Din oras

Marea refațadizare s-a blocat în birocrația municipalității clujene. O mie de clădiri trebuie reparate

Uite refațadizarea, nu e refațadizarea. Clujenii reclamă situații incredibile: polițiștii locali somează unii proprietari de blocuri să-și repare fațadele, în timp ce aceste blocuri sunt înscrise în programul Primăriei pentru reabilitare. Sunt înscrise de 10 ani, fiind al treilea program, pentru că la fiecare program intră în faza de proiectare, iar la faza de execuție nu se mai întâmplă nimic.  

Această situație aiuritoare pare să țină de birocrația municipalității clujene în care programul de refațadizare s-a cam blocat. 

Viceprimarul Dan Tarcea dă asigurări că municipalitatea dispune de fondurile necesare pentru acest program, doar că vina pare să le aparțină asociațiilor de proprietari sau proprietarilor, celor care nu au depus toată documentația necesară pentru a intra în programul de refațadizare. 

Desigur, despre asemenea situații jenante – în care polițiștii locali solicită imperios proprietarilor să se apuce de treabă („mica” refațadizare ține de asociațiile de proprietari, care participă în proporție de 50%; „marea” refațadizare se referă la implicarea Primăriei, care culege ulterior și laurii), chiar dacă unele blocuri sunt incluse în program de 10 ani, chiar dacă faza de execuție este amânată la nesfârșit – viceprimarul Dan Tarcea nu are cunoștință. 

„Nu știu despre ce vorbește, pentru că la această etapă sunt stabilite zone prioritare. Și nu există nici o clădire, din zona prioritară, în care Primăria să poată să intervină și să asigure granturi, care să fi depus toate documentele către Primărie. 

Trebuie să depună niște declarații notariale, sunt niște termene de la somare – în termen de 60 de zile se depun declarațiile noatariale, cum că sunt dispuși să intre în acest program. 

Eu mă ocup de programul de refațadizare și nu există nici o clădire din Cluj-Napoca care să fi intrat în acest program, pentru că proprietarii nu au depus toate documentele solicitate de către Primărie. 

De aceeea, sunt două chestiuni diferite: obligația de a fațadiza aparține proprietarilor, iar ei trebuie să facă niște demersuri legale pentru a putea să intre în acest program. Deci, la această oră, nu există nici un imobil care să fie în acest program, pentru că nu au depus documentele. Este vorba de acea declarație notarială, că sunt de acord să intre în program și să-și asume niște responsabilități. 

Pentru că Primăria nu face gratuit aceste lucrări, asigură un grant, ori 50% trebuie să fie din partea asociației de proprietari sau a proprietarilor”, a declarat Dan Tarcea.

Desigur, conform asigurărilor făcute de viceprimar, municipalitatea dispune de banii necesari pentru acest program, pentru anul 2019.   

În același timp, constatarea făcută de Dan Tarcea, cel care răspunde de programul de refațadizare, cum că până acum nici un bloc din zona prioritară nu poate fi inclus în program, este cât se poate de tristă. Toate din cauza unei documentații stufoase.

Practic, „marea refațadizare”, începută de Emil Boc prin anul 2005, s-a blocat în anul 2019 în niște hârtii.

Și vă mai semnalăm un blocaj al acestui mega proiect: chiar dacă fațadele a aproximativ 1.000 de clădiri din centrul istoric trebuie reparate de către proprietari, pe propria cheltuială, o mare parte dintre proprietari s-au eschivat de la aceste lucrări astfel că Primăria a trecut la aplicarea de amenzi. Culmea e că nici amenzile nu dau rezultate. Proprietarii care s-au simțit nedreptățiți au contestat amenzile în instanță.

O bună parte a asociațiilor de proprietari au început să câștige procesele, iar încă de anul trecut Primăria a început să aprobe hotărâri de Consiliu Local care atestă practic faptul că oamenii au avut dreptate și au fost amendați pe nedrept.

CITEȘTE ȘI: Sute de proprietari au câștigat procesele cu Primăria după ce au fost „pedepsiți” cu supraimpozitarea cu 500%

Programul Marea Refațadizare a început în 2014, dar foarte puține clădiri au fost reparate. În decembrie 2016 a fost aprobată o Hotărâre de Consiliu Local prin care 750 de proprietari de imobile degradate au fost amendați cu supraimpozitarea cu 500%.

Multe din clădirile sunt în Piaţa Unirii, apoi urmează altele pe străzile Mihail Kogălniceanu, Universităţii, Regele Ferdinand, Nicolae Cristea, Victor Babeş, Memorandumului, Iuliu Maniu, Baba Novac, Cloşca, Virgil Fulicea, George Coşbuc, Episcop Ioan Bob, Samuil Micu, Emil Isac, I.C. Brătianu, Frederic Joliot Curie, Horea, Bulevardul 21 Decembrie 1989, Bulevardul Eroilor, Piaţa Ştefan cel Mare. 

De fapt, începutul acestui program magnific de refațadizare datează din 2005, fiind „îmbunătățit” din 4 în 4 ani, de la un mandat la altul. 

CITEȘTE ȘI: CACEALMALELE LUI BOC: Marea Refațadizare s-a transformat în Marea Amendare

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *