Din oras

Masa saracilor se imparte in sute de portii, la fiecare final de saptamana

In Cluj exista poate zeci de ong-uri si asociatii care ajuta oamenii strazii, copiii fara parinti sau batranii ramasi fara nimic. In numele corporatiilor sau firmelor mari se fac donatii in apropierea sarbatorilor, iar de Craciun, micutii internati la spitalul de oncologie sunt colindati de sute de studenti binevoitori. Exista, insa, si oameni pentru care aceste fapte mari sunt gesturi zilnice, acte de marinimie care le-au intrat in automatism. Oameni cu suflete atat de mari incat ii fac sa para ireali; care zi de zi se incapataneaza sa schimbe vieti cu care soarta nu a fost blanda; sa transforme un “asta e” in “poate fi mai bine”.

Asta scria, in septembrie 2013, Ziar de Cluj despre cei doi clujeni care si-au propus sa “adopte” nevoiasii orasului, sa-I ajute sa se simta ca intr-o familie macar o data pe saptamana. Au trecut sase luni de cand Daniel Somesanu si sotia lui au inceput sa gateasca, in fiecare weekend, mese calde pentru nevoiasii orasului. In urma cu jumatate de an, aveau cinci cazuri sociale sub aripile lor protectoare; astazi au peste 70.

“Iar planul nostru e sa ajungem la 200”, spune, optimist, Daniel Somesanu.

La ultima lor actiune au fost gatite peste 100 de portii de mancare, iar, in ultima perioada, numarul acesta a fost o constanta. Si-au propus sa ajunga la cati mai multi oameni si au reusit. Acum, pentru ca gestul lor a impresionat zeci de concitadini, au si un spatiu unde gatesc, in oale de zeci de litri, doua aragaze si, cel mai important, oameni care ii sustin si ii ajuta in actiunea lor altruista.

“E o campanie care reuseste si care nu ar fi avut atat de mult succes fara ajutorul dumneavoastra, celor de la Ziar de Cluj. Dupa ce ati scris despre noi, au aparut si oamenii care s-au oferit sa ne ajute cu bani pentru alimente, legume si altii care se ofera sa gateasca deserturi pentru saraci”, mai spune initiatorul campaniei.

Pe unii i-au intalnit intamplator, pe altii, pe strada, la coada la covrigi. Acum se adreseaza parohiilor ortodoxe, care au in evidenta familiile sarace ale orasului. Oamenii pe care ei ii ajuta sunt batrani, saraci sau cu handicapuri fizice. Celor mai multi, mancarea le e dusa acasa, pentru ca nu se pot deplasa la bucataria din capatul orasului. Pe viitor, acesti oameni vor primi o masa calda si in timpul saptamanii; e visul lui Somesanu, care spune ca nu se va lasa pana nu va ajunge la 400 de beneficiari. 

“Ajutam oameni cu atata bun simt incat nu suna sa deranjeze, nici macar cand se simt atat de rau, iar viata le e in pericol. Pe unii i-am intalnit intamplator, pe altii, pe strada, la coada la covrigi. Cautam cat mai multi pe care sa-i putam ajuta, si cati mai multi oameni care sa doneze”, mai spune el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *