In vizor

Medic clujean: ”Pentru un spital în anul 2020 să te gândești că nu ai mănuși, că nu ai fire, că se rupe acul…”

Chirurgul George Dindelegan, de la Secţia de Chirurgie 1 a Spitalului Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca este unul dintre medicii numiți recent de Ministerul Sănătății în consiliul de administrației al Spitalului Județean. Acesta a discutat despre problemele cu care se confruntă spitalul în care lucrează și ce ar trebui făcut pentru ca pacienții să beneficieze de un tratament cât mai bun.

”Nu te duci cu plăcere la spital, dar dacă tot ai o problemă măcar spitalul să vină în întâmpinarea ta şi să-ţi ofere servicii de calitate. Nimeni din ţară nu este chiar într-atât de naiv să vrea tratament ca la Clinica Mayo într-un spital de stat, dar un pic de decenţă, un pic de grijă faţă de pacient. N-ai nevoie de un program european sau de nu ştiu cât la sută din PIB ca să fie hârtie igienică la toaletă, să ai o minimă intimitate, să nu stai pe coridoare în frig aşteptând nu ştiu exact ce. Lucrurile acestea ţin de bucătăria internă şi pot fi rezolvate”, a declarat medicul într-un interviu pentru adevărul.ro

Chirurgul clujean solicită implicarea autorităților locale și naționale pentru a veni în întâmpinarea nevoilor pacienților. În acest moment, problema principală este că toate clădirile Spitalului Județean sunt vechi. Astfel că singura soluție pentru a rezolva acest aspect este realizarea Spitalului Regional, un proiect despre care se discută de ani de zile, dar care încă este doar la faza de hârtii. Clujul este un important centru medical, unde ajung pacienți din toată țara, astfel că un Spital Județean nu reprezintă un moft, ci o necesitate.

Medicii și pacienții se confruntă cu probleme și lipsuri care sunt de neconceput pentru anul 2020. Chirurgul Dindelegan recunoaște că sălile de operație nu au aer condiționat și se confruntă cu lipsa materialelor de bază cum ar fi mănuși, fire sau ace.

”În cadrul secţiei noastre nu există aer condiţionat în 5 din cele 6 săli de operaţie, în restul secţiilor vom analiza şi vom vedea. La restul, nu avem aer condiţionat deloc. Vă daţi seama că aerisirea se face prin geam, există o plasă de ţânţari, în mijlocul Clujului cu praful care există. Iar să operezi vara la 40 de grade Celsius într-o clădire mică, cu tavan fals, îmbrăcat cu mănuşi, halat, mască, bonetă. Dacă este o cerinţă legală să existe aer condiţionat în sălile de operaţii, aceasta trebuie respectată. Pentru un spital în anul 2020 imediat, să te gândeşti că nu ai mănuşi, să te gândeşti că nu ai fire, că ai numai de nu ştiu care, că sunt de calitate proastă, că se rupe acul, că nu ai un electrocauter, că nu ai nişte câmpuri moderne de izolare pentru pacienţi... Lucrurile acestea nici n-ar trebui să se întâmple. Mai mult, conducerea spitalului ar trebui să forţeze existenţa peste tot a acestor materiale, pentru că fără ele nu putem funcţiona. Acestea sunt cumva „nimicuri” pentru un spital mare. N-ai nevoie de proiecte europene care să ai hârtie la toaletă, acestea sunt lucruri de organizarea noastră internă şi este o ruşine să nu reuşim să asigurăm nişte condiţii decente pacienţilor şi nişte condiţii decente de muncă medicilor”, explică medicul.

În urma rapoartelor Corpului de Control al Ministerului Sănătății, prezentate recent de către deputatul clujean Emanuel Ungureanu în public, par să se întrevadă și primele schimbări: ministrul Sănătății, Victor Costache, a schimbat componența Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, nominalizând trei noi membri. 

Cei trei membri ai Consiliului de Administraţie, numiți de către ministrul Sănătății, sunt Sorin Dudea, şeful Secţiei de Radiologie, George Dindelegan din cadrul Secţiei de Chirurgie 1 şi Simona Rednic, de la Reumatologie.

Citește și:

Consiliul de Administrație al Spitalului Județean Cluj, schimbat după rapoartele prezentate de Ungureanu: „TOT ce am dezvăluit public, ororile din acest spital, sunt confirmate…”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *