In vizor

Marinela Marc: ”Este nevoie de o reorganizare a examenului de Bacalaureat”

Scris de 888

Inspectorul școlar general Marinela Marc consideră că se impune o reorganizare a examenului de Bacalaureat astfel încât elevii care termină licee tehnologice să aibă mai multe șanse de a promova. În acest moment ei sunt nevoiți să susțină aceleași probe ca și elevii de la liceele teoretice chiar dacă ei au un număr de două ori mai mic de ore din materiile respective. Această situație determină un procent foarte scăzut al acestor elevi care reușesc să ia 6 la Bacalaureat.

”După un astfel de examen ar trebui să ne gândim și ce ar trebui făcut la nivel de sistem pentru a regla anumite lucruri, dar poate că nu este momentul nici în următorul an școlar pentru că ne concentrăm pe condițiile în care se va deschide anul școlar viitorul. Clar se vor păstra măsurile de distanțare socială. Se discută tot felul de scenarii cum ar putea să vină copiii la școală, mai ales în mediul urban unde clasele sunt aglomerate, dacă alternăm învățatul online cu învățatul față în față, dacă va fi doar învățământ online. Nu cred că este acum momentul, dar cred că se impune o restructurare, îmi e și greu să folosesc reformă pentru că deja s-a demonetizat acest concept în ceea ce privește examenul de Bacalaureat. Nu este normal că elevii aceștia de la liceele tehnologice pe care îi blamăm de multe ori și îi arătăm cu degetul pentru că nu reușesc să ia media 6 și să promoveze, nu este firesc ca disciplina de profil să fie la alegere fizică, chimie, biologie, informatică, asemenea elevilor de la liceul teoretic, fie că vorbim de matematică-informatică fie că vorbim de științe care au trei poate chiar patru ore din aceeași disciplină săptămânal, iar acești elevi de la tehnologic au două ore săptămânal. Nu e normal ca ei să nu dea la alegerea această probă a profilului, dintr-o disciplină specifică profilului pe care îl urmează la tehnologic, la fel ca și la vocaționale. Cred că se impune o reașezare a metodologiei de bacalaureat și a disciplinelor din care acești elevi dau examen”, consideră inspectorul Marinela Marc.

În ceea ce privește rezultatele obținute de elevi, Marinela Marc nu consideră că elevii au fost afectați de pandemia, asta chiar dacă au existat elevi care nu au avut acces la educație în ultimele luni. 

”Subiectul a fost mediu, comparativ cu cei din anii trecuți. Copiii serioși, care în general muncesc și iau în serios acest examen au profitat de faptul că au stat acasă și au muncit pentru că se pierdea foarte mult timp în preajma examenelor cu tot soiul de activități adiacente, poze, banchete și festivități. S-au făcut activități de fixare a cunosștințelor. Au avut săptămânal modele de subiecte, cele puse la dispoziție de minister, pe lânge cele care le lucrau zilnic cu profesorii de la clasa. Eu zic că sunt rezultate bune, rezultate normale. În multe țări din Europa un rezultat de 60% la nivel național este considerat un rezultat extraordinar. Nu sunt foarte multe noțiuni care nu s-au parcurs în semestrul doi, ei aveau oricum multe ore de recapitulare și fixare a noțiunilor”; susține Marinela Marc.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 4 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 6 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 8 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 8 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 10 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 10 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 11 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 12 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE