Politica

Marcel Ciolacu suspendă negocierile pentru noul guvern până la rezolvarea grevei profesorilor și reforma pensiilor speciale

Președintele Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă într-o postare pe rețelele socială că negocierile politice pentru viitorul guvern, pe care el ar urma să îl conducă, ”trebuie suspendate” până la rezolvarea grevei profesorilor și reforma pensiilor speciale. Acest anunț reprezintă suspendarea de facto a negocierilor cu PNL și UDMR.

  • ”E clar că în acest moment agenda românilor nu mai coincide cu agenda politică, iar eu am promis că niciodată nu am să pun interesele politice mai presus de intereselor românilor. De aceea, cred că în acest moment, prioritatea tuturor decidenților politici trebuie să fie rezolvarea solicitărilor sindicatelor, dar și restanța majoră privind reforma pensiilor speciale. Până la rezolvarea acestor două priorități, orice negociere privind viitorul cabinet trebuie suspendată”, a scis Ciolacu.

Oricum, negocierile PSD-PNL-UDMR au fost suspendate vineri din cauza neînțelegerilor și urmau să fie reluate luni.

Cele trei mari sindicate din educație au anunțat că luni, 22 mai, începe o grevă generală. Profesorii cer creșterea salariilor și arată că salariul net al unui profesor debutant e de circa 2.400 de lei.

Pe de altă parte, reforma pensiilor speciale este asumată de guvern în cadrul PNRR. Până acum, coaliția de guvernare nu a ajuns la o concluzie clară cu privire la eliminarea exceselor din pensiile speciale.

Oficialii PNL nu au răspuns până la acest moment la apelurile G4Media pentru a-și preciza poziția față de decizia liderului PSD.

Comunicatul integral al lui Marcel Ciolacu:

De când am intrat la guvernare prioritatea noastră a fost stabilitatea țării și buna guvernare, astfel încât românii și economia româneasca să treacă mai ușor peste multiplele crize cu care ne confruntăm.
E clar că în acest moment agenda românilor nu mai coincide cu agenda politică, iar eu am promis că niciodată nu am să pun interesele politice mai presus de intereselor românilor.
De aceea, cred că în acest moment, prioritatea tuturor decidenților politici trebuie să fie rezolvarea solicitărilor sindicatelor, dar și restanța majoră privind reforma pensiilor speciale. Până la rezolvarea acestor două priorități, orice negociere privind viitorul cabinet trebuie suspendată.
Coaliția are datoria să se reunească în primul rând pentru urgențele românilor, iar programul de guvernare viitor este obligatoriu să prevadă soluțiile sustenabile și un termen clar pentru noua lege a salarizării.

Europarlavramentarul Rareș Bogdan, cel care rezolvă, ”în 30 de zile”, încă din aprilie 2019, problema pensiilor speciale, se bagă în seamă cu declarații găunoase

Băgat în seamă de g4media.ro, europarlavramentarul Rareș Bogdan susține că Nicolae Ciucă poate rămâne premier ”fără probleme în următoarele luni”.

Plin de tupeu, acesta a mai declarat că ”îi vom chema de urgență pe miniștrii socialiști Marius Budăi de la Muncă și Adrian Câciu de la Finanțe să dea explicații cu privire la întârzierea reformei pensiilor speciale și a legii salarizării cu peste șase luni de zile”.

Ce-am mai râs!

Să-i reaintim palavragiului cam ce declara în aprilie: ”Eliminăm pensiile speciale în 30 de zile“…

”Obligatoriu pentru PNL ca în primele 30 de zile de când am ajuns la putere să eliminăm pensiile speciale. Nu poţi să ai pensie fără să ai contributivitate. 1,7 miliarde de euro ne costă pensiile speciale în fiecare an. Când are unul pensie de 300, 450 de milioane şi este angajat şi la stat, ăştia 80% se angajează în ministere, companii naţionale şi au ieşit la pensie la 45, 46 de ani şi au şi salariu din bugetul public. Asta e una din marile mize care trebuie rezolvate”. (adevarul.ro)

Cum ar fi, măi, Rhareheș, să te convoci pe tine însuți, cu tot cu partidul dezamăgitor de papagal și să vă întrebați în cerculeț de ce nu ați rezolvat în patru ani reforma pensiilor speciale?

Plăcut, c-ar fi în cerculeț…

Replică dură a lui Câciu la Rareș Bogdan: ”Din cauza voastră nu am luat banii din PNRR. Dacă nu aruncai petarde, acum era rezolvată și problema profesorilor”

Ministrul de Finanțe îi răspunde dur lui Rareș Bogdan în scandalul izbucnit în coaliție după ce profesorii au spus că intră în grevă generală.

„Rares, nu era mai bine ca astazi România să fi incasat banii din cererea 2 de plată pe PNRR(depusa din decembrie si blocata din cauza unor jaloane care privesc domeniul energiei) iar cursul valutar să nu crească și românii să nu suporte costul nerealizarilor unora dintre colegii tai?

Nu era mai bine să nu mai arunci „petarde” in spatiul public in contextul in care stii ca atat eu cat si premierul Ciucă am gasit bani pentru educatie si pentru salariile profesorilor si ajungerea la grila prevazută de legea 153/2017?

Ai fost la toate aceste discutii si ai vazut deschiderea noastra dar si faptele. Acum vorbesti ca și cum ai fi fost intr-un turn de fildes(posibil si asta, m-am obisnuit cu tine).

Oricând sunt dispus să prezint situatia atat in fata coalitiei, a guvernului dar și a românilor. Iar trompetismul nu ma impresioneaza, oamenii stiu că PSD a general normalitate și a compensat din erodarea puterii de cumpărare generată de liberalizarea haotică(oare cine a facut-o domnule Rares Bogdan?) a preturilor la energie.

Oricând sunt deschis să gasim rezolvari la problemele cu care societatea se confruntă și sunt unul dintre ministrii care au sustinut ca, in domeniul educatiei și sănătății trebuie să se revină la normalitate și decență atât din punctul de vedere al salarizării personalului dar și al calității serviciilor publice oferite.

Dovadă stă faptul că, după doi ani în care o guvernare dezastruoasă nu a acordat drepturi salariale profesorilor tratându-i cu dispreț, am gasit resursele necesare ca dascalii să ajungă la nivelul de salarizare prevazut de legea 153/2017.

Cred că cel mai important lucru acum este să fie încasați banii din cererea 2 de plata și sa fie depusă cererea 3 de plată din PNRR care să fi rezolvat și reforma pensiilor speciale. La fel cum foarte important este ca reformele privind pensiile publice si cea a salarizarii să fie prezentate și discutate cu partenerii sociali.

PS: ce legatură are supărarea ta referitoare la negocierile despre guvernare cu toate acestea? Sau de ce te supără daca problemele cetațenilor ar redeveni prioritare?”, a spus Adrian Câciu.