament bine controloat și bine țintit și de a pregăti cu minuoțiozitate o astfel de intervenție”, a declarat și conf. dr. Horia Roșianu.

Starea actorului este gravă, a mai ținut să precizeze prof. dr. Adrian Molnar și viața poate să îi fie pusă în pericol, având în vedere vârsta înaintată a maestrului.

„Decizia transferului a fost luată în urma discuțiilor ortopedului din Cluj și ortopedul care a efectuat intervenția de la București. Concluzia a fost că intervenția poate să se efectueze și la Cluj și la București, urmând ca familia să decidă unde să fie efectuată intervenția. Orotpedul nu a refuzat să facă intervenția, dacă familia dorea acest lucru. Am discutat cu domnul profesor Streianu Cercel să ne dea acordul pentru transfer, dânsul a fost de acord, nu așa cum s-a spus în presă că cei de la Balș nu au știut de transfer. Ieri, pentru că era o aeronavă care venea de la Budapesta la București și putea să se oprească la Cluj am acceptat să se facă transferul cu câteva ore mai devreme.S-a decis transferul cu acordul Institutului Matei Balș. Nu a fost de urgență, în momentul în care am avut aeronava s-a făcut transferul. Familia a decis a intervenția să fie făcută de același medic care a montat inițial proteza. Și noi considerăm că așa este deontologic. Este o situație gravă pentru sănătatea lui care poate să îi pună viața în pericol”, a precizat prof. dr. Adrian Molnar.

 

 

 

 

Exit mobile version