Premierul Marcel Ciolacu consideră că situaţia de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” este foarte gravă, pentru că este vorba despre omor premeditat, amintind că, în urma unui control, Colegiul Medicilor a spus că „nu se întâmplă nimic”.
„N-am crezut că se poate întâmpla aşa ceva în realitate, pentru că noi vorbim de nişte medici care trebuie să salveze vieţi, nu să omoare oameni, mai ales că nu vorbim de un omor accidental sau de malpraxis, vorbim totuşi de omor premeditat, lucru foarte grav. Ce am văzut eu, ca şi desfăşurare a evenimentelor – anumite lucruri au fost sesizate mai demult, mi se pare că din aprilie, s-a trimis un control administrativ, să se vadă administrativ cheltuielile şi dacă procedurile sunt respectate, pentru că în primul rând acesta este atributul Ministerului Sănătăţii. Pe urmă am văzut că a fost un control de la Colegiul Medicilor, care au spus că nu se întâmplă nimic”, a declarat Ciolacu, la Constanţa, citat de agerpres.ro.
El a adăugat că a văzut apoi atitudinea ministrului Sănătăţii, când a cerut imediat ca managerii să-şi depună demisiile şi s-a arătat convins că se va afla tot adevărul.
Premierul a precizat, în acest context, că nu va lua decizii emoţionale, pentru că, într-un astfel de caz, ar fi schimbat-o din funcţia de ministru al Educaţiei şi pe Ligia Deca, în urma scandalului de la SNSPA.
„Cred că românii aşteaptă de la autorităţi de la primul ministru să nu ia decizii emoţionale. Dacă aş fi un prim ministru care ar lua decizii emoţionale, presupun că aş fi schimbat-o şi pe doamna ministru Deca săptămâna trecută, când a fost scandalul de la SNSPA. Pe mine mă interesează să iau deciziile corect şi îndreptăţite, în funcţie de fapte. Ştiu că trăim într-o lume în care ne dorim imediat nişte vinovaţi, mai ales că suntem în nişte luni electorale. Câteodată mai vrem să acoperim cu alte lucruri alte tâmpenii făcute de către alţii, mai ales oameni politici. Părerea mea e că trebuie să dăm dovadă de echilibru. Am văzut că Ministerul Sănătăţii s-a pus la dispoziţia Parchetului în totalitate, toate documentele, foştii manageri de asemenea. (…)”, a precizat premierul.
Potrivit acestuia, dacă vrem să trăim într-o ţară normală, deciziile trebuie luate în mod îndreptăţit şi având toate detaliile, amintind că, în urma unor decizii luate în perioada pandemiei de COVID, România a avut cea mai mare mortalitate din lume.
„Cu adevărat îmi doresc ca toate aceste detalii în cursul acestei săptămâni să le avem la dispoziţie pentru a lua o decizie, să vedem dacă s-a ştiut de acest lucru, dacă a fost tolerat administrativ. S-au luat decizii de către miniştri ai Sănătăţii, s-au luat decizii administrative care au dus la pierderi de vieţi omeneşti direct. Acele decizii s-au luat după creierul lor, în timpul pandemiei, iar România a avut cea mai mare mortalitate din lume, nu din Europa. Cu adevărat, un astfel de ministru trebuie demis deîndată, pentru că a luat o decizie administrativă care a dus la pierderi de vieţi omeneşti. Trebuie să lăsăm ancheta să se desfăşoare. Am văzut Colegiul Medicilor că a făcut din punct de vedere medical o anchetă, nu administrativă, cum s-au cheltuit banii sau fluxul medicamentelor din spital. Să vedem răspunsurile de la toată lumea, dar mai ales de la Parchet, care va face lumină, ţinând cont că este un caz atât de grav”, a transmis prim-ministrul.
El consideră că trebuie mai multă implicare în sistemul de sănătate.
„Datoria mea a fost, împreună cu ministrul Finanţelor, să găsim resurse pentru a direcţiona mai mulţi bani către Casa de Sănătate. În acest moment avem cheltuieli istorice – 1,2 miliarde de euro. Îmi lipseşte digitalizarea de la Casa de Sănătate, îmi lipsesc anumite statistici pentru a lua decizii mai punctuale în risipirea banilor publici”, a adăugat Ciolacu.
Premierul Marcel Ciolacu a fost prezent la Constanţa, unde a participat la ceremonia de sosire a navei-şcoală „Mircea” în portul militar Constanţa, după executarea unui marş internaţional de instrucţie în Marea Neagră şi Marea Mediterană.
Doi medici de la Secţia ATI a Spitalului „Sf. Pantelimon” au fost reţinuţi miercuri de procurori pentru omor calificat, în dosarul deceselor suspecte.
Este vorba de două doctoriţe de la Spitalul Pantelimon, acuzate că au provocat moartea unui pacient aflat în stare gravă la terapie intensivă.