Cand ne gandim la Sarbatorile de iarna, este imposibil sa nu ne vina in minte mesele imbelsugate ce se inlantuie unele dupa altele de la Craciun la Revelion. Aceasta aglomerare de mese festive ne poate cadea greu la stomac.
Dar cine spune ca mesele festive nu pot fi cumpatate? Este nevoie doar de putina atentie la cat si ce servim. Nu numai cantitatile mari de alimente consummate, ci si consistenta lor sunt de natura sa provoace probleme digestive, hepato-biliare sau renale. In plus, persoanele care nu au o sanatate de fier trebuie sa fie cu bagare de seama.
Pentru cei care se stiu cu diferite afectiuni digestive, chiar usoare, medicul nutritionist recomanda anumite masuri de genul administrarii unui pansament gastric, a unui supliment de enzime care sa favorizeze digestia. Persoanele care stiu din start ca au probleme cu bila sau cu pancreasul e bine sa aiba in minitrusa medicala medicamentele de care au nevoie.
In cazul pacientilor cu anumite boli metabolice, gen diabet, afectiune foarte frecventa si cu mari implicatii in ceea ce priveste alimentatia, excesele alimentare produc dezechilibre. Acestora trebuie sa li se adapteze tratamentul in functie de alimentatia specifica Sarbatorilor. Altfel, suferinzii de diabet prezinta riscul de a intra in coma diabetica.
O alta categorie de pacienti care trebuie sa fie atenti la alimentatie in aceasta perioada sunt cei cu hipertensiune arteriala, boli vasculare. Ei vor avea mare grija mai ales la excesul de sare, stiut fiind faptul ca alimentele specifice sarbatorilor de iarna sunt destul de sarate pentru a fi conservate mai mult timp.
Peroanele care au probleme hepatice sau biliare vor avea grija la modul de preparare a alimentelor. Ele trebuie sa fie dietetice, pregatite cat mai simplu: fierte, fripte sau la cuptor. Cei predispusi la colecistita vor evita tocaturile, maioneza, sosurile, alimentele grase.
Carnea este contraindicata pacientilor cu afectiuni renale. De Sarbatori, le este totusi permisa o cantitate mica de carne, conform recomandarilor medicului.
Alte recomandari generale ale specialistilor in nutritie pentru mesele de sarbatori:
– evitati sa incepeti masa cu stomacul gol. Mancati usor pe timpul zilei;
– nu mancati foarte tarziu in ziua precedenta si nu va culcati cu stomacul plin;
– moderatie in tot ce mancati. Regula de aur: “Cate putin din fiecare!”;
– evitati cantitatile mari de grasime si proteine animale, care obosesc ficatul;
– consumati legume si fructe care usureaza digestia;
– mancati incet si mestecati cat mai mult timp pentru a facilita activitatea stomacului;
– serviti dulciurile la sfarsitul mesei si nu faceti excese;
– este bine ca un pahar de alcool, daca se consuma, sa fie in general vin sec si sa fie baut dupa masa, atunci cand stomacul este plin, cand exista un pansament creat de consumul de alimente;
– hidratati-va corect cu apa, ceaiuri sau sucuri naturale.