Din oras

Mărăști, cartierul beton. Primăria promite plantări de copaci la primăvară

Scris de 395

Suprafața totală de spațiu verde din Cluj-Napoca este în jur de 8 kilometri pătrați, dar dintre toate cartierele, Mărăști este cel mai sărac din acest punct de vedere. Locuitorii sunt nemulțumiți că Primăria nu mai plantează copaci și trimit reclamații primarului. Aleșii promit reînceperea acțiunii de plantare a arborilor.

În Mărăști, printre blocuri comuniste, blocuri noi și sedii moderne de birouri din sticlă, copacii și zonele verzi sunt o raritate. Există străzi unde nu este nici măcar un gard viu în jurul blocurilor. Conform datelor contabilizate de Primăria Cluj-Napoca, suprafața de spațiu verde în cartierul Mărăști este de 32,26 hectare. Cartierul stă mai prost la acest capitol decât Gruia, Gheorgheni, Mănăștur, Zorilor și Centru, și mai bine decât cartierele Andrei Mureșanu, Bulgaria, Între Lacuri.

Pe hârtie, suprafața de verdeață din cartier poate părea mare, mai ales că acest cartier se situează undeva la mijloc într-un clasament al cartierelor din punct de vedere al spațiilor verzi. În realitate, se vede și se simte că de fapt griul blocurilor este culoarea predominantă a Mărăștiului și nu verdele zonelor cu vegetație. Acest lucru îl spun și locuitorii cartierului construit de comuniști pentru angajații Combinatului CUG în perioada anilor ‘70-’80. De la primele construcții de blocuri și betoane din acea perioadă, când nu s-a pus mare preț pe spațiul verde, lucrurile nu s-au schimbat semnificativ.

Ce i-a transmis lui Boc un riveran din Mărăști

Marius, un riveran din Mărăști a transmis conducerii Primăriei două sesizări cu privire la problema spațiului verde. În 30 ianuarie l-a atenționat pe primarul Emil Boc cu privire la această problemă și ca să fie sigur că mesajul este receptat a mai scris una la două zile distanță. „Revin către dumneavoastră în legătură cu sesizarea nr. 104593.

În acea sesizare, mă refeream mai mult la faptul că Mărăștiul este cartierul cel mai sărac în spații verzi, și tot blocuri se construiesc, dar niciun spațiu verde. Măcar să se planteze copaci și unde e acum beton, nu numai unde au mai fost copaci. Înverziți și cartierul Mărăști”, a scris Marius, într-o sesizare postată pe domnuleprimar.ro

Bărbatul spune că nici măcar gardurile vii din jurul blocului nu au fost reînnoite de-a lungul anilor. „În Mărăști, spațiul verde lipsește cu desăvârșire. Nu sunt nici măcar copaci plantați, iar în vecinătățile blocurilor nu s-a mai plantat un gard viu, probabil de când sunt blocurile. Îngrijiți-vă și de cartiere (ex. Mărăști), nu numai de centru”, a mai scris Marius.  

Oaze cu verdeață pentru relaxare

Oamenii și-ar dori oaze cu verdeață unde să se relaxeze după o zi grea de muncă. Lavinia U., proprietara unui spațiu comercial în apropiere de clădirea Poștei din Mărăști consideră că și tinerilor le-ar prinde bine mai multe spații verzi, mai ales că trăiesc într-o perioadă a dependenței de gadget-uri. „Nu prea văd spații verzi în Mărăști. Este păcat deoarece sunt foarte mulți studenți care stau în această zonă. Uneori după o zi grea de muncă, îți vine să te relaxezi și să uiți de toate, însă din păcate locurile sunt limitate. Spre deosebire de alte cartiere din Cluj, Mărăștiul are cele mai puține spații verzi. Mi-aș dori să văd mai multe spatii verzi. Ar conferi un mijloc de relaxare pentru tineri, care și așa trăiesc într-o eră a schimbării și a dependenței de tehnologie”, a afirmat Lavinia U.

Ce promisiuni a făcut Primăria

Reprezentanții Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca spun că vor planta copaci în Mărăști. „Primăria, prin Serviciul Spații Verzi, va reîncepe acțiunea de plantare a arborilor, în această primăvară atât în zona centrală, cât și în cartiere”, se arată în răspunsul la sesizarea postată de Marius.  

 

Proiecte pentru îngrijirea spațiilor verzi

Primăria are în desfășurare un proiect în parteneriat cu agenți economici și insituții, în cadrul căruia sunt îngrijite diferite spații verzi. Implementat în 2012, “Adoptă un spațiu verde!” are la bază intenția municipalității clujene de a colabora cu diverși agenți economici și instituții clujene pentru ca spațiile verzi din intravilanul municipiului Cluj-Napoca să corespundă standardelor de peisagistică urbană europeană.
Proiectul presupune în esență “adoptarea” unui spațiu verde aflat pe domeniul public din intravilanul municipiului Cluj-Napoca, pe o perioada minimă de 3 ani, cu posibilitatea de prelungire.
Un alt proiect derulat de Primărie este „Un arbore – un copil”, în cadrul căruia administrația publică locală plantează un copac pentru fiecare copil nou născut. Părinții trebuie doar să își exprime intenția ca Primăria să planteze un arbore pentru bebeluș.

Spații verzi disponibile în Mărăști în cadrul “Adoptă un spațiu verde!”

Sens giratoriu Pod Ira – 900 mp
Sens giratoriu str. Căpitan Grigore Ignat (Pod Colectiviștilor) – 250 mp
Zona verde str. București (700 mp)
Zona verde Pod Mărăști + bretele (4800 mp)
Zona verde intersecție Fabricii/B-dul Muncii
Zona verde B-dul Muncii/Oașului (spre Valea Chintăului)
Sensul giratoriu MărăștiULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours Eveniment
  ROMÂNIA EDUCATĂ: UBB Cluj-Napoca este singura universitate din România în prestigiosul clasament Shanghai. Ungaria are 4, Polonia 11!
 • Acum 6 hours Straineze
  URMEAZĂ ZILE GRELE PENTRU UDMR: Presa maghiară susține că guvernul Viktor Orban nu va mai lansa noi investiții în Transilvania în următorii doi ani
 • Acum 12 hours Politica
  ”Pure invenții”, sau lui Vasile Dîncu ”i se arată pisica remanierii”?
 • Acum 23 hours Vocea ta
  Azi s-au demontat, pentru totdeauna, poveștile lui Emil ”OSĂ” Boc despre Oraș: ”Nimeni nu este uitat, nimeni nu este lăsat în urmă. Orașul pentru oameni, nu pentru profit. Eco, nu ego”
 • Acum 1 day In vizor
  Cum a fost la festivalul romilor din Cluj, unde nu participă nici o autoritate publică: ”Lasă că vine Boc cu nevasta-n spinare, ca la Untold”
 • Acum 1 day Vocea ta
  INVITAȚIE LA KHETANE PE TEMA JUSTIȚIEI SOCIALE: ”Vă invităm la un exercițiu de reflecție și solidaritate, pornind de la cazul clujenilor care locuiesc în cartierul Pata Rât al Clujului”
 • Acum 1 day In vizor
  CLUJENII SE PLÂNG DE BETOANE, numai Emil Boc vede cu oglinda strâmbă a ”bunelor practici” și cum crește spațiul verde mai ceva ca promisiunile în campania electorală.
 • Acum 2 days In vizor
  ”Pornohaci” invitat la Zilele Comunei Jucu. Pe bani publici. De ce?
 • Acum 2 days In vizor
  Pro TEMBEL l-a omorât pe Florin Salam. Acesta susține că zvonurile sunt o exagerare. Fără să își ceară scuze, prompteriștii au șters știrea de pe site
 • Acum 2 days Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Vernisaj Darius Ludwig la Khetane!
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  BAȘI, ARTIFICII ÎN NOAPTE, BETOANE ȘI CLAXOANE: Bine că amicul Videanu livrează, că Emil Boc dalează. Dacă și ce e pe malul Someșului în Grigorescu e parc, atunci să ne fie nouă rușine! Că nu protestăm
 • Acum 3 days Din oras
  Garibaldi, podul care ”OSĂ” fie modernizat încă din 2014. Ecoul lui Boc, Dan Tarcea, a mai zis și el niște cuvinte despre cum ”OSĂ” fie mai frumos, mai trainic și mai arătos
 • Acum 3 days Din oras
  ZILELE CULTURII MAGHIARE DIN CLUJ-NAPOCA: Ministrul Culturii din Ungaria și nunțiul apostolic în România, la sfințirea Bisericii ”Sf. Mihail” după restaurare
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE