Din oras

Marș pentru drepturile omului, în centrul Clujului, cu o zi înainte de alegeri: „Dorim să le atragem atenția și viitorilor parlamentari, și celor care merg la vot, cu privire la grupurile vulnerabile din România!”

Sâmbătă, 10 Decembrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului și Asociația Be An Angel vor organiza un marș în centrul Clujul (între orele 17-19, cu plecare din Piața Avram Iancu), din dorința de a activa civic comunitatea clujeană și pentru a semnala lipsa politicilor publice de susținere și integrare a grupurilor vulnerabile din societate. 

Marșul „Drepturile omului sunt ale tuturor” se dorește a fi o manifestare pașnică de solidaritate față de toți membrii societății, indiferent de sexul, vârsta, etnia, dizabilitatea, naționalitatea, orientarea sexuală sau identitatea de gen a acestora.  

Organizatorii își propun prin demersul lor o sensibilizare a clujenilor față de problemele anumitor grupuri vulnerabile și, ținând cont de faptul că evenimentul va avea loc cu o zi înainte de alegerile parlamentare, se dorește și atragerea atenției viitorilor parlamentari și alegătorilor asupra unor aspecte sociale altfel ignorate, tratate ca subiecte tabu sau cu intoleranță.

Alexandra Columban, reprezentanta Centrului de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului, a explicat, pentru Ziar de Cluj, ce anume își propun organizatorii marșului și modul în care acesta se va desfășura:

„Estimăm că vor participa undeva între 70 și 100 de persoane. Noi, cei de la ACTEDO, ne ocupăm de toate grupurile vulnerabile, de drepturile omului în general. Be An Angel sunt specializați pe drepturile LGBT. Marșul va fi un apel acum, chiar de alegeri, de conștientizare a populației. Inclusiv pe cei care vor merge la vot îi îndemnăm, desigur, indirect, să țină cont și de drepturile omului, în momentul în care vor vota. Vom avea mesaje pentru toate grupurile vulnerabile – mesaje împotriva violenței, pentru persoanele cu dizabilități, împotriva rasismului, pentru drepturile LGBT. Noi, ACTEDO, respectiv Be An Angel, suntem organizatorii, dar am contactat și alte organizații care se ocupă de drepturile persoanelor cu dizabilități, care militează pentru drepturile femeilor, asociațiile care lucrează în Pata Rât, cu romii de acolo. Și ei vor participa, dar e un marș deschis întregului public clujean, pentru oricine dorește să participe. 

În ceea ce privește violența de gen, avem o lipsă a serviciilor specializate pentru victime. Nu avem nici adăposturi suficiente pentru femeile care sunt victime ale violenței în familie și nu avem nici centre integrate de urgență pentru victimele violențelor sexuale, un proiect despre care ACTEDO a mai vorbit și am făcut multe activități în direcția aceasta. Apoi, poziția noastră este că persoanele LGBT nu trebuie să fie discriminate, iar statul ar trebui să aibă măcar o politică de recunoaștere a unui parteneriat între persoanele de același sex, fie că vorbim de căsătorie, sau, dacă nu căsătorie, parteneriat civil. În ceea ce privește persoanele cu dizabilități, ne aliem de altfel și Convenției Internaționale pentru Persoanele cu Dizabilități și dorim integrarea, mai ales a persoanelor instituționalizate, în comunitate, tocmai pentru a îi capacita și pentru a le da un rol activ în societate. Apoi, în ceea ce privește romii, iarăși ar fi foarte multe lucruri de făcut, foarte multă educație și pentru majoritari și pentru minoritari pentru că romii sunt segregați și sunt evacuați forțat. Cred că problema evacuărilor forțate este una majoră, cum este și cazul romilor de la Pata Rât. Foarte mulți romi din România sunt evacuați forțat și nu primesc alternative locative, locuințe sociale, după ce sunt evacuați. Și, de multe ori, trăiesc pe stradă sau în locuințe improvizate.

Cei care vom participa la marș vom pleca la ora 17 din Piața Avram Iancu, apoi continuăm pe Bulevardul Eroilor, Piața Unirii, Piața Muzeului și ne vom opri în Piața Mihai Viteazul. Marșul va dura în jur de două ore, până la ora 19. Dorim să le atragem atenția și viitorilor parlamentari și celor care merg la vot, dar lucrul fundamental este sensibilizarea populației cu privire la grupurile vulnerabile din România. Până la urmă, ceea ce ne unește e umanitatea noastră, nu diferențele. Și cred că trebuie să fim solidari cu toții!”

Lucian Dunăreanu, directorul executiv al grupului LGBTQ clujean „Be An Angel România”, a explicat, pentru Ziar de Cluj, demersul de sâmbăta aceasta:

„Noi sperăm cu toții să participe cât mai multă lume, ne așteptăm la 70-100 de persoane, cum am declarat și la Primărie. Este un marș care se adresează tuturor, nu este un marș care să aibă legătură numai cu comunitatea gay. Noi am luat legătura cu mai multe organizații care țin de drepturile omului, plus persoanele cu dizabilități, persoane care sunt discriminate. O să avem pancarte și ne-am gândit și la o proclamație de la Cluj sau mesajul de la Cluj. Având în vedere că este exact cu o zi înainte de alegeri, a nimerit destul de bine, cu toate că nu a fost programat, ci pur și simplu 10 decembrie este Ziua Internațională a Drepturilor Omului și așa a picat. Dar, e foarte bine că se întâmplă așa, pentru că poate îi sensibilizăm, măcar acum, în ultimul ceas, și pe candidații la alegerile parlamentare.

Considerăm că instituțiile statului ar trebui să se implice cu adevărat în educarea și formarea viitorilor cetățeni, încă din scoală, iar toleranța, respectul și nediscriminarea să facă parte din principiile de baza pe care aceștia să și le însușească. Totodată, aceste organisme ar trebui să se implice activ în campanii naționale de conștientizare la nivelul populației privind cauzele, incidența și implicațiile actelor de discriminare și să amendeze mesajul instigator la ură.

Ca membru al comunității LGBTQ observ cum lipsa unei legislații care să ne recunoască drepturile în societate ne afectează zi de zi. Pe lângă drepturile ce ar urma din recunoașterea parteneriatului civil între două persoane de același sex, vorbim de o „recunoaștere” a egalității. În condițiile în care încă suntem considerați paria societății, iar anumite grupuri depun tot efortul pentru a canaliza înspre noi ura întregii populații, ne este foarte greu să fim vizibili sau să avem o viață normală alături de un partener. Puțini se simt împliniți și fericiti și puțini își întemeiază o relație serioasă (pentru că aceasta, de cele mai multe ori, presupune un coming out față de prieteni sau familie).”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *