In vizor

Malurile Someșului vor fi amenajate. Spaniolii vor reda libertatea râului

Scris de 637

Casa de arhitectură Practica din Spania a câștigat concursul de soluții pentru transformarea malurilor Someșului, „Rethinking Someș”. Spaniolii Jaime Daroca Guerrero, José Mayoral Moratilla şi José Ramón Sierra Gómez de León vor amenaja Someșul cu balcoane deschise către râu și îl vor integra în arhitectura orașului. Vor fi remodelate cele două maluri ale râului astfel încât să se protejeze ecosistemul natural.

În cadrul concursului de soluții pentru amenajarea Someșului au fost depuse un număr de 11 proiecte din țară și din străinătate. Proiectul câștigător, ales de un juriu format din specialiști români și patru străini, va face accesibile malurile Someșului pentru vizitatori, care vor putea să stea pe mal și să ajungă cu picioarele în apă, în anumite locuri.

Spaniolii au gândit intervenții minimale pe anumite sectoare și au anunțat că vor fi trei tipuri de intervenții pe malul râului. Proiectul și-a propus să evite abordarea clasică de amenajare cu ziduri de beton și baraje.

„Când ne-am plimbat pe malul Someșului, am găsit un râu agresat, un râu încătușat. Soluția pentru râu credem că a mers mai departe decât o soluție tehnică simplă, cu niște alei și atât. Sunt niște principii foarte ușor aplicabile în multe zone și care îi vor reda râului libertatea. Noi am apreciat foarte mult proiectul fiindcă nu putem să constrângem râul cu diguri, cu baraje, la un moment dat se umple digul. Cum a reușit acest proiect să-i dea posibilitatea Someșului să se exprime în oraș, după atâția ani?

A intervenit foarte puțin. Vom crea spații mai largi unde putem, în ideea ca râul să se extindă. După ideea de extindere, a fost ideea de corectare vizuală. Proiectul propune mai multe balcoane care pot fi adaptate foarte ușor. A treia idee a fost cea a accesibilității. Proiectul propune remodelarea reliefului, ca să poți ajunge cu picioarele în apă în anumite locuri”, a spus Nicolas Triboi, unul din membrii juriului.

proiect castigator

Spațiile din proximitatea râului vor fi amenajate cu piatră, nisip, lemn, iarbă, plantații și beton. Juriul a apreciat tocmai faptul că ambianța de pe cele două maluri va fi foarte variată și simplă, în același timp.

Clujenii vor putea să se plimbe în spații și itinerarii noi, de-a lungul râului și să îl vadă de aproape. Juriul a avut însă și câteva sugestii de completare la ideile propuse de arhitecții spanioli, de exemplu un sistem de iluminat pe timp de noapte. Valoarea estimată a contractului de proiectare este de 1.577.345 lei. 

Pe locul II s-a clasat proiectul clujenilor de la Planwerk, care au primit premiul în valoare de 60.000 de lei. Arhitectul Marius Moga de la Someș Delivery a câștigat cu proiectul său locul III și premiul de 30.000 de lei. Dezavantajele principale ale celor două proiecte a fost că soluțiile propuse necesitau un timp foarte îndelungat de implementare și o parte din ele nu erau fezabile.

„Au fost proiecte bune, și proiecte mai puțin bune. E un început de drum. Nimeni nu avea pretenția de la proiectanți ca în trei luni să găsească soluția. Nu doream să avem un proiect gata făcut. Important pentru juriu era să identifice în spatele planșelor care este echipa cea mai capabilă de fapt să-și suflece mânecile și să continue drumul pe care doar l-a început munca noastră de pregătire a concursului”, a declarat arhitectul Dan Clinci pentru Ziar de Cluj.

Toate proiectele înscrise în concurs pot fi văzute la sala de expoziții de pe strada Iuliu Maniu nr.4, până la data de 8 octombrie.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours General
  Începe să apară infrastructura de 5 stele pe viitorul culoar verde-albastru de mobilitate nemotorizată de-a lungul Someșului, de la Gilău la Apahida
 • Acum 3 hours In vizor
  Ludovic Orban, audiat ca martor la DNA în dosarul măștilor neconforme cumpărate de Romarm
 • Acum 4 hours Politica
  Senatul a votat introducerea unui prag de 250.000 lei pentru abuzul în serviciu, aproape identic cu pragul din celebra OUG 13 dată de tandemul Dragnea – Grindeanu
 • Acum 5 hours Politica
  Legea de modificare a pensiilor “speciale” a fost votată de Senat. Secretar de stat în Ministerul Muncii: “vor scădea cu până la 81%”
 • Acum 6 hours Eveniment
  MEDITAŢII CU CASĂ DE MARCAT ŞI PIOS. ANAF a ratat ceva: băbuţele cu leuştean care vând la colţul străzii
 • Acum 7 hours In vizor
  O firmă care va schimba gazonul de pe Cluj Arena a fost implicată într-o anchetă DNA şi ar face parte din anturajul lui Gigi Becali
 • Acum 7 hours FOTOGRAFILA
  Plantare copaci prin smulgere cu excavatorul pe strada Universităţii. Măcar aşa ştim cum l-au smuls de pe postament şi pe Iuliu Maniu
 • Acum 8 hours Eveniment
  Cu vile în localități defavorizate, cu reduceri de tarif, şefii Electrica Bihor, furau curent
 • Acum 9 hours Politica
  O IDEE BUNĂ: Achimaș-Cadariu propune conversia centrelor medicale mici: “S-ar putea ocupa de triaj, recuperare și paliație”
 • Acum 21 hours Din oras
  Restaurantul Hikari este exact ce ii lipsea Clujului pe partea de rafinament gastronomic
 • Acum 22 hours Politica
  POLITIKON – CINE ARE GRIJĂ DE ROMÂNI?
 • Acum 1 day Politica
  Ce n-avea Autoritatea Electorală Permanentă și acuma are? O greblă. Toni Greblă
 • Acum 1 day Politica
  PSD anunță că nu votează proiectul PNL care înăsprește sancțiunile la proteste
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE