Politica

Marcel Ciolacu anunță că renegociază cu Bruxelles-ul deficitul bugetar: ”România poate să facă și 4,4%, dar operația e reușită, iar pacientul e mort”. Măsurile fiscale care au fost decise ”99%”

Guvernul se pregătește de majorarea deficitului, ținta de 4,4% asumată fiind considerată nerealistă. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, luni seară, că în renegocierile pe PNRR cu Comisia Europeană vizează și deficitul. Nu este singura chestiune în discuție, termenul asumat de șeful guvernului fiind 31 august.

”PNRR este structurat greșit, nu are o coerență în aplicarea reformelor. Nu a avut o coerență și un plan strategic. Sunt proiecte care nu au rost: zeci de mii de piste de biciclete în comune unde nu ai apă și canalizare. PNRR-ul, avem până pe 31 august să terminăm renegocierea PNRR – de reducere a unor granturi de 2,1 miliarde, avem RepowerEU, a treia negociere va fi negocierea privind deficitul asumat de statul român la un moment dat. Ne-am asumat 4,4%, suntem singurul stat din UE care acord în ceea ce privește deficitul. Au fost împrumuturi de 200 de miliarde de lei făcute în doi ani de zile. Toate pensiile din România au o anvelopă de 100 de miliarde. Toate aceste capitole trebuie închise până la 31 august”, a spus Ciolacu, la Aleph News.

El a precizat că a avut discuții cu Comisia Europeană, dar nu s-a ajuns la un acord încă.

Șeful guvernului a adăugat că fără o reformă, inclusiv administrativă, situația va fi dezastruoasă.

”România, în acest moment, va ajunge la un deficit mai mare decât anul trecut, 6,2%, dacă nu ia nicio măsură: va duce la blocarea fondurilor europene, costuri mai mari la împrumuturi și la instabilitate politică”, a spus el.

”România poate să facă și 4,4%, dar operația e reușită, iar pacientul e mort. E posibil să renegociem cu Comisia, se va vedea în rectificarea bugetară care va arăta cu ce deficit vom închide”, a comentat Ciolacu.

El a precizat că situația nu este similară însă cu 2010.

”Dacă nu luăm măsuri, situația va fi dramatică”, a spus Ciolacu.

În România nu poți face fiscalitate de off shore și măsuri sociale europene. Măsurile fiscale decise 99%

Marcel Ciolacu a declarat că ordonanțele privind reducerea cheltuielilor din sectorul bugetar și cele privind măsurile fiscale se vor da până la finalul lui august. Premierul a confirmat că se vor scoate anumite excepții fiscale – IT, construcții, agricultură – argumentând că „nu poți face fiscalitate de off shore și măsuri sociale europene”. De asemenea, el a vorbit despre posibile majorări de accize la tutun și a redevențelor.

”OUG-urile cu măsurile privind reforma administrativă, cât și cele care țin de echitatea fiscală se vor da concomitent. Unele măsuri se aplică de anul acesta, altele din 2024. Inclusiv scoaterea unor excepții. (…) România nu poate fi un off shore. În România nu poți face fiscalitate de off shore și măsuri sociale europene. În acest moment România nu-și mai permite acest lucru, acest lucru nu înseamnă că vom veni cu noi taxe”, a spus el.

Ciolacu a spus că nu are o problemă să-și asume toate aceste măsuri pentru că nu scade veniturile.
”Cea mai mare provocare este să facem corecțiile fără să mărim TVA”, a adăugat premierul.

Dintre măsurile fiscale, Ciolacu a menționat posibil o mărire de accize la tutun, modificări la redevențe și la taxele pentru IT-iști.

”E posibil să fie la țigări o mărire de accize, la redevențe. Va fi o măsură echitabilă la IT-iști nu poate să fie pentru o categorie într-un fel și pentru alta în alt fel”, a spus Ciolacu, susținând că măsurile sunt decise în proporție de 99%.

”Nu accept ipocrizia de la partenerii de Coaliție”

Marcel Ciolacu a dat un avertisment partenerilor de Coaliție, în contextul în care din tabăra liberalilor au fost o serie de critici în ultima perioadă.

”Am si eu o răbdare nu voi accepta de la partenerii de Coaliție ipocrizia. Nu caut vinovați. Eu nu vin cu taxe noi, în schimb cu echitate fiscală voi veni. Mediul de afaceri trebuie să fie unul corect, concurențial. S-a dus perioada când cunoscând pe cineva, la guvern, la Parlament să vii cu excepții. Acasă când mă uit în oglindă știu că am făcut ce trebuie în România, țară în care copilul meu crește”, a spus premierul.

El l-a adăugat că criticile, fie ele din PNL, fie din PSD nu aduc voturi pentru nimeni, iar dacă nu va fi susținut, își va pune mandatul pe masă și se merge la alegeri.

”Dacă se continuă în această…dacă nu înțeleg, eu îmi pun mandatul pe masă. Dacă nu înțelegem ce în joc, e destinul nostru”, a comentat el.

Marcel Ciolacu a mai spus că înainte de a intra în ședința de guvern cu noile măsuri va avea o discuție cu președintele Klaus Iohannis.
Redăm discuția cu reporterul Aleph News: ”As vrea sa il intreb pe fostul prim-ministru cat l-a dus capul ca sa piarda 2,1 miliarde? Banii sunt pierduti, dar ei solicita sa scoti banii din granturi.”

Reporter: Acum stiti ce e in PNRR?

Marcel Ciolacu: Categoric.

Reporter: La ce ne-am angajat ca prostii?

Marcel Ciolacu: Este structurat gresit. Nu are o coerenta in aplicarea reformelor. Pensiile speciale trebuiau sa fie la pachet cu legea pensiilor. Legea salarizarii: sa vedem unde sunt prioritatile, acolo trebuiau sa fie categorii, sa fie grupate. Nu a fost o coerenta si un plan strategic de aplicare a PNRR. Sunt proiecte care nu au rost, piste de bicicleta in comune in care nu ai apa si canal. Sunt granturi in zone pe care nu puteai sa le finalizezi pana in 2026. Avem termen sa negociem PNRR pana in 31 august. O sa ajung pana atunci la Bruxelles, o sa mearga si ministrii de resort.

Reporter: Ce cereti acolo?

Marcel Ciolacu: Vom vorbi de reducerea unor granturi de 2,1 miliarde, deoarece am avut o crestere cu 0,3 peste 5%. As vrea sa il intreb pe fostul prim-ministru cat l-a dus capul ca sa piarda 2,1 miliarde? Banii sunt pierduti, dar ei solicita sa scoti banii din granturi. Avem Repower EU, sunt 1,7 miliarde care vin in plus pe energie. Aici am ajuns la un numitor comun, o sa prezentam aceste proiecte si programe. Apoi e deficitul asumat de România la un moment dat. Incalcarea deficitului e prevazuta in PNRR. Orice stat care incalca ce si-a asumat, respectiv deficitul, automat Comisia declanseaza suspendarea fondurilor. Suntem singurul stat din UE care are acord cu deficitul, desi nu doar noi am depasit deficitul. De ce? Pentru ca un Guvern a avut de 9,2 deficit! Mai clar, au fost imprumuturi de 200 de miliarde de lei facute in doi ani. Trebuie sa avem o proportie, toate pensiile sunt 100 de miliarde, deci de doua ori pensiile au fost imprumutate. Au imprumutat si alte state, dar au intors in economie sau in mariri de pensii. In doi ani nu s-a marit nicio pensie si s-a intors in economie 2%. Vreau sa aflu unde s-au dus acesti 200 de miliarde imprumutati, ca nu au fost nici in salarii, care au fost inghetate, nu au marit pensii. Nu ma deranjeaza critica, cu asta ne ocupam, dar ipocrizia ma scoate din minti! Stii foarte bine ca acum România se imprumuta sa acopere dobanzile si ratele facute de tine si ai tupeul sa fii ipocrit sa comentezi la TV?! Sunt lucruri care depasesc bunul-simt.

Reporter: Care e castigul pentru România?

Marcel Ciolacu: Toate capitolele trebuie inchise pana la 31. Sunt proiecte, le renegociem si e acel 9,4 la pensii. Avem o decizie a CCR, cred ca s-a dat motivarea la decizie, se va duce la Comisie si incepem sa negociem. Nu comentez deciziile magistratilor. Vom negocia sa inchidem jalonul. Daca am intrat cu legea in Parlament si ne-am asumat-o, negocierile cu Comisia erau pe legea existenta. Daca se aduce ceva in plus, e normal sa reincepem discutiile cu Comisia. Facem amendamentele, ca nu se discuta deciziile CCR, asta inseamna stat de drept, apoi retrecem legea prin Parlament.

Reporter: Legea era agreata de UE in PNRR?

Marcel Ciolacu: Pentru ca isi atinge tintele prevazute in reforma. Renegociem obiectiile facute de CCR. Eu nu spun daca e o decizie a CJUE ca nu imi convine. E o decizie a CCR, va trebui sa o punem in aplicare. Nu suntem un stat in care eu ca prim-ministru sunt angajatul UE. UE e o institutie politica, au functionari, e o decizie politica. Eu nu comentez deciziile UE, ii rog sa nu comenteze deciziile CCR.

Reporter: CCR nu blocheaza PNRR?

Marcel Ciolacu: Nu e corect, sunt institutii ale statului de drept care au drepturi constitutionale. CCR cu asta se ocupa. E o decizie peste CCR a CJUE ca sa nu putem comenta? Nu. Vom reusi sa explicam si vom incerca sa atingem tintele. Nu am vazut motivarea, e o proiectie pana in 2035, nu e o marire de pensionare. Sunt militari pe teatrele de operatii, asa decide statul roman, au o anumita pensie mai mare, ies la pensie mai devreme. De ce personalul de la resurse umane iese mai devreme la pensie? De ce cel care elibereaza buletine iese mai devreme? Sunt lucruri de bun simt. Eu nu am simtit o agresiune din partea Comisiei pe vreun aspect pana acum de cand sunt prim-ministru. In cazul in care incalci acordul se suspenda fondurile, România nu isi permite sa fie suspendate fondurile, ar fi un dezastru, ar aduce o instabilitate cu costuri greu de imaginat intr-un context regional complicat.

Exit mobile version