In vizor

Managementul defectuos al deșeurilor a transformat Băișoara într-un munte de gunoaie

Scris de 44

„Au trecut aproximativ două săptămâni de la publicarea unor fotografii care prezintă situația deplorabilă a managementului deșeurilor de pe raza Comunei Băișoara.

Până în prezent nu s-a întreprins nicio măsură pentru remedierea acestei probleme, care face  neatractivă Stațiunea Muntele Băișorii, iar fotografiile de mai jos nu mai au nevoie de nici un comentariu”, a scris astăzi pe Facebook Adrian Jișa, candidatul din partea PSD la Primăria Băișoara.

„În prezent peisajul din zona turistică a Stațiunii Muntele Băișorii, respectiv zona Moara de Pădure-Frasinet, este unul deplorant, iar sistemul de management al deșeurilor este unul dezolant.

În prima ședință ordinară a Consiliului local Băișoara, voi propune amenajarea centrelor pentru depozitarea deșeurilor, prin betonarea, împrejmuirea și acoperirea punctelor de colectare. Totodată, pentru a păstra un peisaj cat mai natural, pot fi montate panouri decorative cu specific montan.

PS: Problema deșeurilor de pe raza Comunei Băișoara a fost adusă în discuție în mai multe ședințe ale Consiliului local”, a mai scris consilierul local Adrian Jișa pe Facebook, în 12 august.

Ziar de Cluj a semnalat din 8 iunie faptul că vijelia spulberă în pădure gunoaiele neridicate din Băișoara, transformând o zonă montană superbă din județ într-un munte de mizerie. Localnicii ne sesizau că firma de salubritate nu ar mai fi ridicat gunoiul din comună în lunile de pandemie, acesta fiind motivul pentru care zona devenise o imensă pubelă.

La solicitarea Ziar de Cluj, Ciprian Bica, administratorul public al Primăriei Băișora, ne-a transmis însă faptul că firma de salubrizare și-a respectat obligațiile:

„De la data instituirii stării de pandemie și până în prezent, firma de salubrizare SC ECO 5 ARDEAL S.R.L., care activează în baza contractului de prestări servicii cu numărul 445/26.01.2016, și-a respectat obligațiile prevăzute în contractul de servicii,  fără întrerupere, atașând în acest sens și programul de colectare al deșeurilor de pe raza UAT Băișoara, de către operatorul de salubrizare SC ECO 5 ARDEAL S.R.L.”

După cum putem observa din programul de colectare, deșeurile se ridică în Băișoara foarte rar:

Conform graficului primit din partea Primăriei Băișoara, în martie, deșeurile menajere au fost ridicate doar de 2-3 ori pe lună, din fiecare zonă a comunei. Deșeurile selective au fost ridicate o singură dată. În  aprilie, frecvența redusă a ridicării gunoaielor a rămas neschimbată. În mai, în stațiunea Muntele Băișorii, deșeurile menajere au fost ridicate de 5 ori, în satul Băișoara de 2 ori, iar în celelalte sate din comună de 4 ori. Deșeurile selective au fost ridicate tot o singură dată.

Liviu Ghib, primarul comunei Băișoara, dădea în iunie vina pentru gunoizarea comunei pe proprietarii caselor de vacanță:

„Primăria Băișoara a început ecologizarea zonei începând cu luna mai 2020, lucru de care comunitatea s-a bucurat nu mai mult de o săptămână.

Proprietarii caselor de vacanță din Stațiunea Turistică Muntele Băișorii, precum și cei din satele Moara de Pădure și Frăsinet, sate unde există case de vacanță, aruncă gunoaiele la voia întâmplării, nu în zonele special amenajate pentru colectarea deșeurilor colective și a celor selective, iar în momentul în care animalele ajung în zonele respective, acestea sunt împrăștiate de animale și/sau de vânt”, a precizat, pentru Ziar de Cluj, Liviu Ghib, edilul comunei Băișoara.ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Eveniment
  Sindicatele din educație continuă greva și săptămâna viitoare: Nu ne-ați convins că, după încheierea grevei, veți investi cu adevărat în educație. Nu v-ați asumat printr-un act normativ că, odată cu apariția noii legi a salarizării, salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu pe economie
 • Acum 9 hours FOTOGRAFILA
  BĂTAIE DE JOC A LA BOC CU PISTELE PENTRU BICICLETE: Trebuie să câștige și farmaciștii din creme și analgezice, și medicii de coloană de pe urma dalelor, nu numai Videanu și PD-L al PNL. Se lucrează la economia orizontală a Clujului
 • Acum 1 day In vizor
  Să nu ziceți că Ziar de Cluj nu v-a atenționat că nimic nu e în regulă cu ”dervișii rotitori” de la Guvernare: PSD amenință cu declanșarea de alegeri anticipate, dacă protocolul nu e respectat
 • Acum 2 days Analiza
  EXCLUSIV Criminalul Tudor Cirje avea ascuns “in groapa” un pistol letal: “Daca ma dispera cineva… daca vrei sa faci mortaciune, cu manusi de doctor, da?”
 • Acum 2 days Anchete
  EXCLUSIV! “Cocaina iti da minte, atata am tras de ziua mea…!”, zicea criminalul Tudor Cirje! INTERCEPTARI superbe cu traficantii de droguri Grosan, Cirje si Popa Horea Emil! I-a facut DIICOT Cluj ca in desenele animate!
 • Acum 2 days PubliNews
  Baby Yoga, alături de micuțul tău, dar și scurt-metraje în aer liber, în Iulius Parc
 • Acum 2 days Rautacisme
  Când l-ați mai văzut pe Emil Boc amestecându-se ”în treburile interne” ale unui alt partid?
 • Acum 2 days Eveniment
  Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a fost ales în funcția Vicepreședinte al Platformei Europeane a Autorităților de Reglementare în Audiovizual
 • Acum 2 days In vizor
  Sindicatele Gaudeamus și Hermes din învățământul superior și cercetare anunță că sunt solidare cu greva profesorilor din școli: Iohannis a făcut declarații false privind satisfacerea tuturor revendicărilor profesorilor
 • Acum 2 days In vizor
  Clujul, în Top 10 al mamelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Într-un singur an, na nivel național numărul copiilor mame de copii s-a triplat
 • Acum 2 days Politica
  MINCIUNA STĂ CU POLITICIENII LA MASĂ. Cum se apără guvernul în fața acuzației că i-a păcălit pe profesorii care ceruseră garantarea viitoarei grile majorate de salarii: a inclus o referință în nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență. Creșterea de 1.000 de lei din iunie e avans din majorarea de anul viitor
 • Acum 3 days In vizor
  Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor care continuă greva: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?
 • Acum 3 days In vizor
  NU A FUNCȚIONAT MANEVRA CU ”NICULE, MAI DĂ-LE 1000 DE LEI”: Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit. Lider de sindicat: Acțiunile de protest continuă de marți încolo
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE