Din oras

Mămicile acuză Primăria Cluj-Napoca de nepăsare: Stăm pe Donath în coloana de mașini cu cărucioarele. Probabil avem mai puține pile la Primărie

Mămicile copilașilor de la creșa Căsuța Iepurașilor de pe strada Donath din Grigorescu au început o luptă cu Primăria Cluj-Napoca. Acestea cer municipalității să găsească soluții pentru amenajarea unui trotuar pe strada Donath pentru a ajunge în siguranță la creșă. Părinții susțin că nu au cum să îi ducă pe cei mici cu mașina deoarece nu există locuri de parcare, iar să cicule pe jos este mult prea periculos.

„La creșa Căsuța Iepurașilor suntem puși în fiecare dimneață și după-masă în pericol pentru ca nu este trotuar continuu iar cu masina nu avem cum sa ajungem nefiind parcări . Nu se poate așa ceva . Rezolvați trotuarul dinspre Grigorescu pana la creșă.”

„Chiar înainte de cresa Casuta Iepurasilor din cartierul Grigorescu nu există trotuar. Nu exista TROTUAR. Ieșim cu copiii pe stradă, și stăm în spatele mașinilor, în coloană cu carucioarele, pt ca nu putem să trecem prin traficul de dimineață pt ca NU EXISTA TROTUAR”, s-au plâns mămicile.

Mai mult, acestea consideră că este pur și simplu nepăsare din partea Primăriei, deoarece în alte situații, solicitările părinților au fost ascultate, și acuză faptul că au contat „pilele” pe care le au.

„Revin cu o nouă sesizare legată de lipsa trotuarului de pe strada Donath, în proximitatea creșei Căsuța Iepurașilor. Menționez că am mai făcut o sesizare legat pe acest subiect prin care mi s a promis că se va rezolva problema. Din câte am înțeles au fost făcute nenumărate sesizări în acest sens. Se pare că nu luați nici o măsură în acest sens ca și administrație publică. Menționez, de asemenea, că pentru alte grădinițe sau creșe, s-au putut realiza lucrări la cererea părinților (vezi grădinița Elf, str. Brâncusi nr. 36). Acolo s a putut realiza o trecere de pietoni semaforizată la cererea părinților. Da, este adevărat, probabil acolo își duc copiii, părinți cu pile mai multe la primărie, decât părinții care își duc copiii la Creșa Căsuța Iepurașilor, iar acest lucru probabil a influențat atitudinea primăriei. Menționez de asemenea faptul că motivul invocat prin cealaltă sesizare legat de limita de proprietate a drumului nu este relevantă. Din ce se observă pe Geoportal, trenul cu numărul cadastral 255644, s ar putea expropia pentru realizarea trotuarului. De asemenea tot în zona acestei parcele există o zonă necadastrată. Soluții ar fi, ceea ce observ eu este că nu se ia măsuri”, acuză o mămică.

Primăria are un singur răspuns pentru toate aceste sesizări, și anume că după asfaltarea străzii Donath sunt porțiuni unde strada este extrem de îngustă și nu s-au putut amenaja și două benzi pe sens și trotuar, iar soluția a fost să se renunțe parțial la trotuar. În acest moment, pentru amenajarea unui trotuar ar fi nevoie de exproprieri.

„În primul rând, referitor la lărgirea străzii Donath, menționăm faptul că Municipalitatea a realizat lucrările de asfaltare pe Strada Donath pe zona aflată în administrarea Municipiului Cluj-Napoca, până la limita cu UAT Florești, mai exact până la limita zonei rezidențiale Donath Park. Lucrările de asfaltare s-au realizat ținând cont de restricțiile impuse de relief și de regimul juridic al terenurilor din zonă, în unele zone fiind imposibilă realizarea a două benzi de circulație și trotuar pe ambele sensuri de mers, motiv pentru care s-a renunțat la trotuar parțial. Menționăm că la nivelul Administrației Publice se află în derulare un proiect privind infrastructura rutieră-Centura Metropolitană a Municipiului Cluj-Napoca, proiect care va prelua o mare parte din traficul auto care tranzitează această zonă. Amenajarea unor porțiuni de trotuar pe str. Donath este în analiză, având în vedere limitele cadastrale în care Municipiul Cluj-Napoca poate executa lucrări, ținând cont de faptul că pentru execuția lucrărilor sunt necesare demersuri privind expropierea pentru cauză de utilitate publică”, este răspunsul transmis de Primăria Cluj-Napoca.

Strada Donath este extrem de îngustă, dar extrem de tranzistată. Practic este folosită pe post de centură improvizată de cei care fac naveta Cluj-Florești. Asta îseamnă un trafic intens care face imposibilă circulația în siguranță a pietonilor. Însă părinții tot trebuie să ajungă la creșă, nu e ca și cum sunt suficiente creșe și ar avea alte alternative, iar în acest moment accesul spre creșă se poate face doar cu mașina. Doar că în lipsa locurilor de parcare nu pot staționa să lase copiii, deoarece ar însemna să blocheze o bandă, astfel că multe mămici ajung să circule pe stradă, printre mașini, cu cărucioarele, o situație de neacceptat pentru orașul european de cinci stele.