Politica

Marcel Ciolacu vrea să accelereze reforma pensiilor speciale, în ciuda opoziției puternice a lui Nicolae Ciucă

Marcel Ciolacu, președintele PSD și viitor premier în cazul respectării protocolului coaliției, a avut două ieșiri consecutive miercuri și joi dedicate aproape exclusiv reformei pensiilor speciale, jalon important din PNRR. În ambele apariții publice, Ciolacu a cerut partenerilor de coaliție rezolvarea rapidă a problemei și a criticat, în premieră, poziția partenerului său liberal Nicolae Ciucă.

Marcel Ciolacu a subliniat în cele două ieșiri – la Europa FM și la Parlament – hotărârea de a face reforma pensiilor speciale:

”Nu pot accepta renunțarea totală la reforma pensiilor speciale. Nu voi fi de acord nici în actualul guvern, nici în viitorul. România are nevoie de reforma pensiilor speciale”.

El l-a criticat deschis pe actualul premier Nicolae Ciucă pentru faptul că nu își asumă reforma pensiilor militare, ale magistraților etc., deși era ministrul Apărării în guvernul Cîțu, care a semnat PNRR.

Calendarul PNRR arată clar care este parcursul acestui jalon al reformei pensiilor speciale:

  • cererea de plată nr. 3 (care include și reforma pensiilor speciale) trebuie depusă la Bruxelles până la finalul lunii iunie 2023
  • Comisia Europeană are două luni pentru analiză și formularea unor obiecții (deci septembrie 2023)
  • Discuțiile tehnice între Comisia Europeană și autoritățile române se poate prelungi încă 2-3 luni (cum e cazul cu actuala cerere de plată nr. 2), deci maximum decembrie 2023
  • În cazul în care Comisia Europeană decide că România nu a îndeplinit jalonul reformei, ia decizia de a suspenda plata, ceea ce înseamnă că România are blocați suma decisă de Comisie pe baza unui algoritm precis. Cel mai probabil termen ar fi ianuarie 2024. Iar Marcel Ciolacu, ca premier la acel moment, va avea o problemă majoră de imagine
  • Ulterior, între Comisia Europeană și România mai pot exista negocieri dacă România decide să revină asupra reformei. În caz că pașii nu sunt suficienți, Comisia Europeană va decide în termen de câteva luni că suma este pierdută definitiv

Având în vedere acest calendar, pentru Marcel Ciolacu este esențial ca jalonul pensii speciale să fie rezolvat cât mai rapid, astfel încât eventualul decont al unui eșec să nu fie trecut în contul său.

În plus, liderul PSD are de partea sa și calendarul parlamentar. Astfel, proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale are termen de adoptare tacită în Senat la 31 martie. Dacă nu este amendat de Senat până atunci, susține Ciolacu, el nu va mai putea fi amendat substanțial în Camera Deputaților pentru că s-ar încălca principiul bicameralismului.

De aceea, Ciolacu a cerut public ca liderii coaliției să adopte duminică, 26 martie, amendamentele cerute de Comisia Europeană, astfel încât ele să fie depuse și votate în Senat până la 31 martie.

Dorința liderului PSD de a rezolva rapid reforma pensiilor speciale a fost evidentă în timpul declarațiilor de joi dimineață de la Parlament, când el a spus că, dacă e nevoie de reveniri asupra legislației, ”rechemăm colegii din vacanță parlamentară dacă e nevoie, astfel încât jalonul să fie îndeplinit”.

Cea mai mare frână în acest moment vine însă chiar de la Nicolae Ciucă, șeful PNL, care a declarat în repetate rânduri, ultima oară chiar joi la Chișinău, că pensiile militare nu sunt pensii speciale și nu trebuie modificate. Ciucă este general în rezervă al Armatei române.