Reportaj

Mănășturul oriental-rural: parcări cu baldachin, curți tradiționale sătești și ulițe de pământ printre blocuri

Scris de 1,338

Mănășturul a fost inițial un sat, devenind parte din orașul Cluj doar în anul 1895. În perioada 1965-1985, casele au fost demolate, comuniștii construind blocuri pentru muncitorii aduși de la țară, din întregul județ.

În cel mai mare cartier al Clujului încă mai putem vedea urme ale specificului rural – locuitorii vechilor blocuri comuniste și-au recreat, de pildă, în zona Gârbău-Primăverii, atmosfera pierdută a satului de acum o jumătate de secol – pe terenurile din spatele blocurilor, oamenii au împrejmuit curți cu garduri rurale, au așezat bănci de lemn și mese ca în grădinile pe care le aveau în spatele caselor, înainte de a se muta de la țară la oraș:

Peste fondul câmpenesc s-a stratificat și fibra comunismului, cu tradiționalele bătătoare de covoare, create ad-hoc, din materialele pe care le-au avut oamenii la îndemână – în acest loc, fier și beton:

Iar peste fibra comunismului s-a așezat și orientalismul kitschos modern – mănășturenii de aici și-au amenajat în prezent parcări cu baldachin, în lipsa parkingurilor ce s-au lăsat prea mult așteptate:

La prezervarea specificului rural a contribuit și municipalitatea, care a păstrat drumurile de pământ, existente din vremea când Mănășturul era un sat.

Aceste imagini sunt realități ale Clujului actual, un oraș cu o istorie veche, ce a înglobat satele din jur, cu tot cu teritorii și cu obiceiuri – proces care se întâmplă și în prezent, cu Baciu, Florești și Apahida.

Printre cele cinci stele clamate propagandistic, avem și margarete – trei stele și două margarete, din totalul de cinci.ULTIMA ORĂ

 • Acum 9 hours Vocea ta
  Azi s-au demontat, pentru totdeauna, poveștile lui Emil ”OSĂ” Boc despre Oraș: ”Nimeni nu este uitat, nimeni nu este lăsat în urmă. Orașul pentru oameni, nu pentru profit. Eco, nu ego”
 • Acum 12 hours In vizor
  Cum a fost la festivalul romilor din Cluj, unde nu participă nici o autoritate publică: ”Lasă că vine Boc cu nevasta-n spinare, ca la Untold”
 • Acum 17 hours Vocea ta
  INVITAȚIE LA KHETANE PE TEMA JUSTIȚIEI SOCIALE: ”Vă invităm la un exercițiu de reflecție și solidaritate, pornind de la cazul clujenilor care locuiesc în cartierul Pata Rât al Clujului”
 • Acum 17 hours In vizor
  CLUJENII SE PLÂNG DE BETOANE, numai Emil Boc vede cu oglinda strâmbă a ”bunelor practici” și cum crește spațiul verde mai ceva ca promisiunile în campania electorală.
 • Acum 1 day In vizor
  ”Pornohaci” invitat la Zilele Comunei Jucu. Pe bani publici. De ce?
 • Acum 1 day In vizor
  Pro TEMBEL l-a omorât pe Florin Salam. Acesta susține că zvonurile sunt o exagerare. Fără să își ceară scuze, prompteriștii au șters știrea de pe site
 • Acum 2 days Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Vernisaj Darius Ludwig la Khetane!
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  BAȘI, ARTIFICII ÎN NOAPTE, BETOANE ȘI CLAXOANE: Bine că amicul Videanu livrează, că Emil Boc dalează. Dacă și ce e pe malul Someșului în Grigorescu e parc, atunci să ne fie nouă rușine! Că nu protestăm
 • Acum 2 days Din oras
  Garibaldi, podul care ”OSĂ” fie modernizat încă din 2014. Ecoul lui Boc, Dan Tarcea, a mai zis și el niște cuvinte despre cum ”OSĂ” fie mai frumos, mai trainic și mai arătos
 • Acum 2 days Din oras
  ZILELE CULTURII MAGHIARE DIN CLUJ-NAPOCA: Ministrul Culturii din Ungaria și nunțiul apostolic în România, la sfințirea Bisericii ”Sf. Mihail” după restaurare
 • Acum 2 days Din oras
  Emil ”OSĂ” Boc și-a sos ”Ecoul” și ”Inutilul” pe stradă să se tragă-n chip cu niște puble de gunoi inteligente. Cel mai inteligent lucru la aceste pubele este afacerea de cumetrie prin care au fost achiziționate de la ex-penelistul Doru Stoica
 • Acum 2 days Politica
  PSD: Nu susținem diminuarea schemei de compensare a prețurilor la energie, ci reglementarea pieței
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  Oare Urbanistul de Cumetrie știe ce scrie pe autorizația construcției din fotografie? Sau a semnat ca “primarul Boc” pentru un amic imobiliar?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE