In vizor

”Mâna Criminală” de la Pata Rât este încă liberă. Poliția continuă cercetările pentru a stabili ”cu exactitate” cauzele producerii incendiilor

În anul 2017 au fost înregistrate 28 de incendii la depozitul ″temporar″ de deșeuri de la Pata Rât. Cauza cea mai vehiculată a fost ”autoaprinderea”. Iar cea de-a doua pricină preferată de autorități a fost numită generic, ”mâna criminală”. Întrucât și această pistă trebuia investigată, încă din octombrie 2017, Poliția s-a autosesizat în privința acestor incendii. Au fost depuse (cel puțin teoretic) și două plângeri penale pe acest subiect: una de către directorul RADP Cluj, Ion Pantelimon, cealaltă de către Mircea Vereș, administratorul rampei Salprest. 

Până și primarul Emil Boc a preluat ipoteza “mâinii criminale” și a început să o depene ca pe o poveste horror – vezi Doamne, până și în Cluj poate fi turnat oricând un thriller, că piromani avem destui:

”Este un lucru absolut cert că este vorba despre acţiuni premeditate şi intenţionate de provocare a acestui incendiu. Şi la precedentul incendiu de la începutul lunii octombrie focul a fost pus. Noi am predat tot ce avem la Poliţie în speranţa identificării cât mai rapide a făptuitorilor şi tragerea lor la răspundere. Am dispus celor de la RADP, administratorul rampei, măsuri suplimentare de supraveghere a zonei”, declara edilul clujean în octombrie 2017. În 2018, Emil Boc preferă cealaltă ipoteză, ”autocombustia”. 

CITEȘTE ȘI: Verdictul lui Boc despre incendiul de la Pata Rât: nu a fost nicio mână criminală, a fost autocombustie. Primarul este clarvăzător sau e și pompier?

După cum aminteam, Poliția intrase pe fir încă din 2017: Expertizele și cauzele adevărate ale incendiilor se fac/stabilesc de către Poliție. Ori, la Poliția Cluj, “s-au înregistrat două fapte penale, una în cursul anului 2016 şi cealaltă în 2017, ca urmare a sesizărilor angajaţilor de la rampa temporară de stocare a deşeurilor menajere, situată pe str. Platanilor, f.n. din Cluj-Napoca, cercetările fiind în derulare sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere, în vederea identificării şi tragerii la răspundere penală a autorilor faptei, sub supravegherea parchetului competent”.

CITEȘTE ȘI: “O mână criminală” rezolvă de fiecare dată spațiul de depozitare a deșeurilor de la Pata Rât. După 28 de incendii, intervine și Poliția

 

VIDEO Un nou incendiu la rampa de deșeuri de la Pata Rât a izbucnit săptămâna trecută, în data de 3 mai. În urma acestuia, am făcut o solicitare către Inspectoratul Județean de Poliție Cluj, pentru a afla care sunt rezultatele cercetărilor în privința incendiilor intenționate, mai exact, a ″mâinii criminale″. Din răspunsul pe care l-am primit, reiese că rezultatele întârzie să apară:

Cu privire la incendiile produse la Rampa de depozitare deșeuri menajere „Pata Rât” situată în Cluj-Napoca, str. Platanilor Fn și administrată de Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca, vă informăm că în cursul anului 2017 Poliția Municipiului Cluj-Napoca s-a sesizat din oficiu, conform dispozițiilor art. 292 din Codul de procedură penală, pentru infracțiunile de distrugere și neglijență în serviciu.

În vederea soluționării dosarelor menționate, au fost ridicate și vizionate, cu prioritate, imaginile surprinse de camerele de supraveghere montate în incinta rampei, s-a efectuat cercetarea la fața locului, au fost audiați angajați din cadrul RADP Cluj-Napoca precum și persoane care au avut acces în incinta rampei.   

Totodată, facem precizarea că cercetările sunt efectuate în continuare sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, urmărindu-se stabilirea cu exactitate a cauzelor de producere a incendiilor și a identificării autorilor”.

Evident, pentru ″stabilirea cu exactitate a cauzelor de producere a incendiilor″ este nevoie de timp. Nu poți acuza așa, nitam-nisam, pe oricine. Și, până la urmă, tot s-a făcut ceva: au fost vizionate imagini, s-au efectuat cercetări la fața locului, audieri, etc. Oricum, nu-i grabă, este vreme. 

De fapt, voiam să vă înștiințăm că, în conformitate cu răspunsul primit de la IPJ Cluj, ”mâna criminală” este în continuare liberă.

Întrucât nu a fost încă identificată, ”mâna criminală” se plimbă nestingherită prin oraș. Astfel, oricând pot izbucni noi incendii la Pata Rât. În caz că nu știați. 

 

CITEȘTE ȘIRampa de gunoi de la Pata Rât a luat foc de 25 de ori într-un an și jumătate. Poliția doarme, nu a găsit niciun vinovat

 

 

 

 

sursa foto: obiectivbr.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *