In vizor

Medic sportiv clujean despre purtarea măștii la orele de sport: Este o măsură absurdă. Pot apărea probleme de sănătate

Scris de 65

Elevii sunt obligați să poarte mască inclusiv la orele de sport, măsură îndelung criticată de elevi, profesori sau părinți. În acest sens au fost inițiate mai multe petiții în care erau solicitate semnături pentru ca această măsură să fie eliminată. 

Părinții consideră că este absurd să obligi elevii să poarte mască în condițiile în care sălile de fitness sunt deschise iar cei care le fregventează nu sunt obligați să poarte mască.

Copii noștri sunt obligați să poarte mască inclusiv în timpul orelor de sport, în timp ce sălile de fitness sunt pline cu adulți care fac sport fără mască pe față. Solicităm Ministerului Educației să elimine această prevedere din Regulamentul școlar. 

 Dragi părinți, copiii nostri sunt obligați să își desfășoară orele de educație fizică afara în aer liber cu masca la gura,cum este posibil?Sportul inseamna sanatate pt corp și creier,dar desfășurat în condiții normale.

Este inadmisibil ceea ce au facut cu copiii nostri in scoli. Avand in vedere ca in principal cei mici au inceput scoala “in regim normal”, cu totii la sala de clasa, unde nu se poate respecta distantarea sociala asa cum prevede legea pentru oricare alta persoana din Romania la ora actuala, acestia sunt obligati sa poarte masca in timpul orelor de educatie fizica!!! Acesti copii trebuie sa se dezvolte, nu sa se imbolnaveasca!!! Va rog sa semnati aceasta petitie pentru a demite persoana sau persoanele din conducere care au luat aceasta hotarare!!!

Ziar de Cluj a stat de vorbă cu Ariana Patac, medic primar Medicina Sportivă despre modul în care elevii pot fi afectați de purtarea măștii în timpul orelor de sport. Medicul a confirmat că pot apărea probleme de sănătate dacă se poartă mască atunci când se depune efort.

„Sportivii de performanță nu poartă mască, dar ei depun un efort mai mare decât elevii. Nu cred că se poate face educație fizică în condiții normale cu mască. Nicidecum. După mine această măsură este una absurdă. În  străinătate nu e așa. Cred că cei care iau aceste măsuri nu se documentează suficient. Evident pot apărea probleme, în special în cazul celor care sunt predispuși la apariția unor probleme. Purtarea măștii a produs foarte multe cazuri de laringită și dacă nu depunem efort, însă dacă se face efort suntem mult mai afectați”, a declarat medicul Ariana Patac.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat în urmă cu două zile că se va analiza posibilitatea ca masca să nu fie purtată la orele de sport ci doar în spațiile comune precum vestiarele. 

„În această dimineaţă am cerut o situaţie cu privire la practicile europene. Austria nu solicită purtarea măştii în timpul orelor de educaţie fizică, Belgia, Bulgaria, Estonia, Finlanda, Suedia nu solicită. Franţa, spre exemplu, nu solicită, dar are precizarea că orele de sport se derulează exclusiv în spaţii exterioare. Luxemburg solicită purtarea măştii de la vestiar până la locul în care se derulează activităţile fizice şi mai apoi, după încheierea orei de sport, în care de asemenea nu solicită, portul măştii este obligatoriu de la locul în care s-au derulat activităţile fizice la vestiare”, a declarat ministrul, potrivit Agerpres.

Potrivit informaţiilor oficiale de la Bruxelles, Cîmpeanu spune că analizează adoptarea variantei practicate de Luxemburg, o decizie finală urmând să fie luată în urma discuţiilor care vor avea loc cu ministrul Sănătăţii.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 4 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 6 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 7 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 7 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 9 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 9 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 11 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 12 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE