In vizor

Medic sportiv clujean despre purtarea măștii la orele de sport: Este o măsură absurdă. Pot apărea probleme de sănătate

Elevii sunt obligați să poarte mască inclusiv la orele de sport, măsură îndelung criticată de elevi, profesori sau părinți. În acest sens au fost inițiate mai multe petiții în care erau solicitate semnături pentru ca această măsură să fie eliminată. 

Părinții consideră că este absurd să obligi elevii să poarte mască în condițiile în care sălile de fitness sunt deschise iar cei care le fregventează nu sunt obligați să poarte mască.

Copii noștri sunt obligați să poarte mască inclusiv în timpul orelor de sport, în timp ce sălile de fitness sunt pline cu adulți care fac sport fără mască pe față. Solicităm Ministerului Educației să elimine această prevedere din Regulamentul școlar. 

 Dragi părinți, copiii nostri sunt obligați să își desfășoară orele de educație fizică afara în aer liber cu masca la gura,cum este posibil?Sportul inseamna sanatate pt corp și creier,dar desfășurat în condiții normale.

Este inadmisibil ceea ce au facut cu copiii nostri in scoli. Avand in vedere ca in principal cei mici au inceput scoala „in regim normal”, cu totii la sala de clasa, unde nu se poate respecta distantarea sociala asa cum prevede legea pentru oricare alta persoana din Romania la ora actuala, acestia sunt obligati sa poarte masca in timpul orelor de educatie fizica!!! Acesti copii trebuie sa se dezvolte, nu sa se imbolnaveasca!!! Va rog sa semnati aceasta petitie pentru a demite persoana sau persoanele din conducere care au luat aceasta hotarare!!!

Ziar de Cluj a stat de vorbă cu Ariana Patac, medic primar Medicina Sportivă despre modul în care elevii pot fi afectați de purtarea măștii în timpul orelor de sport. Medicul a confirmat că pot apărea probleme de sănătate dacă se poartă mască atunci când se depune efort.

„Sportivii de performanță nu poartă mască, dar ei depun un efort mai mare decât elevii. Nu cred că se poate face educație fizică în condiții normale cu mască. Nicidecum. După mine această măsură este una absurdă. În  străinătate nu e așa. Cred că cei care iau aceste măsuri nu se documentează suficient. Evident pot apărea probleme, în special în cazul celor care sunt predispuși la apariția unor probleme. Purtarea măștii a produs foarte multe cazuri de laringită și dacă nu depunem efort, însă dacă se face efort suntem mult mai afectați”, a declarat medicul Ariana Patac.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat în urmă cu două zile că se va analiza posibilitatea ca masca să nu fie purtată la orele de sport ci doar în spațiile comune precum vestiarele. 

„În această dimineaţă am cerut o situaţie cu privire la practicile europene. Austria nu solicită purtarea măştii în timpul orelor de educaţie fizică, Belgia, Bulgaria, Estonia, Finlanda, Suedia nu solicită. Franţa, spre exemplu, nu solicită, dar are precizarea că orele de sport se derulează exclusiv în spaţii exterioare. Luxemburg solicită purtarea măştii de la vestiar până la locul în care se derulează activităţile fizice şi mai apoi, după încheierea orei de sport, în care de asemenea nu solicită, portul măştii este obligatoriu de la locul în care s-au derulat activităţile fizice la vestiare”, a declarat ministrul, potrivit Agerpres.

Potrivit informaţiilor oficiale de la Bruxelles, Cîmpeanu spune că analizează adoptarea variantei practicate de Luxemburg, o decizie finală urmând să fie luată în urma discuţiilor care vor avea loc cu ministrul Sănătăţii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *