Politica

Marcel Ciolacu despre Pachetul ”Sprijin pentru România”, mesaj pentru primari: ”Am venit pentru a vă transmite clar că lucrurile s-au schimbat!”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a ținut să transmită un mesaj de forță către primarii de comune și orașe. El arată că pachetul ”Sprijin pentru România” va implementa o serie de măsuri prin care va crește nivelul de trai și România va reporni motoarele economice.

https://www.facebook.com/PartidulSocialDemocrat/videos/309615424646582/

”Am venit astăzi aici pentru a vă transmite clar că lucrurile s-au schimbat.

PSD a intrat la guvernare pentru a pune oamenii pe primul loc. Oamenii și comunitățile trebuie să fie mai presus de politică. Iar dvs reprezentați oamenii. Sunteți acolo în prima linie zi de zi. Iar noi suntem aici pentru a vă reprezenta interesele. Avem împreună o responsabilitate, una uriașă. Iar aceasta se traduce prin grija față de nivelul de trai al românilor și dezvoltarea comunităților.

De aceea, PSD a pregătit un plan de măsuri economice și sociale pe care îl vom discuta și adopta foarte repede în Coaliție.

Pachetul ”Sprijin pentru România” este un plan de 4 miliarde de euro venit în sprijinul oamenilor, comunităților și firmelor românești.

Este un plan de măsuri îndrăzneț care va atenua efectele crizelor multiple pe care le traversăm. Este un plan care va pune România în mișcare.

Și spun asta, pentru că multe dintre măsuri sunt orientate atât către protecția pensionarilor, familiilor cu copii și salariaților cu venituri mici, cât și către revitalizarea investițiilor și susținerea economiei.

Știm cu toții că multe dintre proiectele dumneavoastră de dezvoltare sunt blocate din cauza exploziei prețurilor la materialele de construcții.

De aceea, vom veni urgent cu un act normativ prin care toate contractele de investiții de la nivel local – fie ele finanțate prin PNDL 1 sau PNDL 2, dar și cele din fonduri europene, să fie actualizate cu noile prețuri la materialele de construcții. Vreau ca toate investițiile aflate în derulare să fie finalizate rapid!

Această măsură și reforma profundă făcută de vicepremierul Sorin Grindeanu la legea achizițiilor publice vor face ca lucrările să se desfășoare mult mai repede. Ne-am săturat cu toții de blocaje și contestații care mâncau o gramadă de timp.

Sunt lucrări de peste 40 de miliarde de lei – școli, spitale, drumuri- pe care le vom debloca și finaliza împreună! Acesta este obiectivul nostru comun!

Toți primarii își doresc dezvoltare și prosperitate, dar pentru asta aveți nevoie și de instrumentele necesare.

Planul Național de Redresare și Reziliență reprezintă o șansă uriașă pentru a ne atinge acest obiectiv. Dar forma în care a fost el gândit inițial de către USR tăia orice legătură a autorităților locale cu modul în care se alocă aceste fonduri.

Tocmai de aceea, am ținut foarte mult ca PNRR-ul să fie descentralizat. Ne-am bătut și am obținut acordul Comisiei Europene pentru ca Agențiile de Dezvoltare Regională să fie implicate în mecanismele de decizie și cheltuire a banilor europeni.

Era o chestiune de bun-simț. Primarii știu mai bine să urmărească un proiect local și au și interesul să o facă, decât cineva dintr-un minister de la București.

Pe de altă parte, s-au pus la dispoziție peste 63 de miliarde de lei pentru investiții, bani de la bugetul de stat pentru programul ”Anghel Saligny”. PSD a insistat și a reușit să fie cuprinse și proiectele de gaze și drumuri. Sunt peste 13 miliarde de lei în plus pentru aceste două obiective majore.

Știu că este un interes foarte mare pentru acest program. Și nu pot să nu remarc, totuși, ipocrizia unor politicieni de rit nou care la centru urlă cât de rău este acest program, în timp ce toți primarii lor din țară au făcut proiecte și le-au depus.

Acesta este cel mai clar semn al demagogiei și decuplării totale de realitate și nevoile cetățenilor. Mă bucur că primarii USR au înțeles și apreciază acest program și îi asigur că și aici paradigma s-a schimbat.

Niciun ban nu se va acorda pe criterii politice, ci strict pe performanță și pe nevoia de dezvoltare a comunităților!

Stimați primari,

Sunt astăzi în mijlocul dumneavoastră pentru că știu presiunile cu care vă confruntați în fiecare zi din cauza prețurilor tot mai mari.

Poate că nu avem mereu toate răspunsurile potrivite, dar aveți angajamentul meu de a vă asculta, de a învăța și de a vă transmite preocupările direct coaliției pentru a acționa. Și mă bucur că primii pași au fost deja făcuți.

În acest an, sumele alocate de la bugetul de stat pentru autoritățile locale, fie că provin din impozit pe venit, fie din cote defalcate de TVA sunt mai mari cu peste 6 miliarde de lei.

În același timp, sumele pentru asigurarea cheltuielilor sociale la orașe au revenit la nivelul prevăzut de lege, respectiv la 90% din total.

Știm cu toții că în anii trecuți s-a asigurat doar 50% din necesar și asta v-a obligat pe mulți dintre voi să luați de la investiții ca să plătiți asistența copiilor, bătrânilor sau persoanelor cu handicap.

De asemenea, am acționat în Guvern și am reușit ca facturile la utilități să fie plafonate, iar spitalele, școlile și instituțiile publice să fie protejate de creșterea prețurilor la energie. Este un efort de peste 15 miliarde de lei la nivel central, bani care nu vor mai fi plătiți de autoritățile și companiile locale.

Doamnelor și domnilor,

Traversăm un moment dificil, în care oamenii așteaptă de la noi soluții.

Pachetul ”Sprijin pentru România” este răspunsul corect pe care îl putem oferi în fața creșterii prețurilor. Acest pachet se adaugă celor 3.4% din PIB deja cheltuiți de guvern în sprijinul oamenilor și economiei.

Noul pachet de măsuri va proteja nivelul de trai al românilor. Trebuie să deblocăm investițiile pentru a ajuta economia să funcționeze.

Acesta este momentul să ne unim. Trebuie să ne dăm mâna – Guvern, Parlament și autorități locale, pentru ca pachetul ”Sprijin pentru România” să fie un succes.

Lipsa de acțiune nu este o opțiune. Nu contează din ce partid facem parte. Nu e timp de orgolii politice. În definitiv, cu toții reprezentăm oamenii. Și astăzi, mai mult ca oricând, toți trebuie să avem același obiectiv: să facem ca oamenii să traiască în comunități dezvoltate, europene și prospere!”, a spus Marcel Ciolacu.