Din oras

Masa gratuita de la Cantina Sociala e de fapt o punga cu alimente

Scris de 1,290

Masa gratuita oferita la Cantina de Ajutor Social a Primariei Cluj-Napoca pentru nevoiasi se rezuma de fapt la o punga cu alimente de baza, distribuita o data pe saptamana. La o masa calda au dreptul doar cei care platesc un abonament de opt lei pe zi sau peste 15 lei pentru un pranz “a la carte”. Doar rar, in zilele geroase mai primesc si sarmanii cate o ciorba. Scopul social al cantinei Primariei este indeplinit de programele unor fundatii, precum Masa pe Roti a Serviciului de Ajutor Maltez  sau de societatea civila, un bun exemplu fiind gestul unor studenti, care gatesc o masa calda pe saptamana oamenilor strazii.

Cantina Primariei da lunar 414 portii gratuite de alimente de baza si 112 portii, pentru care beneficiarii platesc 30% din venit. Beneficiarii sunt selectati in baza unei anchete sociale de catre angajatii Directiei de Asistenta Sociala si Medicala a Primariei.

Potrivit legii cantinelor sociale  aceste unitati “presteaza, dupa caz, urmatoarele servicii sociale persoanelor indreptatite: a) pregatirea si servirea a doua mese, zilnic, de persoana, pranzul si cina, in limita alocatiei de hrana prevazute de reglementarile legale;  b) aprovizionarea, contra cost, de la sediul cantinei cu produse agroalimentare de baza, la preturile la care acestea au fost achizitionate”.
La Cluj se merge pe varianta produselor agroalimentare de baza, foarte rar primesc nevoiasii o mancare calda.

“Masa gratuita se acorda o data pe saptamana sub forma de alimente in valoare de 8 lei pe zi calendaristica. Este vorba de alimente de baza, mancare gatita primesc cei care au abonament. Iarna, cand este foarte frig, mai primesc cate o ciorba si ei, dar in rest li se dau alimentele o data pe saptamana”, au explicat reprezentantii Primariei.

Potrivit legii pot beneficia de serviciile cantinelor de ajutor social copiii in varsta de pana la 18 ani sau pana in 26 de ani in cazul in care sunt la scoala, aflati in intretinerea acelor familii al caror venit net mediu lunar pe o persoana in intretinere este sub nivelul venitului net lunar; persoanele care beneficiaza de ajutor social sau de alte ajutoare banesti acordate in conditiile legii, pensionarii; persoanele care au implinit varsta de pensionare, si sunt izolate social, nu au sustinatori legali, sunt lipsite de venituri; invalizii si bolnavii cronici; sau orice persoana care, temporar, nu realizeaza venituri.

Suma cheltuita lunar pentru masa gratuita de la cantina Primariei este de 130.500 de lei. Chiar daca incasarile medii lunare in anul trecut au fost duble fata de cat se cheltuie pentru masa gratuita, reprezentantii cantinei spun ca nu fac profit.

“Incasarile lunare medii au fost de aproximativ 260.000 lei in 2012, incasari care se vireaza integral la bugetul local. Cheltuilelile sunt suportate integral din bugetul local, atat pentru activitatea de ajutor social, cat si pentru activitatea economica. Ca urmare nu se calculeaza profit. Per ansamblu, incasarile ar acoperi cheltuielile”, sustin acestia.

De asemenea la restaurantul Memo 10 venitul mediu lunar este de 176.000 de lei, iar cheltuielile sunt de aproximativ 150.000 de lei.

“Nu se calculeaza profit, estimarile confirma ca veniturile ar acoperi cheltuielile curente”, au spus din nou reprezentantii Primariei.

La toate cele cinci sedii – Cantina de Ajutor Social de pe Emile Zola, bufetul din incinta Primariei, cantina Someseni, cafeneaua de la Bastionul Croitorilor si restaurantul Memo 10 – sunt angajate 60 de persoane. Cheltuielile salariale lunare se ridica la aproximativ 150.000 de lei brut.

Foto: ziuadecj.realitatea.netULTIMA ORĂ

 • Acum 9 hours Vocea ta
  Azi s-au demontat, pentru totdeauna, poveștile lui Emil ”OSĂ” Boc despre Oraș: ”Nimeni nu este uitat, nimeni nu este lăsat în urmă. Orașul pentru oameni, nu pentru profit. Eco, nu ego”
 • Acum 13 hours In vizor
  Cum a fost la festivalul romilor din Cluj, unde nu participă nici o autoritate publică: ”Lasă că vine Boc cu nevasta-n spinare, ca la Untold”
 • Acum 17 hours Vocea ta
  INVITAȚIE LA KHETANE PE TEMA JUSTIȚIEI SOCIALE: ”Vă invităm la un exercițiu de reflecție și solidaritate, pornind de la cazul clujenilor care locuiesc în cartierul Pata Rât al Clujului”
 • Acum 17 hours In vizor
  CLUJENII SE PLÂNG DE BETOANE, numai Emil Boc vede cu oglinda strâmbă a ”bunelor practici” și cum crește spațiul verde mai ceva ca promisiunile în campania electorală.
 • Acum 1 day In vizor
  ”Pornohaci” invitat la Zilele Comunei Jucu. Pe bani publici. De ce?
 • Acum 1 day In vizor
  Pro TEMBEL l-a omorât pe Florin Salam. Acesta susține că zvonurile sunt o exagerare. Fără să își ceară scuze, prompteriștii au șters știrea de pe site
 • Acum 2 days Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Vernisaj Darius Ludwig la Khetane!
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  BAȘI, ARTIFICII ÎN NOAPTE, BETOANE ȘI CLAXOANE: Bine că amicul Videanu livrează, că Emil Boc dalează. Dacă și ce e pe malul Someșului în Grigorescu e parc, atunci să ne fie nouă rușine! Că nu protestăm
 • Acum 2 days Din oras
  Garibaldi, podul care ”OSĂ” fie modernizat încă din 2014. Ecoul lui Boc, Dan Tarcea, a mai zis și el niște cuvinte despre cum ”OSĂ” fie mai frumos, mai trainic și mai arătos
 • Acum 2 days Din oras
  ZILELE CULTURII MAGHIARE DIN CLUJ-NAPOCA: Ministrul Culturii din Ungaria și nunțiul apostolic în România, la sfințirea Bisericii ”Sf. Mihail” după restaurare
 • Acum 2 days Din oras
  Emil ”OSĂ” Boc și-a sos ”Ecoul” și ”Inutilul” pe stradă să se tragă-n chip cu niște puble de gunoi inteligente. Cel mai inteligent lucru la aceste pubele este afacerea de cumetrie prin care au fost achiziționate de la ex-penelistul Doru Stoica
 • Acum 2 days Politica
  PSD: Nu susținem diminuarea schemei de compensare a prețurilor la energie, ci reglementarea pieței
 • Acum 3 days FOTOGRAFILA
  Oare Urbanistul de Cumetrie știe ce scrie pe autorizația construcției din fotografie? Sau a semnat ca “primarul Boc” pentru un amic imobiliar?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE