In vizor

Mamele tinere, în imposibilitatea de a crește un nou-născut fără sprijin. În Cluj familia extinsă refuză consilierea maternală și alege renegarea

Din Uniunea Europeană, România a atins cel mai ridicat procent de adoleșcente care au devenit mame. Mamele tinere, sub vârsta de 20 de ani în aproximativ 50% din cazuri sunt nevoite să își crească copiii singure deoarece sunt abandonate de către tatăl copilul și de către familie. În această situație, mamele tinere, în special cele minore, împreună cu bebeluşii, au două şanse: una este să ajungă într-un centru de plasament deoarece nu au posibiltatea de a creșe bebelușul, lucru ce le îndeamnă pe multe mămici tinere să-și abandoneze copilul. Iar în al doilea caz, părinţii mamei minore pot să își asume responsabilitatea că vor avea grijă atât de mama minoră, cât şi de noul-născut, iar în acest caz dacă se constată că nu sunt alte pericole, atunci mama şi copilul pot rămâne în familie. Însă tot mai multe familii refuză să își asume responsabilitate, refuzând să își mai ajute chiar propriul copil. 

 

Problema cea mai mare o constituie faptul că tot mai multi părinți care află de sarcina fiicei tinere, își tăgăduiesc propriul copil. Când o minoră/ tânără dă naştere unui copil, atât părinţii mamei, cât şi mama minoră beneficiază de consiliere, însă o mare parte din părinții tinerelor care urmează să fie mame, refuză atât consilierea, cât și acordarea unui sprijin propriilor fiice.

În Cluj-Napoca situația este strigătoare la cer. În anul 2017 la DGASPC nu au fost nici măcar 30 de mame care să beneficieze de ajutor.

„În 2017 în evidența direcției au fost 24 de mame tinere cu 34 de copii fără suportul familiei extinse care au beneficiat de serviciile celor două centre maternale și s-a prevenit abandonul”, ne transmite Alina Chiorean, purtătorul de cuvânt al Dgaspc.

Din păcate, chiar dacă familiilor li se oferă suport, în cele mai multe cazuri această oportunitatea este refuzată. Mulți părinți aleg să își scoată copilul din casa, pe motiv că este o rușine pentru familia lor, lăsând de izbeliște viața tinerei mame și a nou-născutului. Refuzul familiei extinse de a sprijini creșterea nou-născutului duce spre numărul mare de abandon înregistrat în România. Sute de tinere care devin mămici au nevoie de sprijin, iar cei care le-au dat viață le întorc spatele.

Cele mai multe cazuri ajung la Primărie pentru a primi un sprijin financiar. Primăria care ar trebui să vină în ajutorul comunității clujene nu este chiar așa de săritoare. Cazurile ar trebui trimise spre consiliere, însă conducerea locală face doar liste și pune în așteptare.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *