In vizor

MĂSURI GUVERNAMENTALE DISPERATE: Lemn de foc pe VOUCHERE. N-a mers prea bine plafonarea lemnului de foc. Depozitele s-au umplut de lemne pe care nimeni nu a mai vrut să le vândă la prețul plafonat. Cum s-au înțeles ”lemnarii” între ei să facă presiune pe Guvern

uvernul a crezut că e deștept dacă face pe genunchi o plafonare la 400 de lei pe metrul cub ster a prețului lemnului de foc. Rezultatul a fost o răscoală a celor care se ocupă de gestionarea pădurilor (care de obicei sunt aceiași cu cei care se ocupă de furtul pădurilor): ”Dacă vrei cu 400 lei/ metrul cub (care e metru cub ster de fapt și e mai puțin cantitativ ca mc – n. red), atunci vii aici, cu drujba ta, și le tai singur!” – au declarat coercianții. Practic, la câteva zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență prin care Guvernul a plafonat prețul lemnelor de foc, marile magazine nu mai aveau la vânzare acest produs, micii comercianți autorizați au început să-i caute de drujbă pe clienți, iar clienții care nu s-au asigurat din vară studiază acum ofertele ”la negru”, pentru a avea cu ce se încălzi la iarnă.

”Retailerii trebuie să achiziționeze aceste produse cu prețuri mult mai mari decât cele plafonate”, avertiza în 17 octombrie, Cătălin Tobescu, președintele Asociației Industriei Lemnului.

  • Ce înseamnă asta? În ce condiții mai poate un cetățean să-și cumpere lemne de foc la prețul avantajos impus de stat, acela de 400 de lei metrul cub, cu TVA inclus, așa cum a fost stabilit prin ordonanța de urgență 134 din 5 octombrie 2022?

Actul normativ menționat, care și-a propus să vină în ajutorul celor peste trei milioane de gospodării din România care se încălzesc cu lemne de foc, brichete sau peleți, stabilește niște plafoane de preț pentru aceste produse, iar amenzile pentru comercianții care nu se conformează sunt cuprinse între 3 mii și 5 mii de lei.

Păi, dacă SUMAL2.0 se poate fenta, după cum v-am mai arătat, credeți că ”lemnarii” n-au știut cum să fenteze o amărâtă de OUG?

CITEȘTE: ”Țanțoș” Barna este fie un habarnist, fie complice. Demisia, sau demiterea ar fi binevenite! La un an de când jurnaliștii noștri demonstrau cum se poate fenta SUMAL 2, se activează pe temă ”Agent Green” și ”agenții constatatori” de la Pro TV

Pentru a vedea până unde s-a ajuns cu ”cereare” și ”oferta” după plafonarea prețului la lemn, să vă arătăm cazul concret al Ocolului silvic Cluj. De când s-a plafonat prețul lemnului, nu mai vinde, pur și simplu, către persoane fizice. Am făcut o verificare chiar în prima zi de plafonare: depozitul lor era plin. Am zis că vrem să cumpărăm și ni s-a spus că nu mai au de vânzare nimic, că toată cantitatea  pe care o vedeam era vândută deja către instituții și companii. Era ceva de genul: vineri guvernul a anunțat plafonarea, luni când ne-am dus să ”cumpărăm” totul era vândut. Cât timp am stat pe acolo, a sunat cineva și i s-a spus în clar: ”nu mai vindem persoanelor fizice”.

Cât de legală este această discriminare, habar nu avem.

Dar, ca să nu se zică că suntem răutăcioși, după o săptămână am sunat, din nou, noi la Depozitul din Dezmir (0748.264123), cu textul că vrem să achiziționăm vreo 2 – 3 metri cubi ster pentru acasă. Și ni s-a spus așa (fără răutate):

“Momentan nu vindem lemn decât pentru societăți bugetare (creșe, școli, grădinițe, primării). Nu vindem către persoane fizice. Poate de săptămâna viitoare reluăm vânzarea, dar nu știm încă. Prețul este 680 lei paletul. Știm că este 400 de lei, prețul plafonat, dar în pădure…. Ei sunt depozit, îl transportă în oraș, îl taie, îl paletizează, deci prețul sare la 680 lei/palet lemn esență tare”.

Asta era săptămâna trecută. Sperăm că ați înțeles cum, LA NIVEL NAȚIONAL, toți ”lemnarii” s-au decis că prețul e 400 dacă ți-l tai singur în pădure. Cam așa funcționează ”concurența” în România: prin înțelegeri între unicii producători, distribuitori șamd. Normal această anchetă nu este pentru Consiliul Concurenței – Mafia Lemnului este în primul rând patronată de dihănii din interiorul statului.

La noi este ca la cel mai ieftin serviciu de la bordel, acela în care trebuie să te satisfaci tu însuți.

O simplă vizită la un magazin de retail ar fi lămurit problema cu prețul. Prețul pentru 0,9 mc de lemn era în săptămâna de dinaninte de OUG de 1.300 lei. Și, peste noapte, li s-a cerut tuturor să se încadreze în 400 lei.

Am sunat la un mic depozit (au cerut să nu le dăm numele). Persoana cu care am vorbit ne-a spus că scă are la vânzare lemne de foc cu 600 de lei metrul ster (mai puțin decât un metru cub, dar așa se calculează la lemn – se vând și ”golurile de aer” dintre lemne). În acest preț lemnele sunt și tăiate și transportate unde cerem. Păi, parcă Guvernul a dat o Ordonanță de Urgență cu un preț? ”Dacă vreți cu 400 de lei, veniți cu drujba la depozit și le tăiați singur. Și apoi le încărcați în mașina dumneavoastră și le duceți unde vreți”. Că, ”Eu am dat 8 mii de lei pe drujbe, nu mi-a dat guvernul niciun ajutor. Știți cât costă un lanț de drujbă?” După care ne-a spus: că este convinsă că ”de la 1 noiembrie toată masa lemnoasă va fi înghețată, nu o să mai vândă nimeni lemne de foc până la 1 martie”.

De altfel, pe OLX.ro, oferta la lemne de foc variază între 260 de lei și 800 de lei în funcție de calitatea acestuia. Că, vorba ”lemnarilor”: ”Lemnul de foc poate fi de stejar, de plop, de salcie etc. Apoi, depinde unde are loc vânzarea: în pădure, la depozit- acolo unde se face sortarea între lemn industrial și lemn de foc, apoi la retailer care poate fi la 200 de km distanță, unde, de asemenea, lemnul poate fi brut sau poate fi despicat, apoi merge în rețeaua de distribuție.”

Punct.

Din pix se poate orice. Mâine guvernul poate da o ordonanță (ca Lukashenko care a interzis, prin decret, inflația în Belarus) ca pâinea să coste 20 de bani bucata. Ce se va întâmpla? De poimâine nu vom mai mânca pâine. Era greu de înțeles? Orice plafonare a prețului unui produs sub prețul de achiziție, transport și/sau prelucrare a materiei prime, fără nicio compensare a furnizorului acelui produs, va duce inexorabil la dispariția de pe piață a acelui produs.

Pentru cei care încă se mai întreabă de ce se găsea lemn de foc la prețuri mici pe timp de vară, răspunsul este simplu: a crescut cererea de lemn de foc pentru că este mai ieftin decât gazul și electricitatea.

”Dacă ai o astfel de criză ar fi trebuit să te asiguri că ajunge pe piață cantitatea suplimentară de care e nevoie, adică 2-3 milioane de metri cubi. Asta înseamnă cam 10% din cantitatea uzuală din fiecare an. În al doilea rând, trebuia să se meargă cu sprijinul la grupurile vulnerabile, cam la 400 de mii de gospodării care ar fi avut nevoie de ajutor. Efectele acestei ordonanțe vor fi două mari: se va vinde lemn la negru, iar unii furnizori se vor orienta către export, ceea ce va amplifica deficitul de pe piața internă.” – a declarat Cătălin Tobescu, președintele Asociației Industriei Lemnului Prolemn, pentru Europa FM.

Și, gata.

Acum iese ”Țanțoș” Barna, ministrul Mediului să ne spună că Guvernul ia în calcul alte modificări legate de modul de plafonare a prețului la lemnele de foc. Iar o variantă ar fi distribuția de vouchere sociale.

  • Că problemele apărute după intrarea în vigoare ordonanței care plafonează la 400 de lei până în martie 2023 prețul lemnelor de foc vor fi corectate săptămâna viitoare.

”Țanțoș” Barnase, citat de Rador, așteaptă ca în Camera Deputaților să se identifice rapid o nouă formă pentru măsurile de protejare a consumatorilor care folosesc acest combustibil pentru încălzire. Printre variantele luate în calcul se numără distribuirea de vouchere persoanelor vulnerabile. De asemenea, coaliția de guvernare ia în calcul posibilitatea alimentării cu bani pentru plata facturilor din energie a cardului social.

Practic partidele din Guvern analizează varianta acordării unui ajutor financiar pentru factura la energie, sprijin pe care să-l primească românii cei mai vulnerabili la scumpiri.