Din oras

Marș pentru egalitate. Persoanele cu Sindrom Down vor să fie văzute

Și persoanele diagnosticate cu Sindromul Down participă anual la evenimente prin care încearcă să atragă atenția asupra problemelor cu care se confruntă cei care suferă de aceasta disfunctie genetica. Și la Cluj-Napoca a fost marcată Ziua Mondială a Sindromului Down. Sute de persoane din toată țara care suferă de sindromul Down, autism sau tetrapareză, alături de însoțitorii lor s-au adunat în Inima Ardealului pentru a le arăta oamenilor de rând că și persoanele cu dizabilități trebuie văzute și integrate în societate.

“Denumirea evenimentului este “Vocea mea, comunitatea mea”, este un eveniment national de o amploare ce ar trebui sa starneasca interesul. Sunt prezenti 150-170 de copii cu sindom Down, 23 de asociatii din care 14 sunt din tara. ”, ne-a spus Antoaneta Vanea, Președinte AGA Down Cluj.

Fundatia Down Romania, la care sunt afiliate asociatiile, a incurajat organizarea evenimentului, care a fost cel mai mare e acest gen din afara capitalei.

Tinerii care suferă de aceste dizabilități, dar și oamenii dragi lor doresc egalitate, doresc să fie văzuți ca persoane normale, nu ca persoane cu probleme.

Cea mai mare dorinta a parintilor este integrarea in societate a copiilor si un minim de independenta pentru acestia.

Ce isi doresc copiii? “Să nu-și mai bată nimeni joc de noi”, e, poate, cel mai des intalnit raspuns.

Desi copiii, tinerii si chiar adultii cu Down ofera multa dragoste, acestia sunt deseori rasplatiti cu nepasare, ignoranta si chiar cu dezaprobare.

În ultima perioadă, toleranța românilor față de persoanele cu Sindrom Down a crescut simțitor, iar marșul organizat pe străzile Clujului reprezintă un pas înainte spre integrarea lor socială.

Marșul copiilor cu sindrom Down a avut loc pe Bulevardul Eroilor, iar participanții au împărțit flori și baloane clujenilor. De asemenea, copiii au oferit imbratisari sincere, dragostea fiind cel mai potrivit limbaj in care se exprima ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *