In vizor

Marinela Marc încurajează părinții să își înscrie copiii la școlile de cartier: „Nu se justifică eforturile pe care le fac să înscrie copiii în școlile din zona centrală”

Părinții clujeni pot, începând de azi, să își înscrie copiii în clasa pregătitoare. Inspectorul școlar general Marinela Marc le recomandă părinților să nu pornească o nouă vânătoare pentru a-și înscrie copiii la școlile din zona centrală, deoarece și școlile de cartier au condiții foarte bune. Anual școlile din zona centrală sunt nevoite să suplimenteze numărul de clase pregătitoare pentru a face față solicitărilor venite din partea părinților. 

„Recomand părinților să intre pe site-urile școlilor și să se informeze din materialele de promovare asupra ofertei educaționale și a facilităților oferite de către unitățile de învățământ preuniversitar clujene, astfel încât să aleagă, informați, unitatea de învățământ la care își vor înscrie copiii. În foarte multe situații, școlile de cartier, din proximitatea locuinței, oferă condiții foarte bune în ceea ce privește infrastructura școlară, astfel încât nu se justifică eforturile pe care le fac de a găsi soluții pentru a înscrie copiii în școlile din zona centrală a orașului, aglomerând unitățile de învățământ și programul copiilor. E important de știut că toți copiii ai căror părinți solicită înscrierea în clasa pregătitoare la școala de circumscripție sunt înmatriculați la unitatea de învățământ respectivă, astfel încât părinții nu trebuie să își facă griji. Pe locurile libere, se înscriu și, ulterior, se înmatriculează copiii care provin din alte circumscripții școlare, inclusiv din alte localități, în conformitate cu solicitările părinților și cu numărul de locuri rămase libere, prin aplicarea criteriilor de departajare generale și specifice, stabilite în conformitate cu prevederile metodologiei”, a declarat Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

În mod normal, părinții ar trebui să își înscrie copiii la școlile de care aparțin, potrivit adresei din buletin, însă cei mai mulți profită de o portiță legislativă. Anual sute de părinți apelează la viza de flotant care le permite să își înscrie copiii la orice școală vor. Școlile nu pot să facă diferență între cei care au domiciliul permanent și cei cu viză de flotant, astfel că sunt nevoiți să îi accepte pe toți. De aici apar clase supra aglomerate și copii care sunt nevoiți să meargă după masă la școală. Însă cea mai mare problemă este traficul intens cauzat de toți acești părinți care se deplasează cu mașina din cartiere spre zona centrală pentru a-și duce copiii la școală. 

Acum câțiva ani Boc amenința că va dispune verificări în locațiile unde există numeroase vize de flotant. Însă legal nu are ce să facă. Legea nu stabilește un număr maxim de persoane care pot să aibă domiciliul la aceeași adresă. De asemenea, nici solicitările primarului de a fi eliminată viza de flotant la înscrierea copiilor la școală nu a fost încă aplicată, astfel că cel mai probabil și în acest an vom avea școli cu 10-12 clase pregătitoare. 

În județul Cluj, conform planului de școlarizare elaborat pentru anul școlar 2021-2022, sunt propuse 293,47 de clase pregătitoare, respectiv 104,33 în mediul rural și 189,14 în mediul urban, în total 5.581 de locuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *