Din oras

Marea Refațadizare = Marele Eșec? În șase ani, în Cluj-Napoca au fost reparate doar 500 de clădiri din 1000. Supraimpozitarea cu 500% nu a avut efectul dorit

Programul Marea Refațadizare, care a început în 2013, nu este gata nici acum, la șase ani de la debut. Cauza? Dezinteresul proprietarilor, lipsa de bani, dar și dezinteresul Primăriei. Pe lista clădirilor degradate figurau la începutul programului aproape 1000 de clădiri cu fațadele degradate. O parte din imobile sunt și ale Primăriei. Deși administrația publică locală îi amendează pe bandă rulantă pe proprietari, rămâne întrebarea dacă Primăria se amendează singură?

Conducerea Primăriei a anunțat că și anul viitor va continua politica de supraimpozitare a clădirilor degradate din zona centrală. Ceea ce nu spune conducerea orașului este faptul că în șase ani s-a reușit reabilitarea a doar jumătate din clădirile de pe listă. De asemenea, Primăria nu spune nici faptul că a pierdut pe bandă rulantă procese cu proprietarii care au refuzat să plătească impozitul majorat cu 500% și au acționat în instanță administrația locală.

“Primăria continuă politica de impozitare cu 500% pentru clădirile degradate din zona centrală. Ca urmare a supraimpozitării, în perioada 2016-2019 au fost reabilitate 535 imobile. Primăria Cluj-Napoca va continua și în 2020 acest program.Înce pând cu anul 2016, Primăria municipiului Cluj-Napoca – prin Direcția Generală Poliția Locală – realizează un amplu proces de inspecție și control asupra clădirilor din municipiu a căror fațade sunt degradate. Clădirile identificate ca fiind degradate sunt propuse apoi pentru supraimpozitare cu 500% începând cu anul următor. Scopul principal al acestui program de refațadizări este de a oferi sprijin și consultanță proprietarilor, în vederea recondiționării clădirilor”, se arată într-o informare a Primăriei.

De asemenea, reprezentanții Primăriei anunță că în urma politicii publice stabilite de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, a activității desfășurate de către polițiștii locali și a întâlnirilor organizate de municipalitate cu proprietarii imobilelor din zona vizată, au fost refațadizate 535 de imobile, iar 88 de imobile sunt în curs de reabilitare.

“Acest program de impozitare cu 500% a clădirilor degradate va continua, impactul concret asupra zonelor unde s-a intervenit fiind vizibil pentru întreaga comunitate”, se mai arată în informare.

Citește și:

Sute de proprietari au câștigat procesele cu Primăria după ce au fost „pedepsiți” cu supraimpozitarea cu 500%

În decembrie 2016 a fost aprobată o Hotărâre de Consiliu Local prin care 750 de proprietari de imobile degradate au fost amendați cu supraimpozitarea cu 500%. Multe din clădirile sunt în Piaţa Unirii, apoi urmează altele pe străzile Mihail Kogălniceanu, Universităţii, Regele Ferdinand, Nicolae Cristea, Victor Babeş, Memorandumului, Iuliu Maniu, Baba Novac, Cloşca, Virgil Fulicea, George Coşbuc, Episcop Ioan Bob, Samuil Micu, Emil Isac, I.C. Brătianu, Frederic Joliot Curie, Horea, Bulevardul 21 Decembrie 1989, Bulevardul Eroilor, Piaţa Ştefan cel Mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *