Din oras

Marșul gay din Cluj-Napoca se mută în Piața Unirii. Exercițiu de imagine al conducerii Primăriei?

După două ediții pe malul Someșului și bețe în roate din partea administrației publice locale, marșul comunității LGBTQ se mută în Piața Unirii. Reprezentanții Cluj Pride, organizatorii evenimentului, explică de ce este nevoie de un marș al acestei comunități.

În 2017 a avut loc în Cluj-Napoca primul marș al comunității LGBTQ. Organizatorii au trimis 22 de cereri către Primărie pentru aprobarea acestui eveniment. Abia după această avalanșă de solicitări și presiuni din partea opiniei publice, autoritățile locale au aprobat marșul. Însă nu în centrul orașului, ci pe malul Someșului.

În 2018, scenariul s-a repetat. Tot pe malul Someșului și tot după îndelungi insistențe a fost aprobat. De ce nu le-a dat Primăria autorizație pentru centrul orașului? Pe motiv că au loc lucrări de reparații a clădirilor. Acest inconvenient pare că nu a deranjat celelalte mitinguri care au primit aprobare pentru zona centrală a orașului.

Anul trecut, conducerea Primăriei susținea că pe viitor nu va mai aproba niciun marș al comunității LGBTQ. Din 2018 până acum s-a răzgândit. Așa că anul acesta, ce să vezi, evenimentul Cluj Pride a primit aprobare și chiar pentru Piața Unirii. Să fie doar o coincidență faptul că aprobarea vine în plină perioadă tumultoasă de alegeri de tot felul – europarlamentare, prezidențiale, locale, parlamentare. Orice vot contează, până la urmă.

Așadar, al treilea marş al comunităţii LGBT va avea loc în 15 iunie, în Piața Unirii.

“După doi ani de plimbare pro-activă pe malul Someșului, comunitatea LGBTQ locală își câștigă dreptul de a fi oficial vizibilă și în centrul orașului, acolo unde, între noi fie vorba, suntem prezenți zi de zi, de teamă, în invizibilitate. Sâmbătă 15 iunie, ne dăm întâlnire la ora 17.00 în Piața Unirii din Cluj-Napoca, de unde vom pleca pe traseul Piața Unirii – Bulevardul Eroilor – Calea Dorobanților – Bulevardul 21 Decembrie 1989, urmând să ne întoarcem și să sărbătorim în Piața Unirii, în inima orașului”, au transmis organizatorii evenimentului.

Cluj Pride explică de ce organizează anual acest marș.

“Este nevoie și vom spune răspicat «suntem aici» până când nu vom mai fi temă de campanie electorală și țapi ispășitori, până când cu toții ne vom bucura de drepturi egale și respect, până când orientarea sau identitatea noastră nu vor mai fi motiv de discriminare și vom fi judecați ca oameni, până când societatea nu se va mai bucura când unul dintre noi moare și până când hărțuirea de orice fel a persoanelor LGBTQ va înceta. Suntem aici să revendicăm drepturile comunității LGBT din România. Oameni care nu ne cunosc ne întrebă de ce ieșim în stradă la Cluj. Pentru că avem dreptul! Ca orice clujean, avem și noi dreptul la întruniri publice. Suntem medici, profesori, avocați, casieri la supermarket, voluntari, electricieni, sportivi, actori sau ingineri, studenți ori elevi. Suntem aici”, au declarat reprezentanții Cluj Pride.

Marșul Cluj Pride face parte din festivalul Cluj Pride 2019, care va avea loc în Cluj-Napoca în perioada 10 -16 iunie.

La primele două ediții, au avut loc în oraș, în paralel, manifestații ale Noii Drepte, care militau pentru familia tradițională.

sursa foto: vice.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *