In vizor

Măsurile de sprijin promise de Guvernul Orban nu îi acoperă și pe prestatorii de servicii, pe traineri și freelanceri cu PFA sau angajați la SRL. AJOFM Cluj:”Legal ne putem ocupa după ce trece pandemia". Până trece pandemia ar putea să fie morți de foame

Trainerii și consultanții au primit o lovitură grea din cauza pandemiei. Alături de alții care au profesii similare au rămas fără nicio sursă de venit. Numărul acestora este de ordinul miilor în toată țara, iar Guvernul i-a lăsat cu ochii în soare și nu a gândit nicio măsură de susținere financiară pentru a depăși această perioadă.

Din cauză că nu se încadrează pentru șomajul tehnic, singura varianta pe care o au este șomajul clasic. Un astfel de caz este al unui clujean, care ne-a povestit pe scurt, situația dificilă în care se află. Acesta ține cursuri de prim ajutor, dar odată cu pandemia cursurile au fost suspendate. Acesta a rămas fără nicio sursă de venit de o lună și jumătate, iar starea de criză este departe de a se încheia. În situația acestui clujean se află multe alte persoane care prestează servicii și care au rămas acum fără nicio sursă de venit.

Reprezentanții AJOFM ridică din umeri și spun că legea nu le permite să facă prea multe pentru această categorie profesională.

”Din punctul nostru de vedere, pot fi analizați pentru somajul clasic și luați in evidenta pentru masuri active, dar doar după ce va trece pandemia. Noi am avut trei sau patru cazuri de acest fel, am analizat persoana, am făcut consilierea necesara si pana la urma s-a incadrat pentru șomajul clasic”, potrivit directorului AJOFM.

Indemnizația de șomaj este însă o sumă mult prea mică pentru a putea reprezenta o sursă de venit viabilă, mai ales dacă cheltuielile lunare implică și o chirie. Șomajul clasic este praf în ochi pentru acești oameni care au nevoie de măsuri reale de sprijin, nu doar de un venit lunar de 500-600 de lei.

Alte țări europene au gândit astfel de măsuri care să îi cuprindă pe toți cei rămași fără nicio sursă de venit sub forma unui venit minim garantat. La noi, măsura șomajului tehnic este bună, dar din păcate nu îi cuprinde pe toți românii aflați în dificultate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *