Politica

Marcel Ciolacu: „Nu scoatem facilitățile fiscale de la IT!”. Facilitățile din agricultură se vor acorda în funcție de venit

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a dat declarații în cadrul unei conferințe de presă după deschiderea oficială a Forumului de afaceri franco-român. Ciolacu menționează că facilitățile din IT nu vor fi scoase, iar la agricultură și construcții, facilitățile se dau în funcție de venituri.

Șeful PSD la nivel național și premier de câteva săptămâni spune că Banca Mondială va impune României să scoată facilitățile pentru IT și construcții, treptat, dar și să crească impozitele microîntreprinderilor.

Prin PNRR, țara noastră s-a obligat la eliminarea facilităților fiscale până în 2026, în timp ce rapoartele Băncii Mondiale, consultate de stiripesurse.ro, spun că facilitățile ar trebui eliminate rapid.

„Nu a existat nicio discuție și nu va exista de scoatere a facilităților de la IT. Este o minciună și o dezinformare faptul că cineva a luat în discuție scoaterea. IT-ul are o scutire la impozitul pe venit. Nu va exista discuția de scoatere a acestei facilități de la IT și nici n-a existat.  La construcții și agricultură există facilități în funcție de venit.

A fost până la 40.000, e până la 10.000. Acolo avem facilități în ceea ce privește atât impozitul pe venit dar cât și CASS. CASS înseamnă sănătatea. Vrem sănătate, dar nu încasăm. Nu vom lua o măsură până nu ne așezăm cu actorii principali la masă.

Avem un jalon trecut în PNRR pe care dacă nu-l îndeplinim, pierdem banii și reforme, pe care eu mi-l asum, în care spune că treptat până în 2026 să scoatem aceste facilități. Nu știu dacă vom scoate facilitatea anul acesta. Nu știu dacă vom discuta cu constructorii și agricultorii, astfel încât să avem un calendar de îndeplinire a jalonului în 2026 împreună”, a declarat premierul.

Liberalii se opun eliminării facilităților, însă PSD și PNL nu și-a dat încă „mâna” și nu au venit cu o decizie în această privință.

În principiu, PNL se opune eliminării facilităților fiscale pentru sectoarele IT, construcții și agricultură, cu atât mai mult cu cât acestea au fost introduse in timpul guvernărilor liberale. Motivul introducerii lor a fost susținerea sectoarelor cheie ale economiei și acest lucru s-a văzut în toate guvernările liberale cu rezultate pozitive multiple. Dacă la nivelul ministerelor ale căror sectoare sunt vizate, respectiv Economie, Agricultură și Digitalizare, au fost făcute analize de impact și oportunitate, așteptăm să ni se comunice aceste date, împreuna evident cu o analiză de impact foarte serioasă a Ministerului de Finanțe. De asemenea, astfel de măsuri nu pot fi luate până nu există discuții elaborate cu formele asociative a sectoarelor vizate”, a declarat Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, pentru adevărul.ro.

Exit mobile version