Politica

Márki-Zay Péter, liderul opoziției din Ungaria, a vizitat Transilvania, deși a fost anunțat de către UDMR, Filiala FIDESZ din România, că va fi primit cu răceală

Scris de 450
 • ”Budapesta nu trebuie să decidă ce reprezentanți ai comunității maghiare din Transilvania pot primi sprijin și cine nu”

Deși liderii UDMR i-au spus în repetate rânduri lui Márki-Zay Péter că nu va fi niciodată un oaspete binevenit în Transilvania, contracandidatul lui Viktor Orban, a vizitat miercuri mai multe orașe din Ardeal și a avut o întrevederi cu fostul președinte al UDMR, Markó Béla, dar și cu intelectuali, oameni de afaceri și jurnaliști români și maghiari, informează Telex.hu.

Această vizită vine după ce, în octombrie, candidatului opoziției ungare la funcția de prim-ministru a fost primit cu răceală în Transilvania.

Atunci, la scurt timp după victoria preelectorală, a anunțat mai mulți lideri locali maghiari din Transilvania că dorește să vină  într-o vizită. Cu toate acestea, Árpád Gálfi, primarul din Odorheiu Secuiesc, nu i-a răspuns lui Márki-Zay, ci i-a întrebat pe Facebook pe cetățeni dacă sunt de acord să-l primească pe acesta. Postarea lui, deși disponibilă doar pentru o perioadă scurtă de timp, a provocat un scandal uriaș în comunitate.

Înainte de vizita lui Péter Márki-Zay, acestuia i s-a promis că va fi primit cu răceală, dar nu au fost incidente în timpul evenimentelor, decât cu o singură excepție.

Attila Gáspárik, directorul Teatrului Național din Târgu Mureș, a spus la intrarea în cimitirul reformat, miercuri dimineață, acolo unde politicianul de opoziție eșuase în a dialoga cu unii cetățeni, că ”acesta este rezultatul instigării la propagandă”.

Contracandidatul premierului Ungariei, de la Cluj: “Orbán este servitorul lui Putin (…) Vă iubim chiar dacă nu ne votați”

Contracandidatul lui Viktor Orbán la funcția de premier al Ungariei, Péter Márki-Zay, s-a întâlnit marți seara într-o cafenea clujeană cu câțiva maghiari ardeleni și reprezentanți ai presei, în ciuda boicotului reprezentanților UDMR, susținători ai FIDESZ-ului condus de Orbán. Péter Márki-Zay a transmis că actualul premier al Ungariei, Viktor Orbán, este un servitor al lui Putin, relatează 444.hu.

Mesajul lui Péter Márki-Zay – reprezentantul partidelor de opoziție din Ungaria – a fost unul deschis și ferm:  „Noi vă vom iubim chiar dacă nu ne votați”, le-a spus acesta maghiarilor români, subliniind totodată că o cădere a regimului Orban nu va însemna nicidecum tăierea subvențiilor pe care Ungaria le acordă maghiarilor de peste granițe.

Pentru că mai mulți UDMR-ișit au reproșat opoziției din Ungaria faptul că vechiul lider Ferenc Gyurcsány a militat ca ungurilor din afara granițelor să nu le fie acordată cetățenia maghiară, Péter Márki-Zay a ținut să se dezică de acesta.

Márki-Zay a spus că la referendumul din 2004, Ferenc Gyurcsány a marșat împotriva extinderii cetățeniei maghiare peste graniță, după ce și-a făcut niște calcule și a realizat că cei care au trecut granița oricum nu l-ar vota pe el, subliniind că el personal este dezgustat de acest sistem calculat în care cetățenii sunt tratați doa ca o masă de vot. Márki-Zay a indicat că exact același lucru îl face și l-a făcut și actualul premier Viktor Orbán care a acordat și cetățenia și dreptul de vot maghiarilor de peste graniță în mod caluclat,  după ce a apreciat că poate conta pe votul lor.

„Suntem primii care susținem din toată inima maghiarii de peste graniță, încă iubim și sprijinim cetățenia și dreptul de vot al maghiarilor de aici, chiar dacă ei nu ne votează”, a dat asigurări Márki-Zay, menționând totodată că sistemul de vot trebuie să fie reînnoit.

Candidatul opoziției din Ungaria  consideră ca sarcina lui este aceea de a vindeca tensiunea care decurge din faptul că mulți din Ungaria îi văd pe maghiarii care trăiesc peste graniță ca principali responsabbili de întreținerea „celui mai corupt guvern din istoria noastră de 1.000 de ani”.

Péter Márki-Zay a mai spus că Viktor Orbán a fost consecvent în corupție în ultimii ani și că se adaptează politic „după cum bate vântul”, etichetându-l drept un servitor al lui Putin.  El a relatat despre schimbările de direcție din ultimele săptămâni ale premierului ungar, menționând modul în care  Orbán și-a schimbat poziția anterioară, contribuind la transferul armelor către Ucraina, deși inițial a refuzat să accepte misiunea NATO.

Márki-Zay consideră că cea mai mare problemă a Ungariei în prezent este corupția și a promis că, dacă va ajunge la putere împreună cu partidele care-l susțin, Ungaria se va alătura Parchetului European și îi va trimite pe infractori la închisoare.

„Un creștin nu votează pentru hoți”, a spus Mark-Zay, care s-a plâns, de asemenea, că guvernul de la Budapesta și-a menținut puterea prin propagarea urii, spunând că ura s-a transformat adesea în violență, că ura a ucis.

El a mai spus că nu consideră că a fost umilit de UDMR-iștii din România care au refuzat să-l primească în vizită și că este sigur că dacă va câștiga alegerile în Ungaria, „îl vor suna cu toții să-l felicite și totul va fi bine”.

Péter Márki-Zay consideră că nivelul actual de sprijin pentru comunitățile maghiare de peste graniță ar trebui menținut, dar consideră că sprijinul ar trebui oferit fără corupție și fără implicarea politicului: „Nu cerând bani pentru un proiect de spital și luând în schimb bani pentru un stadion”, așa cum  s-a întâmplat la Miercurea Ciuc, a punctat politicianul maghiar.

La Târgu Mureș, candidatul opoziției maghiare a criticat propaganda falsă făcută de Fidesz, partidul lui Viktor Orban.

„Tipul de campanie expirată și propagandă falsă pe care Fidesz a desfășurat-o în ultimii ani trebuie oprită, iar dacă nu va mai avea susținători, aceasta va muri de la sine. Este evident că UDMR cooperează dintotdeauna cu guvernul ungar și nu am nicio îndoială că, dacă vom câștiga alegerile, ei vor fi deschiși să lucreze împreună cu noi. UDMR a experimentat ce înseamnă să încerci să te confrunți cu Fidesz. Este exact ceea ce vrem să eliminăm, pentru ca Budapesta să nu decidă ce reprezentanți ai comunității maghiare de aici pot primi sprijin și cine nu. Cred că într-o țară corectă și cinstită, frații și surorile noastre de peste graniță nu trebuie să se teamă să nu piardă ajutorul financiar, pentru că nu susțin partidul de guvernământ”, a declarat Péter Márki-Zay la Târgu Mureș.

La eveniment au fost prezenți nu doar membri ai presei, ci și Smaranda Enache, activistă pentru drepturile omului și promotoare a reconcilierii româno-maghiare. Acesta s-a plâns că Zoltán Soós, primarul orașului, nu a participat la ședință, deși mulți oameni din comunitate. Smaranda Enache a mai sugerat că relațiile româno-maghiare nu s-au îmbunătățit în ultimii ani, nici la nivel local, nici în toată România și că, din păcate, relațiile dintre cele două țări sunt în linie cu aceeași tendință.

La întâlnirea cu Markó Bela, fostul președinte al UDMR, acesta i-a transmis lui Márki-Zay că încă vede că maghiarii din Transilvania au nevoie de sprijinul Ungariei.

În cadrul discuției în care s-a analizat situația comunității maghiare din Transilvania, s-a mai spus că ambii politicieni apreciază creșterea cuantumului sprijinului financiar pentru maghiarii din Transilvania.

„Acest lucru trebuie menținut, dar comunitățile maghiare de peste graniță trebuie să fie implicate în mod transparent în funcționarea acestui sistem de sprijin”, a spus Markó Bela, adăugând că sprijinul instituțiilor de învățământ și de cultură ar fi principala prioritate.

Următorul mare subiect a fost politica de vecinătate, deoarece, după cum sa remarcat, relațiile dintre România și Ungaria nu au fost bune în perioada recentă: cooperarea regulată anterioară a devenit ocazională și sporadică, transmite Telex.hu.

Ar trebui să revenim la tradiția ședințelor comune de guvernare româno-maghiară, au comentat vorbitorii, întrucât extinderea drepturilor minorităților nu poate avea loc decât ca urmare a dialogului cu partea română.

În sfârșit, s-a discutat și despre protecția drepturilor minorităților în Europa, Markó Bela a subliniat că comunitățile maghiare de peste graniță nu sunt interesate de izolarea Ungariei. „Putem supraviețui ca o comunitate doar dacă trăim într-o Europă fără frontiere, iar Bruxelles-ul poate chiar să aibă un cuvânt de spus în relațiile interetnice dintr-un stat membru sau altul”, a spus fostul președinte al UDMR.ULTIMA ORĂ

 • Acum 31 mins General
  Copilă de 15 ani din Florești, căutată de familie. Dacă aveți informații sunați la 112
 • Acum 3 hours Din oras
  FIRMA CARE AMENAJEAZĂ MALURILE SOMEȘULUI a izbutit o nouă poluare cu ulei a apei în Cluj-Napoca. ABAST tace chitic, ei au problemele lor: cu numiri politice, cu sechestrări de persoane, cu mușamalizări de poluare voluntară…
 • Acum 3 hours Politica
  Marcel Ciolacu denunţă specula băieţilor deştepţi din energie: “România și-a vândut toată producția de energie pe 2022 (…) S-a dat la 200 -300 de lei!”
 • Acum 3 hours Politica
  Marcel Ciolacu anunță remanierea miniștrilor: “Se va face! Voi avea o discuție cu premierul”. Ciolacu nu a negat că vizați ar fi miniștrii Virgil Popescu sau Vasile Dîncu
 • Acum 4 hours Sanatate
  Sunt cu peste 5.000 de cazuri de COVID-19 mai multe decât în ziua anterioară. Clujul e în top
 • Acum 5 hours Politica
  Vasile Dîncu, despre posibila sa remaniere: “Fals!”
 • Acum 5 hours In vizor
  LĂCOMIA BĂNCILOR CRITICATĂ DUR de către Mugur Isărescu: “Au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au suprareacționat”
 • Acum 6 hours Editorial
  Alianța Vestului n-a fost altceva decât un mare fâs electoral cu ZERO realizări. Dar foame bolnăvicioasă de imagine a lui Emil Boc ne-a costat 165.000 EUR/an? Ne-a costat
 • Acum 7 hours General
  FURĂ ŞI FUGI: 27.000 de lei, în 25 de minute, atât a crezut că face un tânăr care a dat o spargere în Cluj. Visul s-a terminat cu cătuşe
 • Acum 7 hours General
  Peste 90% dintre clujeni s-au recenzat. Să vedem cu câţi poliţişti locali rămâne Emil Boc, să le dea SPOR DE OSÂNZĂ
 • Acum 9 hours Eveniment
  Un camion a luat foc în Dumbrava, pe cel mai periculos drum din Cluj, DN1E60
 • Acum 10 hours In vizor
  De ce îndeamnă Rafila ”pe toată lumea” să își ridice pastilele de iod de la farmacie. Că a dat o ”comandă” de 30 de milioane de euro la Antibiotice Iași și nu are cum să o distribuie populației
 • Acum 11 hours In vizor
  O asociere dintre STRABAG SRL, desemnată drept ”firmă penală” în mass media română și veșnic abonată la banii statului și GEIGER TRANSILVANIA SRL, firma de casă a fostului primar Iohannis, a primit contractul de peste 420 milioane de lei pentru 15 km. de autostradă între Cheţani şi Câmpia Turzii
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE