Din oras

Masura drastica anti plagiat: asociatia clujeana GRAUR propune conducerii tarii “construirea patrimoniului electronic al operelor de creatie intelectuala scrisa”

Scris de 433

Profesorul Dorin Isoc, cunoscut pentru initiativele sale dure impotriva plagiatului, iese la rampa cu o noua propunere: construirea unei arhive electronice unice accesibila oricui, prevazuta cu un sistem de verificare a incidentelor de plagiat care va elibera pentru fiecare opera introdusa cate un certificat de autenticitate. Documentul cu aceasta sugestie a fost trimis marti dimineata catre Guvern, premier, presedintele Romaniei, diverse comisii parlamentare, dar si catre mairi companii, caci “plagiatul e o problema care afecteaza economia nationala”. 

Dupa initiative ca platforma Indexul Operelor Plagiate sau campania “Scoala fara plagiat, viitor fara coruptie” Asociatia Grupul pentru Reforma si Alternativa Universitara (GRAUR) din Cluj-Napoca anunta intr-un comunicat de presa o noua actiune. 

“La data de 16 februarie 2015 Asociatia GRAUR depune in atentia Guvernului Romaniei o initiativa civica de reglementare prin care propune construirea patrimoniului electronic al operelor de creatie intelectuala scrise si procedura unica de prevenire institutionala a plagiatului.

Patrimoniul electronic va cuprinde cu necesitate lucrari de licenta, lucrari de disertatie, teze de doctorat impreuna cu referatele si articolele publicate pentru pregatirea tezei de doctorat, lucrari didactice de grad, propunerile de proiecte de cercetare pentru participarea la licitatiile pentru finantare publica, rapoartele de faza si finale precum si toate lucrarile stiintifice elaborate in cadrul contractelor de cercetare stiintifica finantate din surse publice, descrierile brevetelor de inventie, precum si alte lucrari asimilate. In patrimoniu electronic vor putea fi introduse la cerere si alte opere care nu sunt mentionate in mod explicit”, se arata aici. 

Astfel, operele din patrimoniul electronic devin surse publice de documentare daca nu exista restrictii de natura contractuala in cazurile in care operele nu sunt in relatiile mentionate cu statul, se arata aici. 

“Noi nu propunem Guvernului, ci o cerem. Societatea civila cere Guvernului sa isi intre in obligatii. Este obligatia statului roman sa acorde titluri si garantii si sa consume banul public numai daca lucrarile pe care pe primeste sunt integre, adica autentice. Eu sunt cetatean si statul imi mananca bani si isi bate joc de ei! Vreau sa vad ca nu sunt plagiate contractele de cercetare, la fel si lucrarile de diploma sau de doctorat. Nu astept sa fie sustinuta lucrarea, ci trec inainte de sustinere printr-un for care ii verifica integritatea”, a declarat Dorin Isoc, profesor la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN) si presedinte GRAUR, pentru Ziar de Cluj. 

Concret, aceasta facilitate ar permite ca in cazul in care cineva doreste sa isi dea lucrarea de dizertatie sa deschida site-ul patrimoniului si sa isi inscrie datele si lucrarea in arhiva. 

“Se fac doua operatii: prima ar fi ca se ingheata lucrarea, deci nu se va mai schimba niciodata. Se elibereaza apoi un certificat care ii atesta integritatea. O data primit certificatul, te premiti la comisie cu lucrarea pe hartie si iti sustii examentul. In lipsa certificatului, comisia poate cere cercetari. Fiecare lucrare se compara cu celelalte din arhiva si, daca se constata ca s-au copiat date se scrie in certificat “aceasta lucrare nu se bucura de integritate”, “neautentica””, a precizat profesorul.

Sistemul ar fi  capabil sa faca diferenta intre plagiat si textele citate din alti autori. 

“Acest patrimoniu se compune din trei elemente de baza: o arhiva, unde sunt introduse toate documentele, un mecanism de verificare a incidentelor de plagiat si o interfata. E simplu de tot. Se cumpara cel mai bun program din lume, unul singur, nu pentru fiecare universitate in parte. Am introdus, se verifica si imi da certificatul. E foarte simplu si accesibil tuturor”, a explicat autorul demersului. 

In privinta costurilor, profesorul Isoc apreciaza ca va implica “mai putin decat si-au permis pana acum Guvernul si universitatile sa plateasca pe tot felul de improvizatii”. Totul s-ar putea pune la punct in 6 luni, dupa care “Romania nu ar mai avea deloc plagiate”. 

“GRAUR are trei directii: se ocupa de plagiatele istorice, de plagiatele care pot fi stopate pe cale institutionale si de educatie. Am inceput primul demers, de ocupatie de ocupam si acum ne propunem sa obligam statul sa isi faca datoria de stat. Cu ocazia asta, Romania va avea pentru prima data in lume un patrimoniu al statului cu aceste opere. Nu exista asa ceva in alta tara”, a mai spus profesorul. 

Despre operele vechi care nu exista in format electronic, acesta a precizat ca “toate trebuie sa inceapa dintr-un anumit moment”. 

“Incepe astazi. Exista posibilitatea ca daca descopar un plagiat, ulterior sa anulez certificatul. Dar astea sunt probleme tehnice. Trebuie sa privim prezentul si viitorul. Trecutul este privit de Indexul Operelor Plagiate. Tot acolo vor ajunge cele care trebuie. Sunt tehnici diferite pentru lucruri diferite. Noi suntem pe val, nu ne raportam la 1950, ci la  faptul ca in acest moment tehnologia internetului este la un anumit nivel. Eu nu pot sa fac scule de acum 80 de ani, ci instrumente actuale, cele mai bune posibile”, a punctat el.

In cazul in care demersul va fi acceptat, profesorul clujean isi va oferi expertiza si datele pentru care a muncit cativa ani. 

“Propunerea nu trebuie sa fie aprobata. Trebuie sa fie analizata, asa cum trebuie analizata intr-un stat civilizat de specialisti, nu de papagali politici. Vor constata ca asa trebuie facut, pentru ca o alta cale nu exista. In mod evident, expertiza noastra o punem la dispozitie, pentru ca stim ceva mai mult decat altii care nu au facut nimic pana acum, decat au dat din clanta”, a adaugat acesta. 

Plicurile cu aceasta propunere au plecat marti dimineata catre ministrul educatiei, premier, presedintele Romaniei, Academia Romana, comisiile parlamentare si mari firme din Romania. 

“Asta nu e o problema universitara, este una care afecteaza economia nationala. Marilor firme le cerem sa fie langa noi”, a justificat el. 

GRAUR a mai inaintat o propunere in aceasta zona in urma cu doi ani. 

“Tovarasul ministru ne-a spus ca atunci cand o sa se discute o sa fim anuntati, numai ca  ei nu prea stiu cum o sa procedeze. I-am spus sa nu se mai gandeasca, le dam noi solutia. Ideea lor era ca fiecare universitate sa isi cumpere programul de verificare a incidentelor. In primul rand ar fi o paguba foarte mare. In Romania sunt 100 de universitati. Toate lucrarile sunt garantate. In acest moment nu sunt plagiate decat 99%, dar nu vor mai fi, pentru ca nu e normal.”, a mai precizat Dorin Isoc. 

Foto: ziarulmetropolis.roULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours In vizor
  Clădirea Filialei BCR Cluj-Napoca este scoasă la vânzare din 2019. Acum Emil Boc zice că o cumpără din motiv de metrou
 • Acum 15 hours General
  CAPCANA MORTALĂ DE LA CIUCEA: O tânără de 21 de ani a murit , alte trei persoane, printre care o minoră de 10 ani, au ajuns la spital. NU EXISTĂ SĂPTĂMÂNĂ FĂRĂ ACCIDENTE ÎN ZONĂ
 • Acum 17 hours In vizor
  Judecătorii clujeni au dispus dizolvarea unei firme pe care Elena Udrea o avea împreună cu fosta soție a unui șef din SRI
 • Acum 18 hours Cooltura
  Manifest pentru cultură în Cluj-Napoca: ”Dezvoltarea economică a orașului e în creștere, dar organizațiile culturale sunt la limita supraviețuirii”
 • Acum 18 hours In vizor
  Varză IT à la Cluj. De ce scandalul firmei acuzate c-a stricat Cyberpunk 2077 e mai grav decât crezi
 • Acum 1 day Justitie
  PROBLEME LA ”LIGA LUI MITICĂ”: Se reia procesul RDS/RCS, în care Dumitru Dragomir a scăpat de condamnarea la 4 ani de închisoare
 • Acum 1 day Vocea ta
  Încă unui ”client” al parcării de lux a Spitalului Clinic Județean de Urgență i-a fost ”fracturat” portofelul. LIPSA DE INFORMARE CORECTĂ face victime. Ar putea și conducerea SCJU să iasă din starea de ”miserupism” față de pacienți și aparținători și să INFORMEZE
 • Acum 1 day Jos palaria
  O echipă de studenţi ai Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca a obţinut locul I la o competiţie în domeniul ingineriei seismice desfăşurată în SUA
 • Acum 1 day Din oras
  Cea mai bună calitate a vieții! Primăria mondernizează 21 de locuri de joacă pentru copii tocmai în vacanța de vară
 • Acum 1 day PubliNews
  Movie Nights revine la Iulius Mall Cluj – Povestea surorilor Williams, primul film care va rula pe marele ecran
 • Acum 1 day Din oras
  Modernizare inutilă: în locul parcării din fața bisericii Sf. Petru, Primăria a realizat un scuar neumbrit, evitat ziua de trecători
 • Acum 1 day General
  A DAT BUNUL DUMNEZEU și e gata Baza Sportivă ”La Terenuri”. Excelența Sa, Însuși El, Primarul, anunță că poate fi inspectată ”la milimetru”. Așa vom face, dar mai încolo, cât încă nu e proaspăt vopsită
 • Acum 1 day Din oras
  Clujul Verde, Cultural: Stagiunea Operei și Teatrului Național se încheie cu parcul din jur tot în șantier
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE