In vizor

Managerul Spitalului de Recuperare Cluj, despre lupta cu COVID-19: „Cel mai dificil moment a fost când capacitatea noastră de a asigura accesul la ventilatoare a fost depășită”

Managerul Spitalului de Recuperare, Sanda Patrichi, a vorbit despre cele mai dificile momente pentru personalul spitalului aflat în lina întâi în lupta împotriva virusului COVID-19. Doctorul Patrichi a dezvăluit că cea mai mare provocare este să fie sufieciente locuri pentru toți bolnavii, dar și suficient personal medical. Pentru medicii Spitalului de Recuperare a fost greu să renunțe să profeseze în specialitatea lor, pentru a trata pacienți bolnavi de coronavirus.

”Problema este să ai suficiente locuri pentru a gestiona toți pacienții cu gradul lor de severitate. Asta este în momentul de față problema principală. Să ai suficient personal. Dacă poți cumpăra mai multe echipamente medicale, mai multe ventilatoare, mai multe paturi, dacă nu există omul care să își pună expertiza este doar un pat de spital cu un echipament. Când am simțit că suntem depășiți am strâns din dinți și am mers mai departe. Foarte importantă a fost relația foarte bună cu spitalele din linia intâi. Nu doar transfer, dar și cazurile care nu sunt ca la carte. Foarte importantă a fost comunicare și împărtășirea cunoștințelor profesionale. Din punct de vedere al prezenței pe scena COVID este iarăși relativ dificil de gestionat și dificil de acceptat din partea medicilor noștri care au diferite specializări pentru care s-au pregătit ani îndelungați, care și-au câștigat experiența și expertiza în ani îndelungați să renunțe să profeseze în specialitatea lor. În ciuda acestora, s-au dedicat extrem de mult pacienților, am făcut o echipa unită, am ajutat foarte mulți pacienți.  ”, a declarat Sanda Patrichi.

Managerul recunoaște că situațiile dificile, cum ar fi lipsa ventilatoarelor, au fost gestionate printr-o comunicare foarte bună cu celelalte spitale aflate în lupta contra COVID-19.

„Cel mai dificil moment a fost, nu cu foarte mult timp în urmă, am avut pacient a cărui condiție de sănătate s-a agravat progresiv, care a depășit capacitatea de a răspunde la oxigenul de pe rampele uzuale de fluide medicinale și în care capacitatea noastră de a asigura accesul la ventilatoare a fost depășită. Noi avem o foarte bună colaborare între noi, spitalele din Cluj și în secunda imediat următoare au sărit în ajutorul nostru, de această dată Spitalul de Infecțioase și ne-a ajutat cu ventilatoare ca să facem față. Dar este un mare moment de tensiune când vezi că locurile în terapiile intensive sunt ocupate de pacienți care au nevoie de ajutor, te îndrepți spre agravarea unui caz, trebuie să găsești o soluție, să rezolvi problema atunci și nu mâine și nu poimâine și nu în alt mod. Aceste situații se întâmplă, se confruntă o lume întreagă cu aceste situații, noi am avut șansa de a avea o bună comunicare și un bun ajutor și am primit la momentul potrivit acest ajutor și am putut salva pacienții”, a declarat dr. Patrichi la EBS Radio.

Managerul Spitalului de Recuperare recunoaște că situația va fi și mai dificilă atunci când lucrurile vor reveni la normal. Pacienții care au nevoie de servicii de recuperare se vor prezenta la spital cu o stare de sănătate agravată.

”Suntem siguri că vor veni în stare agravată. Această distorsionare care se întâmplă în toată lumea limitează accesul pacienților spre servicii uzuale cum ar fi cele de recuperare, ceea ce înseamnă revenirea la o stare cât mai aproape de normalitate, efectele sunt pe termen mediu și lung. Cel mai reprezentativ ar fi un AVC care dacă nu intră în sistemul complet, sistemul multidisciplinar de recuperare riscă să rămână cu o deficiență care poate să fie permanentă. Dar aceasta este perioada, aceasta este etapa prin care trece o lume întreagă. O să facem tot ce putem după ce revenim la normal ca să facem față la această nouă gravitate a pacienților care nu au reșit să treacă prin reabilitare și ne vom dezvolta spre recuperarea post COVID ce va fi o etapă necesară”, a mai menționar dr. Sanda Patrichi. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *