Sunt substante prescrise pentru tratarea diferitelor boli fara legatura cu activitatea sexuala (hipertensiune, epilepsie, cancer, etc.), dar care, indirect, actioneaza uneori asupra sexualitatii, diminuand dorinta sau producand caractere secundare ale sexului opus (tratamentul hormonal al unor cancere la femeie). Acest efect secundar este intotdeauna reversibil, pacientul recapatandu-si potentialul sexual dupa oprirea tratamentului. Unele dintre aceste medicamente sunt indispensabile pentru perioade lungi de timp, de exemplu in caz de epilepsie; efectele lor secundare, mai mult sau mai putin importante de la o persoana la alta, nu apar decat dupa un timp, in care boala este tratata eficient.
Medicamente responsabile de diminuarea erectiilor sunt hipotensoarele, prescrise pentru scaderea tensiunii arteriale; vasoconstrictoarele, utilizate in caz de rinoree (guturai) al caror efect antierectie este evident, dar trecator, si care pot antrena si ejaculari dureroase.
Medicamente responsabile de scaderea dorintei sunt medicamentele destinate cresterii excretiei urinare (diuretice), scaderii colesterolului sanguin (hipoclesterolemiante), tratarii tulburarilor psihice (psihotrope) si medicamentele pentru epilepsie (anticonvulsivante).
Medicamente responsabile de impotenta totala. Sunt tratamentele anticanceroase (chimioterapie) si hormonii care inhiba secretia hipofizara – antihormonii hipofizari. Acesti antagonisti hormonali sunt utilizati pentru tratarea unor cancere de prostata si a unor fibroame care produc hemoragie. La femeie, ei produc, pe perioada tratamentului, o menopauza artificiala (incetarea activitatii ovarelor).
Medicamente responsabile de virilism sunt hormonii masculini (testosteron si androgeni), utilizati la femeie pentru tratarea anumitor cancere de san. Administrarea acestor medicamente produce dezvoltarea pilozitatii si opreste menstruatiile.