In vizor

Manasturenii, pacaliti de primarie: scot mai multi bani din buzunar, dar gunoaiele sunt tot in strada

Manasturenii sunt foarte revoltati ca, desi au parte de tarife mai mari, firmele de salubritate lasa gunoaiele in strada. Mirosul a devenit insuportabil.Consiliul Local a saltat din 15 iulie preturile catre populatei pentru ridicarea deseurilor menajere motivand cresteri semnificative ale tarifelor pentru depozitarea si transportul acestora la Oradea. Cu toate acestea serviciile de ridicare a gunoiului sunt la cel mai scazut nivel din 2010, de cand a fost adjudecata licitatia pentru salubritate de catre Rosal Group S.A. si Bratner Veres S.A. 

Un grup de cetateni de pe Aleea Brates, din cartierul Manastur, sunt nemultumiti ca firmele de salubritate nu ridica resturile menajere iar mirosul este insuportabil. Acestia se plang ca nu pot deschide geamurile din cauza mirosului emanat de gunoaie iar din aceasta cauza statul in casa a deveit un adevarat calvar pentru ei. Locuitorii din zona sunt nemultumiti si pentru ca la doar cativa metri de gunoaiele neridicate, urat mirositoare se afla un parc de joaca petnru copii 

“Uitati-va cum arata gunoaiele. Astia vin cand vor si ridica ce vor. E cald de nu mai pot sta in casa. Deschid geamurile si imi intra mirosul de la gunoi.  Nu pot sta in caldura cu geamurile inchise, ca am tensiune si ma sufoc. Daca deschid fereasta ma sufoca mirosul de la gunoi. Astia isi bat joc de noi. Se vedeti seara ce e aici: e plin de copii care trec pe langa molozurile astea sa ajunga la leagane. Nu e normal”, spune Valeria, o clujeanca din Manastur.

Nici  la punctul gospodaresc de pe starda Tasnad lucrurile nu stau mai bine. O masina de gunoi blocheaza accesul autoturismelor in spatele blocurilor in timp ce doi muncitori dau la lopata pentru a curata gunoaiele de pe langa tomberoanele arhipline. In jurul punctului gospodaresc resturi vegetale putrezesc in soare.

“Cu greu am reusit sa trec de ei. Au blocat drumul, iar soferul se uita la aia doi de acolo cum dau la lopata. De o luna stau crengile alea acolo si nu le-o ridicat. Ne-au zis ca nu au unde sa le duca, pentru ca e inchisa rampa”, a declarat Mihai, in timp ce isi parca masina in spatele blocului. 

Dupa un scenariu demn de o telenovela, Primaria Municipiului Cluj-Napoca a cedat presiunilor celor doi operatori de salubritate din oras, Bratner si Rosal, si a marit tarifele catre populatie.

Amintim ca la data de 1 ianuarie 2015 pretul platit de clujean era 5,67 lei pe luna pentru serviciul de precolectare si colectare deseuri sortate. La aceasta suma s-a aplicat o majorare de tarif de 25% pentru deseurile neselectate.

Inchiderea rampei de la Pata Rat si transportul deseurilor la Alba Iulia si apoi la Oradea a determinat o crestere substantiala a cheltuielilor de transport ale celor doi operatori, asa incat acestia solicitat primariei sa mareasca tarifele catre populatie. Astfel, din 15 iulie, de cand primarul Emil Boc a propus, iar Consiliul Local a votat cresterea de tarif, un clujean plateste 8,38 lei pe luna dar cu toate acestea nu s-a simtit nici o imbunatatire a serviciilor de salubritate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version