Politica

Markó Béla: ”Partidele aflate la guvernare sunt reticente în a coopera cu o organizație apropiată de FIDESZ”, iar ”maghiarii din Transilvania ar putea avea mult de suferit (…) dacă premierul ungar își începe discursul cu o glumă despre politica românească”

Markó Béla, fostul lider UDMR, a declarat despre plecarea uniunii maghiare de la guvernare că ”partidele aflate la guvernare sunt reticente în a coopera cu o organizație apropiată de FIDESZ”, transmite publicația 24.hu.

  • În emisiunea Klubrádio citată de 24.hu, Béla Markó a declarat despre discursul lui Viktor Orbán de la Tușnad că ”maghiarii din Transilvania ar putea avea mult de suferit dacă relația dintre Ungaria și România este proastă, dacă premierul ungar își începe discursul cu o glumă despre politica românească”.

Fostul președinte al UDMR s-a arătat încrezător că, după întâlnirea dintre cei doi șefi de guvern din ziua precedentă, relațiile se vor îmbunătăți și va începe dialogul. Deși premierul ungar a descris întâlnirea ca fiind începutul unei frumoase prietenii, discursul său de a doua zi iradia deja un fel de regret, mai arată publicația.

Markó Béla a fost cel mai mult surprins de faptul că premierul ungar nu a spus nimic despre cum va rezolva situația comunităților maghiare care trăiesc în țările vecine și a vorbit în mod clar negativ despre Occident (Statele Unite și Uniunea Europeană), în timp ce lăuda China comunistă.

Potrivit lui Béla Markó, între România, Slovacia, Cehia și Ungaria s-a dezvoltat deja o opoziție, uneori exprimată sau tacită. Din punct de vedere geopolitic, guvernul Orbán se îndreaptă într-o altă direcție (inclusiv războiul ruso-ucrainean), ceea ce a avut de mult timp un impact asupra relației dintre românii și maghiarii din România. De asemenea, el este convins că UDMR a părăsit recent guvernul pentru că partidele aflate la guvernare sunt reticente în a coopera cu o organizație apropiată de FIDESZ, mai transmite publicația 24.hu.