Uncategorized

Marea schisma a pensionarilor clujeni

Uniunea Pensionarilor din Judetul Cluj s-a scindat la finalul anului trecut, existand acum doua tabere si doua asociatii distincte. Dupa 22 de ani de la infiintare, cei din conducerea filialei clujene nu au mai gasit cale de mijloc pentru a colabora si au decis s-o ia pe cai separate. Fiecare are partea lui de poveste si fiecare spune ca sa va stradui sa faca mai mult pentru ajutorarea pensionarilor.

Fostul presedinte al Uniunii, Rozalia Burduhos, s-a retras din motive ce tin de sanatatea ei, iar vicele, Ioan Iusan, s-a dus in noua asociatie constituita sub sefia lui Ioan Constantinescu, vicepresedinte al Camerei de Comert si Industrie Cluj. Fraiele Uniunii Judetene, de pe Bulevardul Eroilor 16, au fost preluate de Stanca Constantinescu. Ce a stat la baza acestei despartiri este greu de judecat, insa in cazul in care ambele tabere se tin de cuvant si vor incerca sa creeze conditii de sprijin cat mai bune, pensionarii vor fi cei care vor avea de castigat din competitia celor doua asociatii.

Ioan Iusan, fostul vice al Uniunii Judetene a Pensionarilor (UJP) Cluj spune cu tristete ca a fost nevoit sa se desparta de organizatie dupa 23 de ani de munca.

“De multi ani trebuia sa se reorganizeze UJP, conform legii 502/2004. De cand ne spune Bucurestiul ca filialele judetene trebuie sa isi faca personalitate juridica si statut. Din 2010 incercam sa ne facem un statut si sa ne dobandim personalitatea juridica, dar Burduhos s-a opus. Asa ca un grup de initiativa a facut anul trecut Asociatia Judeteana a Pensionarilor din Cluj. Noi avem si statut si personalitate juridica, asa cum trebuie conform legii. N-am vrut sa ne despartim, n-am vrut sa facem alta asociatie, dar nu am avut de ales”, a spus Iusan pentru Ziar de Cluj.

La randul sau, Ioan Constantinescu, presedintele noii asociatii, spune ca a decis sa plece pentru ca  a fost marginalizat si are planuri mari.

“Am propus de multe ori si nu s-a acceptat. Nimeni nu vrea sa stea undeva cu forta. Ei spun ca sunt afiliati si nu au nevoie sa se faca asociatie, or legea asta prevede. Am facut asociatia in 5 mai anul trecut, am sentinta de la Judecatorie si deja avem 247 de membri si 61 in filiala din Apahida. Daca si ei vor sa isi faca statut, nu au decat, nu suntem dusmanii nimanui. O sa ii tratam cu respect, ca si pe ceilalti. Avem planuri sa deschidem o farmacie unde sa distribuim medicamente gratuit pe baza de reteta membrilor asociatiei noastre”, a spus Ioan Constantinescu.

Pe de alta parte, cei care au ramas la vechea organizatie, care are in subordine sase filiale cu peste 6.000 de membri, se pregatesc si ei sa-si dobandeasca personalitatea juridica.

“Noi putem sa functionam si asa, pentru ca suntem afiliati Uniunii Generale a Pensionarilor din Bucuresti, care are personalitate juridica, avem stampila, avem cont in banca, dar ne-am gandit ca este mai bine sa fim pe picioarele noastre, sa luam deciziile fara Bucuresti. Eu insami am sustinut aceasta idée, si cei care au plecat faceau parte din structura de conducere, puteau face aceasta schimbare de aici din interior, nu i-a oprit nimeni, nu era nevoie sa lucreze sectar si pe ascuns. Numai au venit si ne-au dat sentinta”, a explicat pentru Ziar de Cluj Stanca Constantinescu.

Aceasta spune ca in aproximativ o luna va avea si organizatia lor personalitate juridica, avand deja aprobata denumirea Asociatia Pensionarilor si a Persoanelor Varstnice din Judetul Cluj.

“Vom porni temeinic pe noul drum si vom face ordine, chiar acum ne-ati prins in timpul lucrului, dansul este presedintele Comisiei de Cenzori. In vechea conducere nu a existat o colaborare, in loc sa se ajute mai mult s-au sapat”, a mai spus Stanca Constantinescu.

Competitia dintre cele doua asociatii si dorinta de a-l depasi mereu pe celalalt va fi cel mai probabil in beneficiul clujenilor, acestia putand sa aleaga in care asociatie sa se inscrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *