In vizor

Managerul Spitalului de Recuperare Cluj, despre lupta cu COVID-19: „Cel mai dificil moment a fost când capacitatea noastră de a asigura accesul la ventilatoare a fost depășită”

Scris de 220

Managerul Spitalului de Recuperare, Sanda Patrichi, a vorbit despre cele mai dificile momente pentru personalul spitalului aflat în lina întâi în lupta împotriva virusului COVID-19. Doctorul Patrichi a dezvăluit că cea mai mare provocare este să fie sufieciente locuri pentru toți bolnavii, dar și suficient personal medical. Pentru medicii Spitalului de Recuperare a fost greu să renunțe să profeseze în specialitatea lor, pentru a trata pacienți bolnavi de coronavirus.

”Problema este să ai suficiente locuri pentru a gestiona toți pacienții cu gradul lor de severitate. Asta este în momentul de față problema principală. Să ai suficient personal. Dacă poți cumpăra mai multe echipamente medicale, mai multe ventilatoare, mai multe paturi, dacă nu există omul care să își pună expertiza este doar un pat de spital cu un echipament. Când am simțit că suntem depășiți am strâns din dinți și am mers mai departe. Foarte importantă a fost relația foarte bună cu spitalele din linia intâi. Nu doar transfer, dar și cazurile care nu sunt ca la carte. Foarte importantă a fost comunicare și împărtășirea cunoștințelor profesionale. Din punct de vedere al prezenței pe scena COVID este iarăși relativ dificil de gestionat și dificil de acceptat din partea medicilor noștri care au diferite specializări pentru care s-au pregătit ani îndelungați, care și-au câștigat experiența și expertiza în ani îndelungați să renunțe să profeseze în specialitatea lor. În ciuda acestora, s-au dedicat extrem de mult pacienților, am făcut o echipa unită, am ajutat foarte mulți pacienți.  ”, a declarat Sanda Patrichi.

Managerul recunoaște că situațiile dificile, cum ar fi lipsa ventilatoarelor, au fost gestionate printr-o comunicare foarte bună cu celelalte spitale aflate în lupta contra COVID-19.

„Cel mai dificil moment a fost, nu cu foarte mult timp în urmă, am avut pacient a cărui condiție de sănătate s-a agravat progresiv, care a depășit capacitatea de a răspunde la oxigenul de pe rampele uzuale de fluide medicinale și în care capacitatea noastră de a asigura accesul la ventilatoare a fost depășită. Noi avem o foarte bună colaborare între noi, spitalele din Cluj și în secunda imediat următoare au sărit în ajutorul nostru, de această dată Spitalul de Infecțioase și ne-a ajutat cu ventilatoare ca să facem față. Dar este un mare moment de tensiune când vezi că locurile în terapiile intensive sunt ocupate de pacienți care au nevoie de ajutor, te îndrepți spre agravarea unui caz, trebuie să găsești o soluție, să rezolvi problema atunci și nu mâine și nu poimâine și nu în alt mod. Aceste situații se întâmplă, se confruntă o lume întreagă cu aceste situații, noi am avut șansa de a avea o bună comunicare și un bun ajutor și am primit la momentul potrivit acest ajutor și am putut salva pacienții”, a declarat dr. Patrichi la EBS Radio.

Managerul Spitalului de Recuperare recunoaște că situația va fi și mai dificilă atunci când lucrurile vor reveni la normal. Pacienții care au nevoie de servicii de recuperare se vor prezenta la spital cu o stare de sănătate agravată.

”Suntem siguri că vor veni în stare agravată. Această distorsionare care se întâmplă în toată lumea limitează accesul pacienților spre servicii uzuale cum ar fi cele de recuperare, ceea ce înseamnă revenirea la o stare cât mai aproape de normalitate, efectele sunt pe termen mediu și lung. Cel mai reprezentativ ar fi un AVC care dacă nu intră în sistemul complet, sistemul multidisciplinar de recuperare riscă să rămână cu o deficiență care poate să fie permanentă. Dar aceasta este perioada, aceasta este etapa prin care trece o lume întreagă. O să facem tot ce putem după ce revenim la normal ca să facem față la această nouă gravitate a pacienților care nu au reșit să treacă prin reabilitare și ne vom dezvolta spre recuperarea post COVID ce va fi o etapă necesară”, a mai menționar dr. Sanda Patrichi. 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours FOTOGRAFILA
  Oare Urbanistul de Cumetrie știe ce scrie pe autorizația construcției din fotografie? Sau a semnat ca “primarul Boc” pentru un amic imobiliar?
 • Acum 10 hours In vizor
  Emil Boc, invitație specială de participare la KHETANE din partea cetățenilor Clujului
 • Acum 11 hours In vizor
  AM TRĂIT S-O VEDEM ŞI PE ASTA: Viktor Orban, citat de CNCD după discursul de la Băile Tușnad
 • Acum 11 hours In vizor
  Inspectorul Şef al ISJ Cluj şi-a dat un comunicat prin ISJ Cluj care să-i justifice plimbărica pe bani publici în Tenerife: “E responsabilă cu evaluarea activităților derivate din această Mobilitate Erasmus+”
 • Acum 11 hours Jos palaria
  Înepe Khetane #Comunități_Împreună! Clujenii sunt aşteptaţi, cu mare drag, la festival!
 • Acum 12 hours Din oras
  L-AŢI VĂZUT, SUNAŢI LA 112: Bărbat căutat pentru înşelăciuni prin metoda “Accidentul”
 • Acum 12 hours De cartier
  Amicul Emil “OSĂ” Boc, i-a “aranjat” şi pe colegii de la UDMR cu locaţia tradiţională a Zilelor Maghiare care “OSĂ” se desfăşoare în alte locaţii
 • Acum 13 hours In vizor
  ÎNVĂŢĂMÂNTUL “GRATUIT DIN ROMÂNIA: Peste 7.400 de profesori au raportat la ANAF veniturile obţinute din meditaţii, dintre care peste 1.400 doar la Cluj
 • Acum 13 hours Rautacisme
  După ce le-a cânta UNTOLD sub geam, acum le cântă RADP, deşi legea este foarte clară în ceea ce priveşte “orele de linişte”. Dar nu şi pentru Emil “OSĂ” Boc
 • Acum 13 hours Afacerea zilei
  AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ: Cât a câștigat Romgaz de pe urma scumpirii gazelor
 • Acum 14 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Domnule Ciucă, Domnule Ciolacu, Domnule Câciu, nu mai dați ajutor de stat „la grămadă”
 • Acum 14 hours Din oras
  EMIL BOC CEL DUR ŞI DREPT (când nu e cazul). Deşi INS a anunţat de o săptămână că nu vor mai fi amendaţi românii care nu s-au recenzat, “din cauze obiective sau subiective”, acesta s-a hărnicit să-i amendeze pe clujeni
 • Acum 15 hours Politica
  N-AVEAŢI DE LUCRU? VĂ DĂ GUVERNAREA BIROCRAŢIE LA TOT CARTIERUL: Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE