In vizor

Marturia administratoarei unei covrigarii din Cluj: “Mi s-a sugerat sa dau mita la Primarie”

Saptamana trecuta, Ziar de Cluj scria despre cum Primaria Cluj-Napoca a pierdut un proces cu administratoarea unei covrigarii din Cluj-Napoca. Institutia publica a fost obligata de instanta sa plateasca daune de aproape 14.000 de euro pentru faptul ca nu a acordat autorizatie de functionare simigeriei „Covrigul meu” de pe strada Petru Maior. Acum, administratoarea afacerii marturiseste cum i s-a sugerat sa dea mita angajatilor primariei, pentru a scapa de o amenda si pentru a obtine orarul de functionare.

Gabriela Fagaras s-a judecat mai multi ani cu Primaria Cluj-Napoca, luptandu-se sa obtina autrizatie de functionare pentru covrigaria de pe strada Petru Maior nr. 6-8.

Administratoarea firmei M&G Action SRL a aratat in instanta ca Primaria a refuzat nejustificat eliberarea acordului de functionare, timp de doi ani si jumatate. “In speta, este vorba de un refuz nejustificat al autoritatilor administrative si prin acest refuz societatea a suferit un prejudiciu material constand in plata chiriei pentru acest spatiu si a utilajelor destinate realizarii obiectului de activitate”, se arata in actiunea din instanta.

Primaria a motivat refuzul eliberarii acordului de functionare prin faptul ca imobilul pentru care s-a solicitat emiterea acestui acord pentru activitatea de simigerie este amplasat in zona de protectie a monumentelor istorice.

Cu toate acestea, Curtea de Apel Cluj a admis plangerea societatii comerciale, aratand ca paratul – in speta Primaria Cluj-Napoca – nu a justificat pertinent intarzierea in rezolvarea favorabila a cererii reclamantei. Pe langa despagubirea de 13.761 de euro pe care primaria clujeana trebuie sa o plateasca firmei respective de la bugetul local, institutia a fost obligata sa achite si cheltuielile de judecata, in valoare de 1.205 lei.

Dupa publicarea acestor informatii de catre Ziar de Cluj, Gabriela Fagaras a dorit sa faca lumina in acest caz si sa povesteasca felul in care a fost sicanata de angajatii Primariei. Mai mult, sustine aceasta, i s-ar fi sugerat raspicat ca trebuie sa  “rezolve” problema.

Administratoarea firmei povesteste de un episod petrecut in 2012, cand Amalia Druta, pe atunci inspector al Serviciului de Control Urbanism din Primarie, i-ar fi sugerat sa “rezolve” o amenda si sa-si gaseasca “pe cineva sus-pus din Primarie”. In acea perioada, primar al muncipiului Cluj-Napoca era Sorin Apostu.

“Cand a venit in control prima data, angajata Primariei m-a amenintat ca imi face dosar penal. Am intrebat pentru ce, eu fiind chirias in acel spatiu. Druta Amalia, de la Urbanism, a venit in control, insotita de o doamna de la Comercial, care a spus ca totul este OK. Doamna Druta mi-a spus ca trebuie sa ma amendeze si pana la urma mi-a spus, fiind foarte nervoasa, ca asta este, nu are ce sa faca, a fost trimisa de sus, si sa-mi caut o relatie. Am intrebat de sus, de unde? De sus din Primarie, a raspuns. Mi-a mai spus ca va propune amenda minima, dar nu depindea de ea.
In ultima instanta, amenda a fost de 5.000 de lei, iar Procesul Verbal a fost intocmit la doua saptamani de la momentul controlului. Amenda a fost contestata si, ulterior, castigata in instata de proprietar”, marturiseste clujeanca.

Maria Fagaras spune ca i s-a cerut mita din partea angajatei Primariei.

“Nu mi s-a spus un cuantum, insa mi s-a spus clar sa gasesc o relatie <> in Primarie. Acele doua saptamani care au trecut din momentul in care au fost in control pana in momentul in care au emis si au inregistrat Procesul Verbal de constatare, a fost un timp in care pe mine CINEVA m-a asteptat sa fac ceva. Eu nu am facut nimic, nu intentionam sa fac nimic. Doamna Druta a spus in felul urmator: “Gasiti-va o relatie sus-pusa. Am fost trimisa de sus, de domnul primar. Gasiti-va o relatie. Nu am fost doar eu cu ea in momentul discutiei, mai erau de fata trei angajati. Incaperea e mica, nu s-a vorbit in soapta, nu e niciun secret”, povesteste Gabriela Fagaras.

Dupa ce a castigat in Civil procesul cu Primaria Cluj-Napoca, administratoarea covrigariei s-a decis sa formuleze plangere penala fata de membrii comisiei din primarie, care ar fi trebuit sa elibereze orar de functionare pentru simigeria din centrul Clujului.

“Daca nu ne judecam, Primaria nu ne dadea nici azi orar de functionare. Abia dupa ce am formulat plangere penala, Primaria a eliberat orarul de functionare, dupa ce 2 ani si 6 luni acesta nu a fost eliberat. Eu nu am putut sa imi desfasor afacerea, proprietarul a ramas cu banii inghetati. Vadul care era in 2012, perspectiva de atunci fata de cea de acum este foarte diferita. Atunci nu erau atatea covrigarii”, spune femeia.

Procurorii clujeni vor decide acum daca angajatii Primariei Cluj-Napoca vor raspunde penal, pentru abuz in serviciu. Din Comisia de Aprobare a Acordului de Functionare pentru Agenti Economici au facut parte Iulia Ardeus (director  al Directiei Patrimoniu si Evidenta Proprietatii), Dacia Crisan (director al aceleiasi directii din primarie), Laszlo Faur Dana (comisar al Garzii de Mediu), Maria Todea, Cristina Chakirou (consilier al Directiei de Sanatate Publica), Alexina Codrea, Cristina Barhta(inspector la Primaria Cluj-Napoca) Sorin Oltean si Mircea Rusu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *