Analiza

Maşinile abandonate pot fi ridicate doar după un an. E plin oraşul, iar alţii nu au unde să parcheze

E plin oraşul de autovehicule abandonate. Acestea pot fi recunoscute după gradul avansat de murdărie – straturi alternante de praf cu ploaie, frunze, ninsoare, polen, iar praf, anvelopele (de cele mai multe ori) cu pană şi locurile ocupate abuziv.

I-am întrebat pe reprezentanţii primăriei după cât timp poate fi ridicat un astfel de vehicul, abandonat. Dar şi care sunt criteriile după care se consideră abandonat.

„Vehiculul abandonat este definit ca vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale de cel puţin un an, al cărui proprietar sau deţinător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice, determinate de starea improprie circulaţiei acestuia pe drumurile publice, din care rezultă intenţia neechivocă a proprietarului sau deţinătorului legal de a renunţa la exercitarea drepturilor sale asupra vehiculului”, a fost răspunsul primit de la primărie.

Din nefericire, scrie negru pe alb că este considerat vehicul abandonat şi poate fi ridicat abia după un an de când se află la Poliţia Locală despre el.

Agenţii constatatori din cadrul Direcţiei Generale Poliţia Locală se autosesizează sau acţionează în urma unor sesizări venite din partea cetăţenilor. Aceştia vor afişa o somaţie pe caroseria autovehiculului, prin care solicită ridicarea acestuia de pe terenul aparţinând domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale în termen de 10 zile.
În termen de 10 zile agentul constatator va efectua cercetări pentru identificarea proprietarului sau, după caz, al deţinătorului legal al autovehiculului respectiv. La împlinirea termenului prevăzut la alin.(1) din Legea 421/2002, pe baza rezultatului cercetărilor efectuate de agentul constatator, va încheia un proces-verbal de constatare şi o dispoziţie prin care declara vehiculul că fiind fără stăpân sau abandonat.

Zeci de autovehicule care nu au fost mişcate din loc de luni bune – cel puţin de când le monitorizează Ziar de Cluj – ocupă locurile de parcare la care alţi conducători auto râvnesc.

„Ăsta stă cel puţin din primăvară pe mijlocul trotuarului. Nu ştiu dacă l-au amendat sau nu, dar maşina nu şi-a mutat-o. Şi eu dau ture că bezmeticul sau las maşina în parcare la magazin, la 300 de metri de bloc. Şi mai este o dacie roşie, puţin mai încolo”, ne arată un tânăr care stă în chirie pe Calea Mănăştur.

Acesta face referire la un Volkswagen vişiniu MM 90 LIB şi o Dacia 1300 roşie CJ 05 HWS, abandonate pe Calea Mănăştur, între benzinărie şi podul Calvaria.

Un alt autoturism abandonat se află pe strada Almaşului, chiar lângă ghenă. Acesta nu are număr de înmatriculare, însă e un Rover 75, o maşină ceva mai scumpă decât o Dacia veche.

Şi în centru se află autoturisme abandonate, pe strada Iuliu Maniu fiind chiar unul vandalizat. Dincolo de faptul că acesta ocupă un loc pentru care alt şofer poate ar plăti 9 lei pe zi, cât costă un tichet de parcare, suntem curioasi dacă vreun poliţist local s-a sesizat.

Vom întreba şi Poliţia Locală câte vehicule sunt raportate ca fiind abandonate şi câte au fost ridicate, în ultimul an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *