Din oras

Masa gratuita de la Cantina Sociala e de fapt o punga cu alimente

Masa gratuita oferita la Cantina de Ajutor Social a Primariei Cluj-Napoca pentru nevoiasi se rezuma de fapt la o punga cu alimente de baza, distribuita o data pe saptamana. La o masa calda au dreptul doar cei care platesc un abonament de opt lei pe zi sau peste 15 lei pentru un pranz “a la carte”. Doar rar, in zilele geroase mai primesc si sarmanii cate o ciorba. Scopul social al cantinei Primariei este indeplinit de programele unor fundatii, precum Masa pe Roti a Serviciului de Ajutor Maltez  sau de societatea civila, un bun exemplu fiind gestul unor studenti, care gatesc o masa calda pe saptamana oamenilor strazii.

Cantina Primariei da lunar 414 portii gratuite de alimente de baza si 112 portii, pentru care beneficiarii platesc 30% din venit. Beneficiarii sunt selectati in baza unei anchete sociale de catre angajatii Directiei de Asistenta Sociala si Medicala a Primariei.

Potrivit legii cantinelor sociale  aceste unitati “presteaza, dupa caz, urmatoarele servicii sociale persoanelor indreptatite: a) pregatirea si servirea a doua mese, zilnic, de persoana, pranzul si cina, in limita alocatiei de hrana prevazute de reglementarile legale;  b) aprovizionarea, contra cost, de la sediul cantinei cu produse agroalimentare de baza, la preturile la care acestea au fost achizitionate”.
La Cluj se merge pe varianta produselor agroalimentare de baza, foarte rar primesc nevoiasii o mancare calda.

“Masa gratuita se acorda o data pe saptamana sub forma de alimente in valoare de 8 lei pe zi calendaristica. Este vorba de alimente de baza, mancare gatita primesc cei care au abonament. Iarna, cand este foarte frig, mai primesc cate o ciorba si ei, dar in rest li se dau alimentele o data pe saptamana”, au explicat reprezentantii Primariei.

Potrivit legii pot beneficia de serviciile cantinelor de ajutor social copiii in varsta de pana la 18 ani sau pana in 26 de ani in cazul in care sunt la scoala, aflati in intretinerea acelor familii al caror venit net mediu lunar pe o persoana in intretinere este sub nivelul venitului net lunar; persoanele care beneficiaza de ajutor social sau de alte ajutoare banesti acordate in conditiile legii, pensionarii; persoanele care au implinit varsta de pensionare, si sunt izolate social, nu au sustinatori legali, sunt lipsite de venituri; invalizii si bolnavii cronici; sau orice persoana care, temporar, nu realizeaza venituri.

Suma cheltuita lunar pentru masa gratuita de la cantina Primariei este de 130.500 de lei. Chiar daca incasarile medii lunare in anul trecut au fost duble fata de cat se cheltuie pentru masa gratuita, reprezentantii cantinei spun ca nu fac profit.

„Incasarile lunare medii au fost de aproximativ 260.000 lei in 2012, incasari care se vireaza integral la bugetul local. Cheltuilelile sunt suportate integral din bugetul local, atat pentru activitatea de ajutor social, cat si pentru activitatea economica. Ca urmare nu se calculeaza profit. Per ansamblu, incasarile ar acoperi cheltuielile”, sustin acestia.

De asemenea la restaurantul Memo 10 venitul mediu lunar este de 176.000 de lei, iar cheltuielile sunt de aproximativ 150.000 de lei.

“Nu se calculeaza profit, estimarile confirma ca veniturile ar acoperi cheltuielile curente”, au spus din nou reprezentantii Primariei.

La toate cele cinci sedii – Cantina de Ajutor Social de pe Emile Zola, bufetul din incinta Primariei, cantina Someseni, cafeneaua de la Bastionul Croitorilor si restaurantul Memo 10 – sunt angajate 60 de persoane. Cheltuielile salariale lunare se ridica la aproximativ 150.000 de lei brut.

Foto: ziuadecj.realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *