In vizor

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca: Nu se fac teste pentru că nu sunt kituri de reactivi! Spitalul ar putea testa 120 de persoane pe zi

Scris de 6,731

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca este dotat în prezent cu două aparate de tip Real-Time PCR, iar în zilele următoare urmează să primească cel de-al treilea astfel de aparat care permite testarea pentru noul coronavirus. Însă, la acest moment, în cadrul Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca nu se fac teste, deoarece lipsesc kiturile de reactivi necesare testării, a spus pentru ZF Petru Şuşca, manager Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca.

„În cadrul Laboratorului de Explorări Genetice-Imogen din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, există două aparate de tip Real –Time PCR. La sfârşitul acestei luni, începutul lunii aprilie, se va livra încă un aparat de acelaşi tip achiziţionat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca. La acest moment, nu se fac teste. Conform contractului, echipamentul PCR şi kiturile pentru 3.000 de teste vor fi livrate la data de 01.04.2020”, a spus Petru Şuşca.

Cu cele două aparate de testare PCR, spitalul ar putea testa manual între 100 şi 120 de persoane pe zi. Iar pentru a creşte numărul de probe care pot fi recoltate zilnic în cadrul spitalului, Petru Şuşca spune că „până la data de 10 aprilie, va fi livrat un extractor automat pentru ARN şi ADN compatibil cu aparatura existentă. Astfel, se vor efectua aproximativ 500 probe pe zi, în condiţiile în care personalul va lucra aproximativ 10-12 ore pe zi.”

De asemenea, când va începe testarea, spitalul va putea elibera rezultatele în 24 de ore de la recoltarea probei. „Testele se vor efectua din exudat nazo-faringian prelucrat cu metoda moleculară”, a adăugat , managerul  SJU Cluj-Napoca.

El spune că spitalului i-au fost alocate fonduri de peste 200.000 de lei pentru achiziţia de echipamente medicale, materiale sanitare şi echipamente de protecţie de la începutul anului 2020. „O parte din furnizori au onorat comenzile, alţii -cei mai mulţi, din păcate- nu”

Astfel, dintre echipamentele medicale de protecţie comandate au fost livrate, în întregime  măşti chirurgicale (20.000 bucăţi), bonete de tip cagulă (10.000.), botoşei de unică folosinţă (100.000), halate vizitatori (500), mănuşi sterile nepudrate, diverse mărimi (22.000), măşti full face nr. 4 (5000), viziere de protecţie (100). Personalul medical din cadrul spitalului este format din aproximativ 2.790 de persoane. 

„S-au livrat parţial combinezoane de protecţie (1000), mănuşi examinare S (100.000), sort impermeabil (100), mască FFP3 (350), pijama de unică folosinţă (3000), mănuşi sterile neprudrate (42.000), măşti chirurgicale (18.000). Am mai comandat 45.000 de combinezoane, măşti FFP2 30.000 buc. şi 82.000 măşti chirurgicale”, a spus Petru Şuşca.

Pentru că unele echipamente comandate nu au fost livrate, managerul SJU Cluj a spus că a făcut apel şi la sprijinul populaţiei, al ambasadelor şi al mediului de afaceri. 

„În privinţa extinderii capacităţii de terapie intensivă, am găsit alternative la comenzile iniţiale pentru echipamente medicale. Astfel, astăzi au ajuns şase ventilatoare mecanice. De asemenea, au fost livrate 30 de injectomate. În luna aprilie vor sosi încă şase ventilatoare, 30 de monitoare de funcţii vitale şi un aparat de anestezie.”

Sursa INFO: Ziarul FinanciarULTIMA ORĂ

 • Acum 23 mins Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 2 hours In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 2 hours Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 3 hours In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 4 hours Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 5 hours Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 14 hours Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 19 hours PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
 • Acum 20 hours PubliNews
  Grupul IULIUS a montat panouri fotovoltaice pe toate proprietăţile din portofoliu, inclusiv pe Iulius Mall Cluj, care vor produce 5.500 MWh anual, la nivel de grup
 • Acum 20 hours Politica
  Marcel Ciolacu vrea să accelereze reforma pensiilor speciale, în ciuda opoziției puternice a lui Nicolae Ciucă
 • Acum 20 hours Straineze
  Deși UEFA le-a spus să-și vadă de treaba lor, Federația Maghiară de Fotbal insistă cu harta Ungariei Mari. De ce? Că bancherașul lui Viktor Orban, un oligarh conectat la afaceri cu Rusia, trebuie să-și facă numărul revizionist
 • Acum 22 hours Din oras
  Profesorii clujeni protestează la Prefectură: “Suntem profund dezamăgiţi de lipsa de răspuns din partea Executivului”
 • Acum 23 hours In vizor
  VEŞTI BUNE: Boc ne promite că s-ar putea să-l vedem pe Şurubaru depunând efort la remontarea stăvilarului anti-gunoi de pe Someş pentru banii de city manager pe care-i primeşte. Sperăm la măcar o fotografie în care să indice cu degetul
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE