In vizor

Medic în România: „Nu credeam că la vârsta de 30 de ani, după 6 ani de facultate și 5 ani de rezidențiat încă voi fi întreținută de părinții mei”

Medicii rezidenți și cei specialiști din România se lovesc de un sistem învechit, corupt, care le taie aripile și care îi obligă pe mulți dintre ei să plece în alte țări. O campanie desfășurată pe un grup dedicat, scoate la iveală poveștile acestor tineri. 

Este șocant să citești că după finalizarea rezidențiatului încă mai au nevoie de sprijinul financiar al părinților deoarece concursurile pentru ocuparea unui post de medic specialist se desfășoară exrem de greoi. Medicii care își finalizează rezidențiatul ajung să fie șomeri luni de zile deoarece Ministerul Sănătății încă are structuri învechite și depășite, iar medicii se lovesc de obstacole birocratice.

O astfel de mărturisire a unui medic specialist ATI, Mirela Ciobănescu, a devenit virală, mai ales știindu-se lipsa acută de specialiști ATI în spitalele din România.

„Daca imi spunea cineva ca o sa fiu medic specialist ATI si astia vor fi banii mei la 2 luni de la specialitate, cu nota de promovare a examenului de specialitate printre primii 10% pe tara, nu credeam. Nu e doar realitatea mea, ci a multora dintre colegii mei.

– Nu credeam ca mi voi numara maruntisul din ghiozdan ca sa vad daca pot sa imi cumpar o cafea in drum spre spital.

– Nu credeam ca nu voi avea posibilitatea de a-mi plati taxele de participare la congresele noastre nationale de ATI, in conditiile in care se doreste actualitate si profesionalism din partea noastra zi de zi.

– Nu credeam ca a scoate un post de medic specialist la concurs intr-un spital de stat este un proces atat de anevoios si nimeni nu iti poate spune cat va dura. Asa ca, nici tu nu stii daca lunile urmatoare te vor prinde tot somer sau angajat cu carte de munca.

– Nu credeam si nu as fi crezut daca nu traiam pe propria-mi piele ca fara certificatul de medic specialist eu nu exist si nu imi va fi permis sa efectuez garzi pe numele meu nici macar ca rezident de anul al V-lea, iar in felul asta voi ramane cu rate neplatite la banca

– Nu credeam ca la varsta de 30 de ani, dupa 6 ani de facultate in care am primit bursa de studiu si dupa 5 ani de rezidentiat, cu un examen de specialitate promovat cu media generala de 9.33, eu inca voi fi intretinuta de parintii mei si voi primi pachet de acasa, pentru ca parcursul obtinerii actelor de specialist, a obtinerii unui post de medic specialist ATI va dura atat de mult.

– Am fost naiva sa cred ca examenul nostru european avea sa fie cea mai grea parte- de fapt, era singurul lucru care depindea de mine, si deci, cel mai usor.

Cat despre restul… ramane sa aflam.

Asa ca, dragi colegi mai mici, poate voi puteti invata ceva din asta si veti reusi sa schimbati macar o parte dintre lucruri in favoarea voastra, asa cum trebuie sa fie.

E greu sa iti mentii focusul doar pe ceea ce faci, sa muncesti cu drag si spor cand tu nu ai ce pune pe masa.

Am facut aceasta postare din dorinta de a arata ca nu toti medicii sunt spagari cum se presupune. Ba chiar, cei la inceput de drum traiesc de pe-o zi pe alta in speranta unor vremuri mai bune”, este postarea medicului.

Iar povestea acestui medic specialist nu este singulară. Este povestea tuturor celor care termină rezidențiatul. Asta ca să nu mai vorbim de faptul că este o diferență enormă între sporurile acordate diferitelor specializări, iar psecializările chirugicale nu beneficiază de niciun fel de spor. După cum avertizează medicul Marian Stamate, în câțiva ani nu va mai avea cine să opereze oameni.

„De profesie sunt medic rezident pe Chirurgie Generala anul 6 iar sotul meu proaspat medic specialist tot pe Chirurgie Generala. Aceasta profesie si specialitate am ales-o amandoi din pasiune stiti sentimentul acela care a cam disparut de pe pamant…pasiune, dorinta, placere, bucuria si satisfactia ca ajuti si vindeci oamenii, ca iti iubesti aproapele! Exact cum ne-a invatat Dumnezeu si ne-a randuit “ Mereu sa iti iubesti aproapele”… hmmm in ziua de astazi este invers sa iti infunzi si urasti aproapele ca sa urci tu! Haideti sa va povestesc in ultima vreme paradoxul in care traim. In ultimele luni cu cat am zis amandoi ca iubim ceea ce facem, ne dorim sa fim din ce in ce mai buni, sa invatam mai mult, sa muncim mai mult v-ati fi asteptat ca sa fim ajutati si vazuti nu?!? Haha…din contra oameni dragi, am fost nevazuti, neauziti si pe langa asta si umiliti! Un medic specialist ramane somer dupa atatia ani de studiu 6 ani de facultate, 6 ani de rezidentiat cu un numar n de garzi efectuate si weekenduri neplatite? Si acel medic are de achitat facturi, rate, are o familie,un copil de intretinut si crescut, acel copil are si el dreptul sa aiba parintii aproape si sa-i daruiasca tot ce este mai bun nu? Se intreaba cineva? Ii pasa cuiva? Nuuu nuu ii intereseaza nu e treaba lor nu ii afecteaza cu nimic! Zilele trecute am citit cu mare tristete si in acelasi timp admiratie si respect, postarea colegei noastre Mirela Ciobanescu, medic specialist pe Specialitatea ATI si in timp ce citeam,simteam prin ce trece si la ce se refera! Cine nu ajunge in situatia respectiva nu stie, nu constientizeaza! Examenele pentru concursurile de post ar trebuie sa fie corecte si pe baza cunostintelor, muncii si cu totul alte criterii sanatoase fata de cele care se promoveaza in zilele noastre!”, povestește un medic rezident.

O altă problemă foarte gravă cu care se confruntă medicii și în același timp toate spitalele județene este plata necorespunzătoare a gărzilor. Acestea încă se plătesc la nivelul salariilor medicilor din 2017-2018, ceea ce nu le face deloc atractive. După cum dezvăluie medicul ORL Marian Stamate, cele mai multe spitale nu reușesc să își acopere gărzile pe tot parcursul unei luni.

„Când am intrat în medicină, ca rezident și apoi ca medic specialist eram toți voluntari. Ceea ce se numea ostentativ salariu, suma de pe fluturașul de salariu era o formă mascată de mini ajutor social. În acest moment salarizarea medicilor rezidenți este mai bună, dar nu bună. Se pare că întâlnesc obstacole birocratice pe care le-au avut în față dintotdeauna. Este posibil să existe salarii de 4-5000 de euro în specialități care au fost prevăzute cu sporuri foarte mari: medicina legală, anatomia patologică, ATI (dar la ATI acestea nu sunt acordate la valoare maximă în toate spitalele), iar specializările chirurcigale sunt fără sporuri. Toată lumea fuge la rezidențiat de aceste specializări chirurgicale și peste câțiva ani vom ajunge în situația în care vom avea servicii de medicină legală și anatomie patologică foarte drăguțe, dar nu va mai avea cine să opereze pacienții. Cea mai importantă linie de front din toate spitalele, gărzile, sunt plătite raportat la salariile medicilor din 2017-2018. Banii pe care îi primesc medicii sunt puțini și foarte puțini, iar banii pe care îi primesc pe gărzi sunt inexistenți. Astfel se ajunge la situația în care din 30 de zile sunt acoperite de gărzi doar 12 zile”, a dezvăluit medicul Stamate într-o emisiune la Prima News.

Medicii sunt revoltați și amenință cu greva generală după ce potrivit OUG privind salarizarea personalului medical ei vor primi o majorare ce doar 8%, cea mai mică. Prin comparație, asistenții medicali vor primi 30%.

Citește și:

Majorările salariale din sănătate au pornit un război între medici și asistente: „Este aberant ca o asistentă să aibă salariul mai mare decât un medic”

Exit mobile version